12 Mart darbesi ve Gazi Katliamı kınandı

12 Mart darbesi ve Gazi Katliamı kınandı

12 Mart darbesi ve Gazi Katliamı kınandı Darbe Karşıtı Platform, 37’nci yılında 12 Mart 1971 darbesi ile 22 kişinin ölümüyle sonuçlanan...

A+A-

12 Mart darbesi ve Gazi Katliamı kınandı12 Mart darbesi ve Gazi Katliamı kınandı

Darbe Karşıtı Platform, 37’nci yılında 12 Mart 1971 darbesi ile 22 kişinin ölümüyle sonuçlanan İstanbul Gazi ve Ümraniye katliamlarını kınadı.

Darbe Karşıtı Platform, 37’nci yılında 12 Mart 1971 darbesi ile 22 kişinin ölümüyle sonuçlanan İstanbul Gazi ve Ümraniye katliamlarını kınadı.

Darbe Karşıtı Platform üyeleri adına açıklama yapan Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, devrimcilere yönelik yapılan darbeden emekçilerin, aydınların, bilim adamlarının, gazetecilerin de nasibini aldığını belirtti. Darbe düzeninin bugün de devam ettiğine dikkat çeken Sümbüloğlu, demokrasi güçlerinin birlikte mücadelesi ile darbecilerin yargılandığı, darbe hukukunun sona erdirildiği günü mutlaka göreceklerine inancını dile getirdi. 16 Mart 1978’de de İstanbul Üniversitesi bahçesinde, üzerlerine bomba atılarak Cemil Sönmez, Baki Ekiz, Hatice Özen, Abdullah Şimşek, Murat Kurt, Hamdi Akıl ve Turan Ören’in katledildiğini hatırlatan Sümbüloğlu, bütün bu katliamların amacının siyasal gerilimi sürekli tırmandırarak, kendi tabanlarını kemikleştirmek olduğunu söyledi.

PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç de Gazi ve Ümraniye katliamlarını kınadığı konuşmasında, bundan 13 yıl önce, 12-13 Mart 1995’te İstanbul Gazi ve Ümraniye mahallelerindeki katliamlara dikkat çekti. Genç, “Gazi ve Ümraniye katliamları planlı, programlı ve toplumu birbirine düşürmek amacıyla gerçekleştirilmiş, provakasyon ağırlıklı kanlı eylemlerdir” dedi.

Ankara/ EVRENSEL - 13 Mart 2008

Gazi katliamının 13. yıldönümünde anaların gözyaşı

Gazi katliamının 13. yıldönümünde anaların gözyaşı Gazi Mahallesi'nde dört kahvehane ve bir pastanenin taranması ile başlayan ve daha sonra Ümraniye'ye sıçrayarak dört gün süren olaylarda yaşamını yitiren 18 kişi, Gazi Mahallesi'nde anıldı. Yaşanan olayları protesto eden yaklaşık 1500 kişi saldırıyı kınarken, yeni olayların yaşanmaması için birlik çağrısı yapıldı.

Olaylarda yaşamını yitiren Sezgin Engin'in babası Mahmut Engin, 13 yılın evlat, eş, kardeş, ana ve baba hasretiyle geçtiğini belirterek "Adalet istediğimizde hep kulaklarını tıkadılar" dedi.

 

KATLİAMIN 13.YILDÖNÜMÜ

Gazi'de hüzünlü anma

Haber Merkezi - Gaziosmanpaşa Gazi Mahallesi'nde 12 Mart 1995'te dört kahvehane ile bir pastanenin taranması ile başlayan ve daha sonra Ümraniye'ye sıçrayarak dört gün süren olaylarda yaşamını yitiren 18 kişi, Gazi Mahallesi'nde anıldı.

Gazi Mahallesi'nde eski karakol binası önünde toplanarak "Gazi ve Ümraniye şehitleri ölümsüzdür" ve "Gazi halkını katleden ABD işbirlikçileridir" pankartı açan yüzlerce Haklar ve Özgürlükler Cephesi üyesi, "Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz", "Kurtuluş kavgada, zafer cephede" ve "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganları atarak olayların yaşandığı Nalbur Durağı'na yürüdü. Olaylarda yaşamını yitiren Sezgin Engin 'in babası Mahmut Engin, grup adına yaptığı açıklamada 13 yılın evlat, eş, kardeş, ana ve baba hasretiyle geçtiğini belirterek "Adalet istediğimizde hep kulaklarını tıkadılar. Yakınlarımızın, çocuklarımızın, kardeşlerimizin hesabını sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Mezarlıkta düzenlenen törende de olaylarda yaşamını yitirenlerin yakınları göz yaşı dökerken, mezarlara kırmızı karanfiller bırakıldı.

CUMHURİYET - 13 Mart 2008

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ

12 Mart'a çifte kınama

ADANA/İSTANBUL (Cumhuriyet) - 12 Mart Darbesi ve 12 Mart Gazi Mahallesi Katliamı'nın yıldönümünde açıklama yapan sivil toplum örgütleri, her iki tarihin de insan haklarını ayaklar altına alan önemli dönüm noktaları olduğunu belirttiler.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün 12 Mart'ı " içinde iki kara günü barındıran tarih " olarak nitelendirerek " 12 Mart Darbesi ve 12 Mart Gazi Mahallesi katliamı, Türkiye'nin yakın tarihinde, demokratikleşme sürecini sekteye uğratan önemli dönüm noktalarındandır " dedi.

Adana 78'liler Girişimi de, 12 Mart askeri darbesini kınadı. Kenan Evren Bulvarı'nın isminin değiştirilmesi için Adana 2. İdare Mahkemesi'ne dava açan 78'liler, topladıkları imzaları mahkemeye sunmak üzere Adana Adliyesi önünde toplandı. Adana 78'liler Girişimi Sözcüsü Başak Yıldırım , darbecilerin insanlık suçu işlediğini söyledi. 12 Eylül darbesinin başındaki Kenan Evren'in adını taşıyan bulvarın "Demokrasi Bulvarı" olarak düzenlenmesini isteyen Yıldırım, "Darbeleri kınıyor, darbecililerin yargılanmasını istiyoruz" dedi.

CUMHURİYET - 13 Mart 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.