2 Temmuz anma etkinlikleri başladı

2 Temmuz anma etkinlikleri başladı

2 Temmuz anma etkinlikleri başladı   Adana ve İzmir’de 2 Temmuz etkinlikleri başladı. Demokratik kitle örgütleri ve ilerici dernekler...

A+A-

2 Temmuz anma etkinlikleri başladı2 Temmuz anma etkinlikleri başladı  

Adana ve İzmir’de 2 Temmuz etkinlikleri başladı. Demokratik kitle örgütleri ve ilerici dernekler basın açıklamaları yaparak 2 Temmuz anma programlarını açıkladı

Adana

Adana’da bulunan demokratik kitle örgütleri bir basın açıklaması yaparak Adana halkını 2 Temmuz'da Sivas’ta yapılacak olan anmaya davet etti. Kurumlar adına açıklamayı Adana Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Metin Çelik okudu. Çelik açıklamada ülkemizde yaşanan katliamların, siyasi cinayetlerin faaili meçhul kaldığını vurguladı. PSAKD başkanı “2 Temmuz Perşembe günü Saat 10.00'da Sivas'ta Ali Baba mahallesinde bulunan Pir Sultan Abdal Cemevi önünden Madımak önüne, karanlığın üzerine birlikte yürüyelim” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

İzmir

İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu, İzmir halkını, 2 Temmuz günü Gündoğdu Meydanı’nda düzenleyecekleri Sivas mitinge çağırdı

İzmir Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube’de basın toplantısı düzenleyen Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Dönem Sözcüsü Şehri Tuğcular, 35 kişinin 2 Temmuz’da polis ve askerin gözleri önünde diri diri yakılarak katledildiğini hatırlattı. Tuğcular, Sivas Katliamı’na ilişkin hala yetkililerden toplum vicdanını tatmin edici bir açıklama, özür ve itiraf gelmediğini belirterek, “Bu açıklamayı ve özrü bekliyoruz” dedi.

Maraş, Sivas, Çorum, Gazi, 19 Aralık ve 1 Mayıs’larda yaşanan katliamları unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurgulayan Tuğcular, Sivas Katliamı'nın 16. yıl dönümü dolayısıyla 2 Temmuz günü Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenleyeceklerini duyurdu. Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu dönem sözcüsü Şehri Tuğcular Tuğcular, tüm emekçileri mitinge davet etti.

2 Temmuz Perşembe günü saat 16.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda buluşulup buradan Gündoğdu Meydanı’na yürünecek.

2 Temmuz anma etkinlikleri başladı

Çiğli’de Sivas Katliamı anması

Çiğli Halkevi Sivas Katliamı'nda öldürülen aydın ve sanatçılarımızı anmak amacı ile Uğur Mumcu Parkı'nda bir etkinlik gerçekleştirdi. Irkçılığa, gericiliğe, faşizme karşı aydınlık bir ülke sloganıyla gerçekleştirilen anmaya 300 kişi katıldı. Asarlık Cemevi Semah ekibi ve Tolga Türkdoğan etkinlikte sahne aldı.

Çiğli Halkevi Başkanı Cuma Kuzu katliamın faillerinin yargılanması için devlet tarafından henüz bir adım atılmazken, AKP içerisinde bu kişilerin milletvekili olduğunu söyledi. Katliama kayıtsız kalmaya devam eden AKP'nin açılım iddialarıyla bir yandan aleviler için çeşitli çalıştaylar kurultaylar düzenlemesinin hiç inandırıcı açılımlar olmadığını belirrti.

Gericiliğe karşı Halkevleri'nin yürüttüğü mücadeleye katılma çağrısı yapılan etkinlikte 2 Temmuz günü Gündoğdu Meydanı'nda ki mitinge ve aynı akşam mahallede olacak meşaleli yürüyüşe halk davet edilerek anma sonlandırıldı.

Kitle örgütlerinden 2 Temmuz çağrıları

TMMOB

TMMOB yönetim kurulu başkanı Mehmet Soğancı Sivas Katliamı ile ilgili yaptığı basın açıklamasında “Madımak Oteli‘nde 35 kişiyi öldürenlerle, bugün Madımak Oteli‘nin yitirdiğimiz aydınların anısını yaşatacak bir kültür merkezine, bir müzeye dönüşmesinin önünde duran zihniyet aynı” derken, her 2 Temmuz’da olduğu gibi bu yılda TMMOB ‘un dost örgütlerle beraber 2 Temmuz anma etkinliklerinde olacağını söyledi.

Kızılırmak Köy Dernekleri Federasyonu

Kızılırmak Köy Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Özarslan yaptığı basın açıklamsıyla 2 Temmuz 2009 da Madımak Oteli önünde olacaklarını duyurdu. Kızılırmak Köy Dernekleri saat:10.00’ da Ali Baba Mahallesinde buluna Pirsultan Abdal Kültür Derneği önünde toplanıp Madımak oteli önüne yürüyecek.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF)

ABF Başkanı Ali Balkız bir açıklama yaparak Sivas Madımak Otelinin kamulaştırılarak, “utanç müzesi” yapılması gerektiğini söyledi. Balkız sözlerini “Katliamlara karşı duruşta sorumluluk hisseden tüm dostları, canları, aydını, yazarı, sanatçıları, demokrasi mücadelesi veren tüm demokrasi güçlerini, 2 Temmuz’da Sivas Madımak Otelinde gücümüze güç, sesimize ses katmaya davet ediyoruz.” Diyerek sonlandırdı.

Halkevleri

Halkevleri 2 Temmuz Sivas katliamına ilişkin yaptığı basın açıklamasında katliamlarla baskılarla halkı susturmaya çalışanların bugünde işbaşında olduğuna değinirken, AKP’nin toplumu gericileştirmeye, cemaatleştirmeye ve dilencileştirmeye çalıştığı ve devletin tüm kadrolarına gericilerin getirildiğini belirtti. Müfredatın da giderek gericileştiğinin üzerinde durulduğu açıklamada AKP’nin eğitim, sağlık, barınma, ulaşım, beslenme gibi hakları gasp ettiği ifade edildi. Açıklamda, “AKP, sadece kadınların başını değil toplumun gözünü kapatmayı istiyor. Mevzu türban olunca, kapatma davası olunca demokrasi havarisi kesiliyor. Ancak biliyoruz AKP kendine demokrat” denildi.

Açıklamda AKP’nin tıpkı Kürt sorunundaki gibi sahte açılımlarla alevileri kendine yedekleme çabasında olduğuna değinilirken, “İlahiyat fakültelerinin kontenjanlarını yüzde yüz elli artırıp Alevilere dönük açılım yapmak ikiyüzlülüktür” denildi. Halkevleri son olarak, katliamcı zihniyetin karşısına çıkabilecek tek gücün örgütlü halk olduğu ifade ederek, 2 Temmuz’da alanlarda olacaklarını belirtti.

Demokratradyo, halkevleri.org.tr, Sendika.Org – İzmir/Adana - 30 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.