78'liler Girişimi: Maraş Katliamı ile Yüzleşme, Hemen Şimdi...

78'liler Girişimi: Maraş Katliamı ile Yüzleşme, Hemen Şimdi...

78'liler Girişimi: Maraş Katliamı ile Yüzleşme, Hemen Şimdi...Maraş Katliamı ile Yüzleşme, Hemen Şimdi...Maraş katliamının 30. yıldönümündeyiz....

A+A-

78'liler Girişimi: Maraş Katliamı ile Yüzleşme, Hemen Şimdi...78'liler Girişimi: Maraş Katliamı ile Yüzleşme, Hemen Şimdi...

Maraş Katliamı ile Yüzleşme, Hemen Şimdi...

Maraş katliamının 30. yıldönümündeyiz. Maraş suçları ile toplum olarak henüz yüzleşmedik.

70'li yıllar toplumsal muhalefetin yükseldiği yıllardı. Çorum, Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Malatya, Maraş gibi Türkeş'in "Altın Hilal" diye adlandırdığı kent ve ilçelere de yayılmıştı toplumsal uyanış. Türkeş'e göre 'Altın Hilal, tarihsel ve kültürel olarak Türklüğün köklerini derinlere saldığı topraklardan müteşekkildi. 'Komonist' ideoloji ve Kızılbaşlar bu kökleri bozuyordu. Öze dönüş ve etnik temizlik şarttı.' Türklüğün ve Türk milliyetçiliğinin Anadolu'daki bekası da bir yerde buna bağlıydı.

Bu kanlı hesap, yalnızca Türkeş'in ideolojik sapkınlığından kaynaklanmıyordu. MC'nin kurulduğu tarihlerde Altın Hilal'in kent ve ilçelerinde  ABD büyükelçiliğinin ikinci katibi Aleksander Peck dolaşıyordu. Peck, AP'li ve MHP'li il başkanları ve yöneticilerle, milliyetçi iş adamlarıyla, eşraftan ileri gelenlerle, toprak sahipleriyle toplantılar düzenliyor, tam da Türkeş'in söylediği gibi Altın Hilal'de etnik 'temizlik'ten söz ediyordu.

Ecevit'in özel arşivinden gün yüzüne çıkan yeni belgelere göre, katliamlarla ilgili tek derin bağ Peck değildi. 1975 yılında kurulan MC'nin başbakan yardımcılığına Alparslan Türkeş getirilmiş, MİT ona bağlanmıştı. Bir süre sonra MİT, asıl görevinden kopacak, kontrgerilla ve MHP ile ortak bir çalışma içine girecekti.

1978 Ocak'ında hükümet olan CHP, MİT'e bir türlü hakim olamayacaktı. Türkeş, Hukuk Müşavirliği, Psikolojik Savunma Başkanlığı; İstanbul, Ankara ve Diyarbakır Bölge Daire Başkanlıklarındaki yandaşları aracılığıyla MİT'i kontrol ediyordu.

Maraş katliamından aylar önce Türkeş;  MİT'teki  üst düzey ilişkileri aracılığıyla, MİT Güney bölgesini ele geçirmişti. MİT'in desteğini arkasına aldığından, Maraş olaylarını rahatlıkla düzenleyeceğinden artık emindi. Bölgeden merkezi hükümete istihbari bilgi akışı kesilecek, her şeyi sola bağlarken sağ ile ilgili masumane tasvirler çizen manipülatif bir bilgilendirmeyle hükümet 'uykuya yatırılarak' tezgahlanan plan uygulamaya konulacaktı.

Maraş katliamının planlamasını, Türkeş'in dünürü de olan MİT Hukuk Müşavirinin içinde bulunduğu dört MİT mensubu yapmıştı. MİT'in katliamın içinde olması, sağlıklı istihbarat akışını engellerken, vahşete varan sonuçlara yol açtı.

MİT, bu rolünü sonrasında da sürdürdü.  Faşistlerle ilgili raporlar mahkemelerden gizlenirken,  sol gruplar  hakkında gerçek dışı raporlar düzenlendi. Nitekim 12 Eylül darbesinden sonra Maraş Sıkıyönetim Komutanı Tuğgeneral Yusuf Haznedaroğlu, bu tek yanlı raporlara dayanarak katliamı tersine çevirip, işkenceyle sol bir gruba mal etmeyi deneyecekti. MİT raporlarının bu şekilde tanzim edilmesi, bizzat Türkeş'in talimatı ile olmuştu.         

*** 
                                             
12 Eylül sonrasında Maraş olayları hakkında açılan davalar ise tam bir hukuk skandalıydı. Katliamın faili olarak 804 kişi yargılandı. Katliamda birinci dereceden rol oynayan 68 kişi ise hiç yakalanmadı. 379 kişi beraat etti. 1 ila 15 yıl arasında mahkumiyet cezası ile yargılanan 314 kişinin cezalarında önce 1/6 oranında indirim yapıldı, sonra hepsi mahkeme sürecinde salıverildi. 29 kişi hakkında verilen idam ve yedi kişi hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 1991'de çıkan Terörle Mücadele Yasası'nda yapılan değişiklikle de katliam sorumlularının hepsi salıverildi.

Böylece Maraş Katliamı dava dosyası sessiz sedasız kapatılmış oldu. Bundan sonra da bu dosya hiç açılmadı. Tarihe kara bir leke olarak geçen katliam unutulmaya bırakıldı.

Darbe koşullarını yaratmak için Türkiye'yi istikrarsızlaştırma siyaseti güden, darbeyi "kendi çocuklarına" yaptıran ABD'nin ve  CIA ajanı A. Peck'in, Alparslan Türkeş'in, dönemin MİT yetkililerinin; bölgedeki AP'li ve MHP'li il başkanları ve yöneticilerinin, iş adamlarının, toprak sahiplerinin, eşrafın, Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı başta olmak üzere Susurluk Çetesinin katliamdaki sorumluluklarının kamuoyunun gündemine gelmedi, sorgulanmadı, bir yüzleşme ve hesaplaşma yaşanmadı.

Bir yüzleşme ve hesaplaşma olmadan adaleti, barışı, demokrasiyi, özgürlüğü yaşamak mümkün mü? Bir daha aynı şeylerin yaşanmamasının güvencesi ne olacak? Bunun kanıtı Madımak katliamı değil midir?

Bu kanlı tarihin bir daha yaşanmaması için 78'liler Girişimi olarak geçen yıl açtığımız  Maraş dosyasını bir yüzleşme hareketine doğru derinleştiriyoruz.

Adalet ve adil toplum için, özgürlük ve demokrasi için  Maraş katliamının kamuoyunun gündeminde tutmayı 78'lilerin tarihi bir sorumluluğu olarak kabul ediyoruz.

78'liler Girişimi

******

Maraş Katliamı’nın 30. yıldönümünde miting!

Türkiye, 30. yılında Adana’da yapılacak bir mitingle Maraş Katliamıyla yüzleşiyor.

Mitingte, katledilenler “Unutursak Hatırlatırlar”, “Katliamın gizli arşivleri açıklansın!”, “Gerçek suçlular hesap versin, yargılansın!” talepleriyle anılacak.

Tüm 78’lileri ve dostlarımızı özellikle bölgede veya bölgeye yakın yaşayan arkadaşlarımızı olabildiğince koşullarını zorlayarak mitinge katılmaya çağırıyoruz.

78’liler Girişimi

Tarih :   21 Aralık 2008 Pazar
Yer    :   Uğur Mumcu Meydanı- ADANA
Saat  :  13.00
Toplanma Yeri : Mimar Sinan Anfi Tiyatro Önü / Saat 11.00

******

78'liler Girişimi
İstiklal cad. Ayhan Işık sok. Alyon Geçidi Merkez apt. No:4 kat 2 Beyoğlu/İstanbul
Tel: 0212 244 48 02 - 251 69 45  Faks: 0212 251 69 45
E-Posta:

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy6873 = '78lilergirisimi' + '@';

addy6873 = addy6873 + 'gmail' + '.' + 'com';

var addy_text6873 = '78lilergirisimi' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';

( '' );

6873 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

  Web:www.78lilergirisimi.org

KAYNAK : Alevihaber.com - 17.12.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.