8 Mart’ta “Kadınların Cemali”

8 Mart’ta “Kadınların Cemali”

İnsanlık tarihi acılarla doludur, utanç, kıyım, ezen, ezilenler. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün tarihide bunun açık bir vesikasıdır adeta. 129 Kadının yanan bedeniyle beraber, insanlıkta ölmemişmiydi oracıkta.

A+A-

8 Mart’ta “Kadınların Cemali”

8 Mart’ta “Kadınların Cemali”

İnsanlık tarihi acılarla doludur, utanç, kıyım, ezen, ezilenler..

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün tarihide bunun açık bir vesikasıdır adeta.

129 Kadının yanan bedeniyle beraber, insanlıkta ölmemişmiydi oracıkta. 129 Kadın,129 hayat, 129 hikaye… Bu acı ne ilk, ne son elbette, para ve sermaye dünyası, şartları günbegün zorlaştırıyor, mekanikleşen dünyada, mekanikleştirilen insan kümeleri üstünde hayatlar sömürülmeye devam ediliyor.

 

Fransa Alevi Kadınlar Birliği (UFAF), her yıl gelenekselleşen “Kadınların Cemali” adıyla yapılan, 8 Mart anma programını bir panelle Strasbourg AKM’de gerçekleştirdi. Panelistler; Yazar-Anjel Dikme, Ekolojist/Siyasetçi Leyla Binici, Aktivist-Rojda Yıldırım katıldılar.

Ayrıca FUAF Eşit Başkanı Rozbi Demir, UFAF Başkanı Sultan Şahin, Kuzeydoğu Bölge Eşit Başkanı Muharrem Şahan, Kuzeydoğu Bölge Kadın Sorumlusu Hatice İlkhan hazır bulundular.

Panel, Delillerin uyarılması, saygı Duruşu ve Strasbourg AKM Başkanı Mustafa Arslan’ın konukları selamlamasıyla başladı. Fransa Alevi Birlikleri Federasyon Eşit Başkanı Rozbi Demir ise, bu güzel ve anlamlı günde bu denli güzel bir organizasyonda bulunmanın verdiği memnuniyet ve Kadınların verdiği mücadeleyi takdir ve tebrikle karşıladığını belirtti. Kadın ve Erkeği bir kuşun iki kanadı gibi düşündüğünü kanadı eksik bir kuş nasıl uçamaz ise, hayatın akışınıda bu denge olmazsa olmayacağını belirtti. Kurumlarımızda Kadın varlığına ciddi bir şekilde ihtiyaç duyulduğunu, korkmadan, sinmeden, yılmadan bu mücadeleye omuz vermeleri gerektiğini önemle vurguladı.

 

Kuzeydoğu Bölge Başkanı Muharrem Şahan 8 Mart Kadınlar Gününü kutlayan bir konuşma yaptı.

Kuzeydoğu Bölge Kadın Sorumlusu Hatice İlkhan, 8 Martın Kadınlar için bir kazanım günü olduğunu, kadınlarımızın mücadeleyi bırakmaması gerektiğini söyledi.

UFAF Başkanı Sultan Şahin ise, bugün kadınlarımızın ciddi bir mücadele verdiğini, fakat hala siyaset, örgütler ve hayatın bir çok yerinde hakettiği yerlerde olmadığından bahsetti. Fransa Alevi Kadınlar Birliğinin bu konuda sarf ettiği çaba ve projelerden söz etti.

Panelin teması olan Türkiye ve Dünyada “Kadın Özgürlük Mücadelesi” üzerine Panelistler düşüncelerini aktardılar. Ekolojist-Siyasetçi Leyla Binici, meselenin cinsiyet farklılığından ziyade, Dünya ekonomisini yönlendiren zengin sınıfın, Kadın, Çocuk, Erkek demeden küresel çıkarlar için, Dünya, Doğa, Ekoloji ve İnsanlığı tehdit eder bir boyut kazandığına ve Faşizmle insanlığın dizayn edilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Kadın Hakları Aktivisti Rojda Yıldırım ise, aslında sorunun ne Kürt ne Ermeni ne Türk sorunu değil, özgürlük mücadelesi herkes için eşittir dedi. Kadınlar için durumun hiç de kolay olmadığını kolay bir hikayelerinin olmadığını söyledi. “İyi bir gelişme olarak, 8 Mart Dünya grev günü ilan edildi, bunun anlamının iyi bir şey olduğunun, maalesef bu yüzyılda hala, kadın erkek aynı maaşı almıyor yeni bir kadın örgütlülüğü yaratmak zorundayız kadını köleleştiren erkek egemen sistemdir, bu bir metazori sistemdir, bu sistem değiştirilmelidir, Kadın barışçıldır ve adil bir dünya yaratma özlemi vardır” dedi. Daiş tehlikesine dikkat çekerek, Çocuklarımızın Alevi öğretisini iyi bir şekilde aktarmamız gerektiğini vurguladı. Rojavada Kadınların bir zafer yarattığını söyledi.

Yazar Anjel Dikme ise; Acılarımızın ortak olduğunu, çocukluğundan bugüne Ermeni toplumun yaşadığı travmaları dinleyerek bunun üzüntüsünü yaşayarak geldiğini belirtirken, asıl sorunun sevgisizlik ve hoşgörü eksikliği olduğunun altını çizdi.

Panelde UFAF tiyatro ekibinin hazırladığı KADIN konulu bir tiyatro sergilenirken, Strasbourg Kadın Korosunun hazırlamış olduğu dinleti büyük beğeni topladı.

8 Mart Kadınlarımızın bir kazanımıdır. Bizler biliyoruzki, Kadın’ın mücadelesi çok şeyi değiştirir. Tarih bunun örnekleriyle doludur. Alevi Kadınlarda bu haklı mücadelede onurlu duruşu, eşitlikçi ve adaletli tutumu ve güzel bir dünya özlemiyle yerini alacaktır.

DENİZ DASTAN-NURSEL DEMİR
UFAF BASIN -YAYIN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.