Abbas TAN : Baykal CHP Kurultayında Alevileri Yok Saydı

Abbas TAN : Baykal CHP Kurultayında Alevileri Yok Saydı

Abbas TAN : Baykal CHP Kurultayında Alevileri Yok Saydı CHP'nin 32. Kurultayının sunuş konuşmasını yapan Deniz Baykal 2,5 saatten uzun bir konuşmasında...

A+A-

Abbas TAN : Baykal CHP Kurultayında Alevileri Yok SaydıAbbas TAN : Baykal CHP Kurultayında Alevileri Yok Saydı

CHP'nin 32. Kurultayının sunuş konuşmasını yapan Deniz Baykal 2,5 saatten uzun bir konuşmasında Camiden, Namazdan, Hac'dan İslamiyetten bahsederken Alevileri ve diğer inanç kurumlarını görmezden geldi. Camileri gördü ama Cemevlerini, Kiliseleri, havraları görmezden geldi.

Ülkenin çok büyük bir kısmının Müslüman olduğu gerçeğini üstüne basa basa söylerken en büyük destek aldığı Alevileri görmezden geldi. Herkes özgürce Hacca gidecek derken isteyenlerinde rahatlıkla Cemevlerine gidebilir deme cesaretini gösteremedi.

Kurultay salonunda bulunanlar da bu sözü bütün güçleriyle alkışladılar. Bu alkışlayanlar arasında oldukça fazla Alevi de vardı. Onlarda Baykal’ın Alevileri yok saymasını alkışlarken farklı hesapları vardı, sanıyorum bunların kişisel çıkarları Aleviliğinin önüne geçmiştir.

Bu çıkar hesabı olmasaydı sanıyorum diğer Aleviler gibi onlar da Baykal’dan uzak dururlardı.

Sezar’ın hakkı Sezar’a, kilisenin hakkı kiliseye verilmeliydi ve de verildi derken, eğitim birliğinden bahsederken, Kurultay açış konuşmasının büyük bir kısmını Müslümanlardan ve Müslümanlıkla ilgili konulara ayırmasıyla adeta AKP nin elindeki Müslüman  kozunu AKP den almaya çalışıyordu.

51 Müslüman ülkeden bahsederken göğsü kabarıyordu.

Kürt sorunlarını yıllar önce kendilerinin ortaya koyduklarını ve sorunun çözümünü en iyi kendilerinin bildiğini söylerken çözüm konusunda bir açıklamada bulunamadı.

Kürt, Çerkez, Arap, Arnavut hep bir aradayız derken yine Aleviler yoktu.

Yörüklerden, Kıbrıs’dan, Yunanistan’dan, Arnavutluk’tan gelenlerden bahsederken yine Aleviler yoktu.

Devlet insanların etnik kimliğini görmemelidir, sormamalıdır, saygı göstermelidir. Herkes kendi kimliğini özgürce söylemelidir derken kimden ya da kimlerden bahsettiğini gösterme cesaretini gösteremedi.

Azınlık olarak Aleviler vardır diyenler olabilir ama bu bizim farklı hukukumuzdur. Aleviler azınlık değiller asli unsurlardır dedi. İki saat kırk dakikalık konuşmasında kendisine göre birçok konuya değinirken Alevilerle ilgili kısa bir cümle, Kürtlerle ilgili de bir cümle söyleyerek sağcılara taş çıkartacak konuşma yaptı.

Bekleyip göreceğiz bakalım CHP içerisinde yer alan Aleviler ve Kürtler Baykal için daha ne kadar çalışacaklar, onun önünde el etek öpme kuyruğuna gireceklerdir.

Abbas TAN
ALEVİ HABER AJANSI - 26 Nisan 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.