ABF Başkanı Balkız: Alevi açılımı kof çıkmıştır

ABF Başkanı Balkız: Alevi açılımı kof çıkmıştır

ABF Başkanı Balkız: Alevi açılımı kof çıkmıştır Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız Alevi Mitingi'nin İzmir'de gerçekleştirilmesine...

A+A-

ABF Başkanı Balkız: Alevi açılımı kof çıkmıştır ABF Başkanı Balkız: Alevi açılımı kof çıkmıştır

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız Alevi Mitingi'nin İzmir'de gerçekleştirilmesine ilişkin, "Ankara'da çok yakındık sesimizi duymadılar. İstanbul'da çok kalabalıktık, sesimizi duymadılar. Biz de belki Türkiye'nin en batısından aydınlık İzmir'den seslenirsek hükümet sesimizi duyar diye düşündük" dedi.

İZMİR - 6 Mart Pazar günü Gündoğdu Meydanı’nda yapılcak olan Alevi Mitingi öncesi Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Ali Balkız İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Pir Sultan Abdal Dernekleri Başkanı Fevzi Gümüş ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel de katıldı.

Ali Balkız “Demokratik anayasa ve Eşit Yurttaşlık İstiyoruz” temalı mitingin hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, “Mitinge Türkiye’nin her yerinden 12 Eylül Anayasası İnsan hakları ve temel özgürlükleri yok sayan bir anayasadır diyen herkesi bekliyoruz” dedi.

Balkız yapılacak olan mitingin 3’üncü Alevi Mitingi olduğunu hatırlatarak bu miting için neden İzmir’i seçtiklerini şu sözlerle açıkladı:

Bundan önce yaptığımız iki mitingte Alevi toplumunun demokratik taleplerini haykırdık. Ancak AKP hükümeti taleplerimizi görmezden gelerek, ‘açılım’ adı altında kendi politikasına malzeme yaptı ve uzun süren ‘Alevi Çalıştayları’ dizisinden sonra Alevi açılımının kof olduğu ortaya çıkmıştır. Ankara’da çok yakındık sesimizi duymadılar. İstanbul’da çok kalabalıktık, sesimizi duymadılar. Biz de belki Türkiye’nin en batısından aydınlık İzmir’den seslenirsek hükümet sesimizi duyar diye düşündük.”

Aynı gün Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da İzmir’de olacağını belirten Balkız her iki lideri de mitinge davet etti. Balkız, “Eğer katılırlarsa Alevi toplumunun taleplerini Gündoğdu Meydanı’nda bizden, bizim dilimizden, doğrudan dinlemiş olacaklardır” diye konuştu.

“ÇAKMA ALEVİLER’İN BİZİMLE BİR İLGİSİ YOKTUR”

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Selahattin Özel, İzmir dışından 20 binden fazla katılımcı geleceğini, katılımcı sayısının her geçen gün arttığını belirterek toplamda 200 binden fazla katılımcının bulunacağını söyledi. Özel, mitingin örgütlü Aleviler’in yüde 95’ini temsil eden bir topluluk tarafından yapıldığını belirterek şunları söyledi:

“AKP tarafından etki ve denetim altına alınmış ‘çakma Aleviler’ diyebileceğimiz bir iki çatlak sesin bizimle bir ilgisi yoktur ve olamaz. İzmir’de Samed Dede Derneği’nin başkanlığını yapan Veli Güler dışında hiçbir Alevi örgütü, federasyona bağlı olsun veya olmasın bu mitinge karşı değildir. Zaten bu mitinge karşı gelmek demek demokrasiye karşı gelmek demektir. Alevi tabanından da buna karşı gelen herkes ihanetle suçlanır. Veli Güler ise başından beri en azından kendi konusunda istikrarlıdır. Mevcut hükümete ve onun direktifleri doğrultusunda çalıştığı kendisinin de gizlediği bir şey değil bizim de bilmediğimiz bir şey değildir.”

"BİZ BAYRAK TOPRAK İSTEMİYORUZ, SADECE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ İSTİYORUZ”

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ABF Başkanı Ali Balkız, “Eğer istediğiniz sonucu elde edemezseniz nasıl bir yol izleyeceksiniz” sorusuna şu yanıtı verdi:

Bıkmadık, usanmadık, yorulmadık demokratik yol ve yordamlarla mücadelemize devam edeceğiz. Bizi çok zorluyorlar. Çizginin dışına çıkma konusunda, yanlış yapma konusunda, hiç alışık olmadığımız şeyleri yapma konusunda bizi çok zorluyorluyor. Zorlasınlar, bizim ahlakımız terbiyemiz, inancımız ve direncimiz, Ulularımızın ve Pirlerimizin bize gösterdikleri yol ve yordamlarla yürümeye devam edeceğiz. Bu hükümet değilse ki bu dönemdeki meclis bunu gerçekleştirmedi, bir sonraki meclis, o olmazsa bir sonraki mecliste bir gün sıra gelecek. Hükümetimizin devletimizin bizimle inatlaşmaması gerekiyor. Biz çok insani şeyler istiyoruz. Bayrak toprak istemiyoruz kendimize bir ayrıcalık istemiyoruz. Sadece ülkemiz laik demokrat olsun ve bütün inanç sahiplerinin özgürlük talepleri karşılansın istiyoruz.”

Balkız, 2009’da İstanbul’da yaptıkları mitingin sonunda Başbakan Erdoğan’a “Bizi çocuklarımıza din dersine gitmeyin, boykot yapın çağrısında bulunmak zorunda bırakmayın” talebinde bulunduğunu hatırlatarak, “Aynı tümceyi aradan bir yıl geçtikten sonra bir kez daha yineliyoruz” dedi.

Mitinge eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz diyen herkesin davetli olduğunu yineleyen Balkız, “Ayrıca Sünni kardeşlerimizi bu mitingimize özel olarak davet ediyoruz. Sorunlarımızın çözümünde onların kabulünün ve katkılarının önemli olduğunu biliyoruz” dedi.

Radikal - (ANKA)  - 4 Mart 2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.