ABF: ÇİRKİN SALDIRIYI KINIYORUZ.

ABF: ÇİRKİN SALDIRIYI KINIYORUZ.

ÇİRKİN SALDIRIYI KINIYORUZ.          BASINA VE KAMUOYUNAFUAF GENEL BAŞKANI DURAK ARSLAN ve ALEVİ TALEPLERİNE...

A+A-

ÇİRKİN SALDIRIYI KINIYORUZ.       
 
BASINA VE KAMUOYUNA

FUAF GENEL BAŞKANI DURAK ARSLAN ve ALEVİ TALEPLERİNE YÖNELİK ÇİRKİN SALDIRIYI KINIYORUZ.

Demokratik Tahammül Yok, Tahrik Olma Hali ve Linç Kültürü Var.

Aleviler ve haklı talepleri, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) Başkanı Durak Arslan’ın şahsında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımı ile Strasbourg'da gerçekleşen, sivil toplum örgütleri toplantısında temsil edildi. Avrupa’da yaşayan göçmenlerimizin sorunlarını ve Alevilerin Türkiye’den istemlerini içeren raporu Cumhurbaşkanlığına sunarak katılan ve hazırlıklı tek kurum FUAF olmuştur.

Yaklaşık 600 kişinin bulunduğu salonda, tüm konuşmacılar iltifat ve sorunsuz bir STK’lar tablosu çizerken, FUAF Genel Başkanı, yazılı olarak sunduğu raporda ve konuşmasından her şeyin iddia edildiği gibi pekte güzel gitmediğini hatırlatmıştır. Göçmenlerin sorunları ile birlikte, Alevilerin Türkiye’de karşı karşıya oldukları sorunların çözümüne ilişkin taleplerini iletmiştir.

"IIiade Kültür Merkezi" Siyasal İslamcıların Linç Girişime Tarihi Tanıklık Etmiştir.

Türk siyasetinden egemen olan, gerçeklerle yüzleşmekten kaçma ve sorunlara çözüm önermeden konuşma kültürüne karşı, FUAF Genel Başkanı söz konusu toplantıda bir ezber bozmuştur. Türkiye’nin ve AKP iktidarının Alevi gerçeği ile yüzleşme çağrısı, hoşgörüsüzlüğün, tahammülsüzlüğün,  düşünce ve özgürlüğü karşıtlarının adresi olan siyasal islamcı geleneğin temsilcisi milli görüşçüler ve ülkücüler tarafandan “tahrik” olarak algılandı. Dolayısı ile Strasbourg'da bu toplantının yapıldığı, “Kültürlerin Paylaşım Merkezi” olarak anılan, yılda 30 bin kişi ağırlayıp, 80 tiyatro gösterisi yapılan, farklı kültürlerden etkinliklere ev sahibi olan  "IIiade Kültür Merkezi", siyasal islamcı milli görüşçülerin, ülkücülerin yuhalanmasına ve çirkin tavrına, yani demokrasiden nasiplenmediklerine tanık oldu. En temel insan haklarını savunmak ve demokratik taleplerini toplumla paylaşmanın bile, ”tahrik” olarak algılanması ise, linç kültürünün yurtdışındaki dinci ve etnik milliyetçi çevreler arasında da geldiği boyutları göstermesi açısından önemlidir.

Alevi Gerçeği İle Birlikte, Türkiye’nin Karanlık Geçmişi İle Yüzleşmeden Demokratikleşme Olmaz

Durak Arslan "35 aydının vahşice yakıldığı Madımak Oteli, hâlâ et lokantası olarak hizmet veriyor. Buranın müzeye dönüştürülmesini istiyoruz" talebini dile getirmesi ile Türkiye’nin geçmiş ayıpları ile yüzleşmesi için fırsat sunmuş ve toplumsal hafızamıza format çekilemeyeceğeni herkese bir kez daha hatırlatmıştır. Alevi gerçeği karşısında, AKP’nin takınacağı tutum, onun en önemli demokrasi sınavı olacaktır.  Eğer “demokratikleşme” ve “eşit haklar” konusunda samimi iseler, Türkiye’de demokratikleşmenin yolunun Madımak oteli önünden, Maraş’tan, Çorum’dan, 6-7 Eylül Olaylarının mekanlarından, Hrant Dink cinayetinden, faklı kimliklere yönelik her türden şiddet ve katliam politikaları ile yüzleşmekten geçtiğini kabul etmelidirler. Yani Dünyanın geçmişle yüzleşme tecrübeleri ve kazanımlarından ders çıkarmak zorundadırlar. Böyle bakıldığında,   Cumhurbaşkanı sayın Gül, ev sahibi olduğu toplantıda gerici saldırı ve tacizlere maruz kalan, "şerefsizler", "atın bunları dışarı", "alın mikrofonu elinden" gibi hakaretler karşısında, FUAF Genel Başkanı Durak Arslan’a dönüp "Bu tür konuşmaları geniş kitleler önünde değil, heyetler arasındaki görüşmelerde yaparsanız daha iyi olur"  ifadesi, saldırganlara ders yerine cesaret verir. Sayın Cumhurbaşkaşkanın “bu tür konuşmalar kitleler önünde yapılmaz” yaklaşımı ise, demokrasi, ifade ve düşünce özgürlüğü açısından kabul edilemez. Barış dili ile yapılan bir konuşmayı ve dertleşmeyi ve diyalog zemini yaratma talebini dinamitleyen bu tarz yaklaşımları kınıyoruz. Ayrıca toplantıyı organize edenleri, FUAF yönetiminden derhal özür dilemeye davet ediyoruz.

Cumhurbaşkalığının Cevapsız Bıraktığı Sorumuzu Tekrarlıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı

35 İnsanın diri diri yakılmasını lanetlememiz ve katliamla yüzleşme çağrımız, katliamın gerçekleştiği otelin kebap salonu yerine müze dönüştürülmesi talebimiz karşısındaki tavrınız nedir?  04.10.2007

Saygılarımızla

ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU
Turan Eser, Genel Sekreteri

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.