ABF : Konu mankeni olmayacağız

ABF : Konu mankeni olmayacağız

ABF : Konu mankeni olmayacağızAlevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, çalıştaya somut taleplerle gideceklerini söyledi ve 'konu...

A+A-

ABF : Konu mankeni olmayacağızABF : Konu mankeni olmayacağız

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, çalıştaya somut taleplerle gideceklerini söyledi ve 'konu mankeni olmayacağız' dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, yarın ilk oturumu gerçekleştirilecek “Alevi Çalıştayı”nda “konu mankeni” olmayacaklarını söyleyerek, çalıştaya başta zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, Cem Evlerinin yasal statüye kavuşturulması ve Madımak Oteli’nin müze olması talepleriyle gideceklerini belirtti.

"ZORUNLU DİN DERSİ ZULÜMDÜR"

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, yaptığı açıklama ile yarın ilk oturumu gerçekleştirilecek “Alevi Çalıştayı”nda sunacakları sorun ve çözüm önerilerini açıkladı.

İsteklerinin başında zorunlu din dersleri kaldırılması geldiğini ifade eden Balkız, “12 Eylül Anayasasının getirdiği ‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ dersi, Sünni olmayan diğer bütün çocuklarımız için (hatta Sünni olanlar için bile) bir zülümdür. Devlet açısından asimilasyon aracıdır. Bu aykırılık bir çok idare mahkememiz, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla da teyit edilmiştir. Konuyla ilgili henüz çok yeni olan son kararı ise İstanbul 10. idare Mahkemesi vermiştir” dedi.

"DİN KÜLTÜRÜ" YERİNE "DİN BİLGİSİ" DERSİ

Balkız, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi yerine, 7. sınıftan başlayarak 9. sınıfa kadar “Din Bilgisi Dersi” adıyla bütün dinler hakkında nesnel bilgiler içeren, uygulamayı öğretmeyen, dinler ve inançların sahip oldukları rütieller, bunların ortaya çıkış koşullarının, tarihsel ve toplumsal zeminlerinin tartışıldığı, karşılaştırmaların yapıldığı ve bu konuların felsefi ve toplumsal sorunlarla bağlantı kurularak ele alındığı bir ders konulması gerektiğini savundu.

İNANÇ VERGİSİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kaldırılmasını istediklerini belirten Balkız çözüm önerisi olarak ise, “Personeli, Devlet Personel Daire Başkanlığı’na, mal varlığı ise devletin başka kurumlarına aktarılmalıdır. Yerine AB ülkelerinde olduğu gibi ‘İnanç Vergisi’ İhdas edilmelidir” dedi.

"MADIMAK MÜZE YAPILSIN, ALEVİ KÖYLERİNE CAMİ YAPILMASIN"

Balkız, Cemevleri’nin yasal statüye kavuşturulması, Madımak Oteli’nin müze olması taleplerinin yanı sıra, yarınki çalıştayda başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere 667 sayılı Tekke ve Zaviyeler kanunu ile el konulmuş olan Alevi-Bektaşi Dergahlarının “gerçek sahiplerine” iade edilmesi, Alevi köylerine cami yapılması politikalarından vazgeçilmesi konularının da gündemlerinde yer alacağını kaydetti.

"KONU MANKENİ OLMAYACAĞIZ"

Balkız, “Bu istemlerimizi ve çözüm önerilerimizi yarın Devlet Bakanı Faruk Çelik’in daveti üzerine çalıştayda dile getireceğiz. AKP Hükümeti kendine yakın, kendinden yana kimi Alevileri öne çıkartarak, yapay muhataplar yaratarak, sorunu içinden çıkılmaz hale getirmemelidir. Örgütlü Alevilerin büyük çoğunluğunu temsil eden federasyonumuz bu ilk kez olacak alan yüzyüze görüşmenin çok önemli olduğunun bilincindedir. Başarılı geçmesini ve demokratik çözüme hizmet etmesini diliyoruz, ama aynı zamanda ‘konu mankeni’ olmayacağımızın da bilinmesini rica ediyoruz” dedi.

Haber1.com - ANKA - 02.06.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.