Adli Tıp'tan skandal rapor

Adli Tıp'tan skandal rapor

Adli Tıp'tan skandal rapor     Gebze Darıca Süreyya Yalçın İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmenliği yaparken,...

A+A-

Adli Tıp'tan skandal rapor    Adli Tıp'tan skandal rapor   
 
Gebze Darıca Süreyya Yalçın İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmenliği yaparken, Necati Kumaş adlı öğretmenin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitiren öğretmen Hüseyin Cebe'nin davasında skandal bir gelişme yaşandı. Adli Tıp, cinayet zanlısı 37 yıllık öğretmen Kumaş hakkında 'Akli dengesi bozuk' raporu verdi. Adli Tıp'ın raporuna Cebe'nin avukatları ve yakınları tepki göstererek, "Akli dengesi bozuk bir kişi nasıl olur da, 37 yıl öğretmenlik yapabilir" derken, savcılık ise "Rapor şüpheli" dedi.

Gebze Süreyya Yalçın İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmenliği görevindeyken 2 Nisan 2007'de okulun başka bir öğretmeni Necati Kumaş'ın silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitiren Hüseyin Cebe'nin Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davasında 'skandal' niteliğinde bir gelişme yaşandı. Okulda işlenen cinayet güvenlik kamerasına da takıldığı için basın kuruluşlarında bu cinayet yerini alırken, olay sonrası açılan davanın ilk duruşması görüldü.

SONUÇLARINI ALGILAYAMADI

Mahkemeye sunulan Adli Tıp Kurumu Başkanı Uzman Doktor Keramettin Kurt'un yanı sıra çok sayıda Adli Tıp Uzmanı ve Psikiyatri uzmanı doktorun imzasını taşıyan rapor, cinayet zanlısı öğretmen Kumaş hakkında, "2 Nisan 2007'de sanığı bulunduğu kasten adam öldürme, 6136 SKM. suçuna karşı ceza ehliyetinin olmadığı" şeklinde sonuçlandırdı. Raporun "Tartışma ve sonuç" bölümünde "Cinayet zanlısı Kumaş'ın 2 Nisan 2007'de (Kasten adam öldürme, 6136 sayılı kanuna muhalefet) suçları nedeniyle 5237 sayılı TCK 32/1. maddesi uyarınca akıl hastası olup olmadığı, işlediği cinayetin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp algılamadığı veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönledirme yeteneğinin önemli derecede azalmış olup, yapılan muayenesi sonucunda elde edilen bilgi ve bulguların yorumlanmasından; cezai sorumluluğunu tessir ve kişide şuur ve hareket serbestisini ortadan kaldıracak mahiyet ve derecede olan (Paranoid sendrom) denilen akıl hastalığının saptandığı; mezkur suçu işlediği sırada fiilin hukuki anlamda sonuçlarını idrak etme ve bu fiil ile ilgili olarak davranışlarını düzenleme yeteneğini ortadan kaldıracak boyuttaki bu akıl hastalığının etkisi altında olduğu anlaşıldığı, bu duruma göre Necati Kumaş'ın işlediği suçuna karşı cezai sorumluluğu olmayıp hakkında 5237 sayılı kanun'un 32/1 maddesi tatbiki ile TCK'nun 57. maddesi gereğince koruma amaçlı akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanmasının uygun olduğunu oy birliği ile mütalaa olunur" şeklinde sonlandırılarak, Kumaş'ın 'Akli dengesi bozuk' muamelesi görmesi uygun görüldü.

RAPORA TEPKİ BÜYÜK

Hüseyin Cebe'nin avukatlarından Çetin Cebe rapora tepki göstererek, "Akli dengesi bu derecede bozuk bir insan nasıl bunca yıl öğretmenlik yapabilir. Bir şekilde anlaşılırdı" dedi. Cebe'nin ağabeyi Ali Cebe ise raporu kabul etmeyeceklerini söyledi. Cinayet zanlısı Kumaş'ın gayet akıllı olduğunu önceden mahkemede beyan ettiğini hatırlatan Cebe, "Bu rapora mahkemede itiraz ettik. Bu insan 37 yıl bilfiil öğretmenlik yapmış. Bir kere ilk 25 yılı dolunca emekli ikramiyesi almak için emekli olmuş ve sonrasında tekrar görevine devam etmek için MEB'e başvuruda bulunmuş. Bu başvuru sırasında da 'Sağlam ve sağlıklı' raporu ile öğretmenliğe tekrar başlamış" dedi.

ADLİ TIP'IN RAPORU ŞÜPHELİ

Zanlı Kumaş'ın raporunu iddia makamı da kabul etmedi. Savcılık raporun sunulduğu duruşma da, "Sanık uzun yıllar, öğretmenlik yapmış ve meslekten emekli olarak ayrılması sonrasında da tekrar göreve geri dönmüştür. Bir ilköğretim okulunda tuhaf ve garip bur tutum kolaylıkla anlaşılabileceği gözetilerek, adı geçenin uzun süre eğer akıl hastası ise bu durumu fark edilmeden çalıştırılmış olması vahimdir. İdari kusur niteliğindedir" dedi. İddia makamı; "Sanık şayet çok fazla insanın temas halinde olmayı gerektirmeyen bir meslekte çalışıyor olsa idi, akıl hastalığı fark edilmeyebilirdi. Bu ise hakkında düzenlenen raporların şüpheli olduğu intibaını oluşturmaktadır" şeklindeki beyanında da, Adli Tıp Kurumu'nun cinayet zanlısı bir kişi hakkında daha hassas ve ciddi bir tetkik yapması gerektiğine dikkat çekti.

ERSİN ÇELİK DİHA
16.11.2007 - BİRGÜN

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.