AKD Mersin Şubesi üyelerinden keyfi ihraçlara tepki!

AKD Mersin Şubesi üyelerinden keyfi ihraçlara tepki!

AKD Mersin Cemevi üyeleri, yaptıkları basın açıklaması ile Efe Engin ve Kazım Açıktepe dedenin sebebi açık olmayan, hukuka aykırı ve soyut nedenlerle Alevi Kültür Dernekleri’nden tüzüğe aykırı biçimde ihraç edildiklerini duyurdu.

A+A-

PİRHA- Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Mersin Cemevi üyeleri, yaptıkları basın açıklaması ile Efe Engin ve Kazım Açıktepe dedenin ihraç edilmesiyle ilgili gerçekleştirdikleri basın açıklamasında; “Aleviler Dar erkanını, rızalığı esas alırlar otoriterleşmeyi değil. Alevi kurumları kimsenin şahsi malı ya da siyasi çıkarları için kullanacağı yerler değildir. Kimse bu kurumları kullanarak politik yahut ekonomik menfaat elde etmemelidir, edemez!” denildi.

AKD Mersin Cemevi üyeleri, Efe Engin ve Dede Kazım Açıktepe’nin AKD’den ihraç edilmesine ilişkin açıklama yaptı. İçinde bulunulan süreçte demokrasiye ilişkin zorlu sınavların verildiği kaydedilen açıklamada, Alevi toplumu içindeki demokrasi sınavının da ülke geneline paralel gittiği kaydedildi.

Türkiye’de hukuksuzca yapılan ihraçlara dikkat çekilen açıklamada, aynı hukuksuzlukların Alevi kurumlarında da ihraçlarla yaşandığı belirtildi.

“CEMEVLERİNE LİYAKATSİZ KİŞİLER DOLDURULUYOR”

Devletin kendi Alevisini yaratma projesini hız kesmeden sürdürdüğünün altı çizilen açıklamada, “Bazı Aleviler de bu projeye isteyerek yahut istemeyerek destek olmaktadır. Türkiye genelinde Alevi hareketine yönelen saldırılar aslında hizaya getirilmeye çalışılan Alevilere gözdağı verilmek ve otoritenin gücünü göstermek hususunda birer vesikadır. Türkiye’de demokrasinin önemli bir lokomotifi olan Aleviler hak mücadelesinden, yoğunlaşan kapitalizm kaynaklı krizden, sınıf meselesinden, Kürt sorunundan, insan hakları mücadelesinden ayrı tutulmaya, uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır. Dillerde her ne kadar kadim inancımızın belirgin cümleleri olsa da Alevilerin bir kısmı muteber kılınmaya çalışılmakta bir kısmı ise itibarsızlaştırma hareketlerine maruz kalmaktadır” denildi.

“İKİ ALEVİ DEDESİ AKD’DEN İHRAÇ EDİLDİ”

Açıklamada, cemevlerinin hızla çoğaldığı ve cemevlerine hazırlıksız olan Alevi hareketi, hizmet mekanlarına liyakatsiz kişilerin doldurularak asimilasyonun derinleşmesi ve köksüzleştirilme merkezlerine dönüştürülmeye çalışılmakta olduğu kaydedildi.

Kadını merkeze alan Alevilik inancının geldiği aşamada kadınları ikinci plana gençleri ise sadece birer ucuz iş gücü konumuna getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Çok daha ağır kusurlu şahıslar herhangi bir sorgulamaya dahi uğramazken elinden geldiğince yola hizmet etmeye çalışanlar gerek adliye kanalıyla gerek dernekler içindeki liyakatsiz kişilerin hasmane hareketleriyle Alevi hareketinden uzak tutulmaya çalışılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Alevi dedelerinin herhangi bir düşkünlük sebebi olmadan Alevi kurumlarından ihraç edildiği kaydedilen açıklamada, iki Alevi dedesi Efe Engin ve Kazım Açıktepe’nin sebebi açık olmayan, hukuka aykırı ve soyut nedenlerle Alevi Kültür Derneklerinden tüzüğe aykırı biçimde ihraç edildikleri belirtildi.

“ALEVİ KURUMLARI KİMSENİN ŞAHSİ MALI DEĞİLDİR”

AKD’ye çağrıda bulunan Mersin Cemevi üyeleri, şunları kaydetti:

“Elbette herhangi kimsenin kusursuzluğunu iddia etmek hayatla bağdaşmamaktadır. Ancak düşkünlük sebebi olmadan Alevi dedelerini, her tuğlasında, her anında emekleri olan mekanlardan dışlamak tabiri caizse vicdansızlıktır. Canlarımız Efe Engin ve Kazım Açıktepe’nin hangi gerekçelerle hangi tüzük maddelerine dayanılarak ihraç edildiğinin belirgin olmaması bizleri şahsi nefret ve ikbal kaygısı önündeki engeller nedeniyle ihraç edildikleri sonucuna götürmektedir. Eğer canlarımızın düşkün ilan edilmelerini gerektirir bir davranış yahut sözleri var ise ve bu iddianın sahipleri samimilerse Efe Engin ve Kazım Açıktepe’nin cem ekranıyla dara çekilmelerini, eğer düşkün ilan edilecek ve ihraç edileceklerse kararın bu erkanda verilmesinin gerektiğini, bu çağrımız karşılıksız kalırsa Efe Engin ve Kazım Açıktepe canlarımızın haksız, hukuksuz ve Aleviliğe sığmayan saiklerle ihraç edildiğini anlamış bulunacağız.”

“Alevilerin hukuku rehber, pir, mürşid, talip hukukudur ve ikrarla başlar” denilen açıklamada Alevilerin iç hukukunu dernekler yasasının belirleyemeyeceği Alevilerin dar erkanını ve rızalığı esas aldıkları otoriterleşmeyi esas almadıkları belirtildi.

Açıklamada, “Alevi kurumları kimsenin şahsi malı ya da siyasi çıkarları için kullanacağı yerler değildir. Kimse bu kurumları kullanarak politik yahut ekonomik menfaat elde etmemelidir, edemez!” denildi. 

Kaynak: PİRHA 

01-alevi.jpg01-al-01.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum