AKP Alevilik açmazına girdi

AKP Alevilik açmazına girdi

AKP Alevilik açmazına girdiDiyanet özel birim istemiyor, bazı vekiller Erdoğan'ın Alevilerle yemek yemesine karşı.İstanbul Milletvekili Reha...

A+A-

AKP Alevilik açmazına girdiAKP Alevilik açmazına girdi

Diyanet özel birim istemiyor, bazı vekiller Erdoğan'ın Alevilerle yemek yemesine karşı.

İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun öncülüğünü yaptığı Alevi açılımı, AKP'de sıkıntı yarattı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurum bünyesinde Alevilikle ilgili bir birim oluşturulmasına karşı çıkması üzerine birimin doğrudan Başbakan Tayyip Erdoğan , bir Devlet Bakanlığı ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlanması seçenekleri tartışılıyor.

Alevi açılımına temkinli yaklaşan bazı AKP'li milletvekilleri, Aleviliğin ayrı bir din olarak görülmesi kaygısını taşıyor. Başbakan Erdoğan'ın Alevilerle birlikte oruç açması için yemek düzenlenmesine tepki gösteren bazı milletvekilleri, "Böyle bir yemeğin düzenlenmesi de yanlış, bu ileride bazı cemaatlerin de isteklerini gündeme getirecektir" dediler.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 11 Ocak'ta katılacağı muharrem ayı nedeniyle verilen yas yemeği öncesinde parti içinde Alevi açılımıyla ilgili tartışmalar arttı. Yemek düzenlenmesine karşı çıkan bazı milletvekilleri, "Böyle bir yemeğe gerek yok. Şimdi bu yapılırsa ileride bu kez bazı cemaatlerin de istekleri gündeme gelecektir. Bu tip tartışmalar olması partiye zarar verir" görüşünü dile getiriyor.

Açılımın Aleviliği ayrı bir din olarak ortaya çıkarabileceği endişeleri taşıyan bazı milletvekilleri de, bunun toplumda yeni bir ayrışmaya neden olabileceğini düşünüyor. Bir milletvekili, "Eğer bu açılım, Aleviliği ayrı bir din çerçevesine getirirse bu Türkiye'ye ciddi zarar verir. Toplumda yeni bir ayrışma ve çatışmanın zemini yaratılır" görüşünü dile getirdi.

Çamuroğlu'nun Alevilik için Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bir birim oluşturulması önerisi de tartışmalara neden oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın buna karşı çıkması üzerine yeni formüller üzerinde duruluyor. Bu formüllerden ilki, yeni yapılanmanın Diyanet yerine doğrudan Başbakan Tayyip Erdoğan'a bağlı olarak çalışması.

Parti içinde yeni birimin bir Devlet Bakanlığı'na bağlanması üzerinde de yoğun olarak duruluyor. Bu durumda bu birimin Devlet Bakanı Mehmet Aydın 'a bağlanabileceğine işaret ediliyor. Bazı milletvekilleri ise yeni yapının Başbakan Erdoğan'a ya da Devlet Bakanlığı'na bağlanmasıyla Aleviliğin yeni bir din olarak algılanabileceğine dikkat çekerek, yeni birimin Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde olması gerektiğini belirtiyor.

Bu görüşü dile getiren milletvekilleri, "Alevilik, İslam içinde bir kültürdür. Eğer Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde böyle bir birim oluşturulursa kültür oluşunun da altı çizilmiş olur. Böylece Aleviliğin ayrı bir din olarak algılanması da önlenmiş olur" dediler.

Emine Kaplan
Cumhuriyet - 5 Ocak 2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.