AKP İktidarı Zorunlu Din Dersi İşkencesini Devam Ettiriyor

AKP İktidarı Zorunlu Din Dersi İşkencesini Devam Ettiriyor

AKP İktidarı Zorunlu Din Dersi İşkencesini Devam EttiriyorPSAKD BASIN AÇIKLAMASI“Laiklik karşıtı odak” olduğu tescil edilmiş bulunan...

A+A-

AKP İktidarı Zorunlu Din Dersi İşkencesini Devam EttiriyorAKP İktidarı Zorunlu Din Dersi İşkencesini Devam Ettiriyor

PSAKD BASIN AÇIKLAMASI

“Laiklik karşıtı odak” olduğu tescil edilmiş bulunan AKP yargı kararlarına rağmen Zorunlu Din Dersi İşkencesini Devam Ettiriyor       

12 Eylül Askeri cuntasının yapmış olduğu 82 Anayasa’sındaki düzenleme ile Alevi çocuklarını, gençlerini asimile etme, onları Sünnileştirme amacıyla zorunlu din dersi verilmektedir.       

Bilindiği üzere AİHM, Ekim 2007'de aldığı kararla zorunlu din dersinin "eğitim hakkı"nın ihlali olduğunu söylemişti. Veli Hasan Zengin’in kızı Eylem için yaptığı başvurusunda mahkeme, dersin içeriğinin sadece İslam'ın Sünni yorumuna dayandığını vurgulamıştı. Mahkeme ayrıca gayrimüslim çocukların dersten muaf tutulmasının da "inanç özgürlüğünü" sağlamak için yeterli olmadığını belirtmişti.

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Hüseyin Çelik, bu kararların "eski müfredata dair olduğunu" söylemiş, "Yeni müfredatta Aleviliğe de yer veriyoruz" diyerek kararın uygulanamayacağını iddia etmişti.       

Alevi-Bektaşi Federasyonu(ABF) bir süre önce konuyla ilgili Başbakanlığa başvuruda bulundu ve zorunlu din dersi uygulamasına AHİM kararı doğrultusunda son verilmesini talep etti. ABF ’nin başvurusu üzerinden birkaç ay geçmesine rağmen cevap verilmedi.       

Bütün bu gelişmeler gösteriyor ki, Zorunlu din dersiyle ilgili açılan davaların ulusal mahkemede, kazanılması, Alevilerin yıllardır verdikleri mücadelenin hukuki düzlemde kabul edilmesi, zorunlu din dersinin insan haklarına, laikliğe, inanç özgürlüğüne, çağdaş eğitim anlayışına aykırı düştüğünün tescili anlamına gelmektedir. Bu aynı zamanda, 12 Eylül askeri cuntasına karşı kazanılmış hukuki bir zafer olduğu kadar, Alevilerin ve demokrasi güçlerinin verdikleri mücadelenin seyri içinde de bir dönüm noktasıdır.      

Alevilik, sinsi asimilasyon politikalarıyla yok edilmek istendi; Aleviler, bu zulüm altında kimliksizleştirilmeye çalışıldı. Din dersinin varlığı ve zorunluluğu, Anayasa’nın 2. maddesi ile düzenlenmiş olan laiklik ilkesiyle, çelişki yaratıyor ve uygulamada sadece Sünnilik öğretiliyor. Zorunlu din dersi, dolayısıyla zorunlu bir işkence ve zulümdür. Bunun sonucu, gerici anlayış ve çevreler, farklı inançlara saygı gibi temel bir haktan, yıllarca ülke insanını mahrum bırakmıştır.      

Ancak Aleviliği yok etmeye yönelik politikaların farkında olan Aleviler, demokratik yöntemleri kullanarak ve hukuksal mücadele vererek asimilasyon çemberini kırdı. Daha önce iç hukuk yollarında sonuç alınamadığı için AİHM ’ne taşınmış ve uygulamanın AİHS ’ne aykırı olduğu tespit edilmiş oldu. Aynı karar Danıştay’ın iki farklı kararında da kabul gördü.        

Mevcut Hükümetin laikliğe, insan hak ve hukukuna, uluslar arası sözleşmelere aykırı olan zorunlu din dersi uygulamasına son vermesi gerekir. Ancak aradan geçen zaman zarfında AKP Hükümeti türban ile sınırlı bir inanç özgürlüğü ile bu sorunu çözecek gibi görünmemektedir. AKP ve bu partinin anlayışına sahip diğer siyasal yapılar, Anadolu’daki inançsal-kültürel farklılıkları bir zenginlik değil, ayrılık unsuru olarak gördüler ve görmeye devam etmektedirler. Ancak Demokratik Alevi Hareketi’nin gücü zihinlerin köreltilmesine, gericileştirilmesine de seyirci kalmayacaktır.        

Zorunlu din dersiyle ilgili açılan davalarla birkaç Alevi genci, asimilasyon kuşatmasından kurtuldu. Keza milyonlarca Alevi genci aynı işkenceyi görmeye devam ediyor. Bu durumda Anadolu’nun özgün inancının korunup yaşatılması için bu günden başlayarak okullar açılıncaya kadar her Pazar burada oturma eylemi yapacağız ve bu gerici iktidarın ayrımcı, hukuksuz, haksız tutumunu protesto edeceğiz.       

AKP Alevi inancı üzerinde uyguladığı potansiyel baskıya son vermelidir. Taleplerimizin ısrarla takipçisi olacağız.

YARGI KARARLARINA UYULSUN.

ZORUNLU DİN DERSİ KALDIRILSIN.

ÇAĞDAŞ, BİLİMSEL, DEMOKRATİK, LAİK EĞİTİM !

Feti BÖLÜKGİRAY
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkez adına
GYK. Kültür Sanat Sekreteri – Kadıköy Şube Başkanı

Alevihaber.com - 24 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.