AKP nin Alevisi Konuştu

AKP nin Alevisi Konuştu

AKP'li Yiğit: "Alevi Açılımına, Aleviliği İslam Dışı Görenler Karşı Çıkıyor" AKP'nin Sosyal Demokrat ve...

A+A-

AKP nin Alevisi KonuştuAKP'li Yiğit: "Alevi Açılımına, Aleviliği İslam Dışı Görenler Karşı Çıkıyor"
 
AKP'nin Sosyal Demokrat ve Alevi Kökenli Milletvekili İbrahim Yiğit, Yarın Yapılacak ve Başbakan Erdoğan'ın da Katılacağı İftar Yemeğine Aleviliği İslam Dışı Gören Grupların Karşı Çıktığını Belirterek "Önemli Olan Çoğunluğun Görüşü" Dedi.
 
AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, yarın yapılacak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı iftar yemeğine Aleviliği İslam dışı gören grupların karşı çıktığını belirtti. Yiğit, "Önemli olan çoğunluğun görüşü" dedi.

AKP'li Yiğit, AKP'nin Alevi açılımı konularında ANKA'ya değerlendirmelerde bulundu. AKP'ye katılmadan önce Ertuğrul Günay'la oluşturdukları siyaset girişiminin amaçlarını, "devletin 'buyurgan ve savurgan' yapısını değiştirmek, hukukun üstünlüğünü egemen kılmak, bireyin özgürlüğünü ön plana çıkarmak, 301. maddeyi değiştirmek, etnik ve inanç grupları ne olursa olsun insanların özgürce kimliklerini edebilmelerini sağlamak" olarak ortaya koyduklarını belirten Yiğit, bu konularda AKP içinde herhangi bir sorun yaşamadıklarını söyledi. 

-KÖKENİNDEN GELDİĞİM PARTİ KAFATASÇILIĞA DOĞRU GİDİYOR-

Başbakan Erdoğan'ın Erdoğan'ın kendilerini "Biz din eksenli parti değiliz, toplumsal merkezde partiyiz" diyerek kendilerini Alevi kimlikleriyle partiye çağırdığını belirten Yiğit, "Bizim de yıllardan beri istediğimiz buydu ve Sayın Başbakan bu konuda da çok duyarlı davrandı. Başbakan önünü çağdaşlığa doğru çevirmiş ileriye doğru koşuyor. Kökeninde geldiğim parti de geriye doğru gidiyor. Kafatasçılığa doğru gidiyor. Aradaki fark burada" dedi.

Yiğit, Alevi sorununun yıllardan beri karanlıkta kaldığını ve artık kangren haline geldiğini kaydetti. Yiğit, şöyle konuştu:

"Biz bu konuyu aydınlatacağız. AK Parti de konuya sıcak bakıyor. Sık sık toplantılar yaptık. En son toplantıyı 17 Aralıkta genel merkezde yaptık. Egemen Bağış'ın başkanlığında Başbakan'ın talimatıyla toplandık. Ben ve Sayın Reha Çamuroğlu bir sunum yaptık. Partinin en üst düzeyindeki insanlarına sorunu anlattık. Bu toplantılarımız devam edecek. Devlet Bakanlığı'na mı Diyanet'e mi bağlı bir kurum oluşturulacak bunun yollarını araştırıyoruz."

-TOPLU İFTAR GELENEĞİ BAŞLATIYORUZ-

Yarın yapılacak iftarla ilgili olarak bazı Alevi örgütlerinin tepkisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yiğit, "Alevilerde toplu iftar yapılmaması diye bir şey yok. Bugüne kadar yapılmamış ama biz burada bir gelenek başlatıyoruz. İnsanlar oruç tutuyor, oruçtan sonra iftar açıyor. İftardan sonra toplu olarak bir arada yapılmasından bir sakınca olmaması gerekir" diye konuştu.

Yiğit şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aleviliği 'İslam dışı' ve 'İslam içi' görenler var. İslam dışı görenler bu işe taraftar değil. Aleviliğe baktığın zaman Allah'a inanıyor, Peygamber'e inanıyor, Kur-an'a inanıyor ve cemevinde ibadet yapıyor. Peki bu nedir? Nasıl İslam dışı yorumlayabilirsin ki? Bu mümkün değil. Bu şekilde düşünenler de var. Ben onlara da saygı duyarım ama önemli olan çoğunluk. Alevi kesimi eskiden kırsal kesimdeydi, büyük evlerde yaparlardı cemleri. Şimdi kentlere geldiler, cemevleri kurdular ve cemevlerinde ibadetlerini yapıyorlar. Bunlara yasal statü kazandırmak, zakirlere ve dedelere maaş vererek bunların eğitilmesini sağlamak lazım.

-BAŞBAKAN, KARACAHMET OLAYINI BİZE ANLATTI-

Yiğit, Başbakan Erdoğan'ın Karacaahmet Cemevi'ni yıkmak istemesiyle ilgili Alevi toplumunun tepkisi üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sayın Başbakan Karacaahmet olayını teferruatlı bir şekilde bize anlattı. Cemevinin bulunduğu yerde yatan tarihi kişilere ve Karacaahmet'in kişiliğiyle düşüncelerine olan saygısından dolayı mezar taşlarının çözülmemesi için çaba göstermiş. 'Ben size başka yerde 10 dönümlük yer vereyim' demiş. Fakat bunu kabul etmemişler. 'Erdoğan, Karacaahmet'i yıkıyor' diyorlar, yok öyle bir şey."
 
(ANKA) - MİLLİYET - 10 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.