AKP tipi iftarı reddediyoruz

AKP tipi iftarı reddediyoruz

'AKP tipi iftarı reddediyoruz'Alevi Vakıfları Federasyonu ve Alevi Dernekleri Federasyonu AKP iftarını kınadı.Başbakan Erdoğan'ında katılacağı...

A+A-

AKP tipi iftarı reddediyoruz'AKP tipi iftarı reddediyoruz'

Alevi Vakıfları Federasyonu ve Alevi Dernekleri Federasyonu AKP iftarını kınadı.

Başbakan Erdoğan'ında katılacağı Alevi iftarı ile ilgili Alevi Vakıfları Federasyonu ve Alevi Dernekleri Federasyonu ile bağlı kurumlar ortak basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, "Açılım adı altında gerçekleştirilmek istenenlerin AKP’li bir milletvekili tarafından planlanan bir dizi operasyon ile yeni bir AKP tipi Alevi örgütlenmesi yaratmak isteği, çalışmaların bu amaca dönük olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda, söz konusu AKP milletvekili ile bağlantılı bazı Alevi şahıslar tarafından bir Federasyon kurulma gayreti içine girilmiş, ancak bu hayali federasyonun kuruluş çalışmalarına başta katılan birkaç Alevi derneği de, gelişmeleri izledikçe çalışmalardan uzaklaşmış ve siyasal olarak bağımlı bir Alevilik örgütlenmesi düzenleme girişimlerini boşa çıkartmışlardır.

Kimlerden oluştuğu bilinmeyen bir “Tertip Komitesi” adına AKP’li bir milletvekili tarafından kurumlarımıza gönderilen “İftar Daveti”, çok sayıda Alevi kurumunca yapılan değişik toplantılarda değerlendirilmiş ve bu davetin AKP’ye ait olmadığı, adı geçen milletvekili ile bazı şahıslar tarafından düzenlenmiş olduğu açıklığa kavuşmuştur. Hâl böyle iken dahi, AKP veya hükümet kanadından bu girişimin arkasında durulacağına dair en ufak bir işaret gelse, kamuoyu önünde Alevilerin zaten Anayasal güvence altındaki temel taleplerine dönük çözümler arama amacı dahi duyurulsa, iyi niyet adına, adı geçen yemeğe katılabileceğimiz de kamuoyuna ve ilgililere defalarca duyurulmuştur. Bu duyurulara rağmen AKP veya hükümet’ten herhangi bir hareket görülmemiştir. Alevi erkânı içinde “iftar” değil “Oruç/Niyet Açımı” olduğundan, üstelik içinde Kerbela Katliamı’nı da barındıran Muharrem orucumuzu da çok yıldızlı otellerde şatafatla açma alışkanlığımız olmadığından, ardında iyi niyet belirtileri görmediğimiz bir davete, ne kadar süslenmiş ve çekici hale getirilmiş de olsa katılmayacağımızı kamuoyumuzun bilgilerine sunarız" denildi.

Alevi kurumları olarak, Muharrem ayında, Aşure gününde Türkiye genelinde 1000’den fazla cemevinde, her inançtan yurttaşla aşure paylaşılacağını duyuran dernekler, halkı etkinliklerine davet etti.

Açıklama yapan Alevi kurumlarının isimleri şöyle:

Alevi Vakıfları Federasyonu
Alevi Dernekleri Federasyonu
Cem Vakfı / İstanbul
Karaca Ahmet Dergahı / İstanbul
Şahkulu Dergahı /İstanbul
Erikli Baba Dergahı / İstanbul
Garip Dede Dergahı / İstanbul
Şücaaddin Veli Dergahı / Eskişehir
Adalar Cem Vakfı /İstanbul
Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı / İstanbul
Anadolu Bilim Kültür ve Cem Vakfı /İstanbul
Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı /İstanbul
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı / Kayseri
Hacı Bektaş Veli Gazi Cemevi Vakfı /İstanbul
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı / Eskişehir
Haydar Eren Eğitim ve Kültür Vakfı / İstanbul
Hubyar Vakfı / Tokat
Ehlibeyt İnanç Eğitim ve Kültür Vakfı / İzmir
Kartal Cemevi Vakfı / İstanbul
Hace Bektaş Veli Kültür ve Dayanışma Derneği – Bağcılar Cemevi / İstanbul
Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği / Eskişehir
Topçu Baba Kültür Derneği / Kırklareli
Şah İsmail Hatayi İnanç Derneği / İstanbul
Çenedağ Derneği / Kocaeli
Caferi İnancını Koruma Derneği / İstanbul

GERÇEK GÜNDEM - 11 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.