AKP'de 'Alevi dedesi' krizi

AKP'de 'Alevi dedesi' krizi

AKP'de 'Alevi dedesi' krizi   Bakan Günay isyan etti! Hükümetin yerel seçim öncesinde hayata geçirmek...

A+A-

AKP'de 'Alevi dedesi' kriziAKP'de 'Alevi dedesi' krizi 
 
Bakan Günay isyan etti!

Hükümetin yerel seçim öncesinde hayata geçirmek istediği “Alevi açılımı” Bakanlar Kurulu’nda görüş ayrılığına neden oldu. Alevi dedelerinin maaş bağlanması için Kültür Bakanlığı’ndan bütçe ayrılması görüşüne Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay karşı çıktı. Bakan Günay, cemevlerinin ’ibadethane’olarak kabul edildiğini belirterek, “Bütçenin Diyanet’ten karşılanması gerekir” dedi.

AKP, Alevi açılımında tarafları bir araya getirmeden önce kendi içinde sıkıntı yaşıyor. 10 Kasım tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, Alevi dedelerine maaş verilmesi, cemevlerinden elektrik-su parası alınmaması ve din dersinin seçmeli olması konuları görüşülürken, bunların en kısa sürede hayata geçirilmesi planlandı.

Günay, hükümetin üzerinde durduğu açılımla ilgili Kültür Bakanlığı’ndan bütçe ayrılacağı haberleri için, “Bana gelen somut bir şey yok” dedi. Yeni bir açılıma gerek olmadığını, kendisinin bakan olduktan sonra üzerine düşeni yaptığını hatırlatan Günay, “Daha geçen hafta Cemevine gittim. İnsanlar orayı inanç merkezi olarak görüyor, ibadethane olduğunu söylüyor. Diyanetin kimseye şuna inan, buna inanma deme hakkı yoktur. İnsanlar öyle diyorlarsa (yani ibadethanedir) tabi ki, doğru olanı diyanet içinde düzenlenmesidir. Diyanet bünyesinde olmalı. Devlet inanç tarif etmez” Günay, Diyanet bünyesinde olması halinde diğer dini cemaatlerin de benzer taleplerde bulunabileceği, devrim kanunlarına aykırı olabileceği endişeleri için “O işin bahanesi” ifadesini kullandı.

Sivas’taki kebapçı

Sivas’taki Madımak Oteli’nin girişindeki kebapçının çıkartılması ve yerine DÖSİM açılması için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Bakan Günay, “Kebapçının çıkması için uğraşıyoruz. Orayı anma merkezi, kültür merkezi adı altında DÖSİM şubesi olarak açmayı planlıyoruz. Bakalım. Kebapçı mı kazanacak, biz mi kazanacağız göreceğiz” dedi. Günay, binanın tümümün alınmasının çok pahalı olacağını belirterek, “O benim bütçemi aşar” dedi.

“İbadethane değil”

Diyanet’ten Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ise Bakan Günay’ın tam tersi görüşleri dile getiriyor. 10 Kasım’da yapılan Bakanlar Kurulu’nda konuyla ilgili sunum yapan Bakan Yazıcıoğlu, Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesine karşı çıkıyor. Yazıcıoğlu, Alevi açılımının Diyanet üzerinden yapılması halinde bunun Devrim Kanunları’na aykırı olacağını ve ’diğer dini cemaatlerin de benzer taleplerde bulunabileceğini’ belirtiyor.

Alevi dedeleri, Ankara’da toplanıyor

Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, Alevi dedeleri, başta Alevi dedelerine maaş bağlanması, Cemevlerinden su ve elektrik parası alınmaması olmak üzere AKP Hükümeti’nin basına yansıyan çözüm paketini masaya yatırmak üzere Ankara’da bir araya gelecek. Toplantı, 29 Kasım Cumartesi günü Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ali Doğan Konferans Salonu’nda yapılacak.

Veli TOPRAK / VATAN ANKARA - 27.11.2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.