AKP'ye Uyarı !

AKP'ye Uyarı !

Aleviler, eşit yurttaşlık hakkını yüzbinlerin katılımıyla dile getirdi. Mitingte, AKP hükümeti, cemevleri ve zorunlu din dersi konusunda bir kez daha...

A+A-

Aleviler, eşit yurttaşlık hakkını yüzbinlerin katılımıyla dile getirdi. Mitingte, AKP hükümeti, cemevleri ve zorunlu din dersi konusunda bir kez daha uyarıldı

MİTİNGE BÜYÜK KATILIM

Aleviler  İstanbul Kadıköy Meydanı’nda son yılların en büyük mitingine imza attı. Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı için” geçen yıl Ankara’da toplanan Alevilerin bu yılki adresi Kadıköy’dü. Türkiye’nin çeşitli illerinden ve yurtdışından gelen Alevilerin yanı sıra, eyleme parti ve sivil toplum örgütleri de destek verdi.

‘Madımak müze olsun’

Aleviler, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak’ın müze olması, Diyanet’in ve zorunlu din derslerinin kaldırılması taleplerini yüzbinlerin katılımıyla dile getirdi. Halka seslenen Alevi Bektaşi Federasyonu Balkız’ın hedefinde Hükümet ve Diyanet işleri Başkanlığı vardı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gümüş de Diyanet’i eleştirdi.

Aleviler  İstanbul Kadıköy Meydanı’nda son yılların en büyük mitingine imza attı. Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı için” geçen yıl Ankara’da toplanan Alevilerin bu yılki adresi Kadıköy’dü.

Türkiye’nin çeşitli illerinden ve yurtdışından gelen Alevilerin yanı sıra, eyleme parti ve sivil toplum örgütleri de destek verdi.

Üç koldan meydana giren Alevilerin hedefinde devlet ve hükümet vardı. Aleviler, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak’ın müze olması, Diyanet’in kaldırılması, Zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi taleplerini biz kez daha yüzbinlerin katılımıyla dile getirdi.

HEDEFTE HÜKÜMET VARDI

Meydan’dan halka seslenen Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız’ın hedefinde Hükümet ve Diyanet işleri Başkanlığı vardı.

Balkız, “Aleviler bir araya gelmez diyorlardı. Görsünler bu resmi” dedi.

Geçen yıl Ankara’daki mitinge değinen Balkız, “Aradan 364 gün geçti. Miting ile Aleviler büyük moral kazandı. Hak alabilmenin yolunun örgütlülükten geçtiğini anladılar. İstiyorduk ki parlamento da sesimizi duysun.

“CHP, MHP, AKP kendine göre söz söyledi fakat hiçbiri bizim sözümüz değildi. Boş sözlere bizim karnımız tok. Somut adımlar atılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Hükümeti eleştiren Balkız, “Samimiyetine inanmıyoruz. Samimi olsalardı Madımak’ı müze yapar, zorunlu din derslerini kaldırırlardı. İpe un seriyorlar, işi sulandırıyorlar” dedi.

‘DOLMABAHÇE YÖNTEMİYLE OLMAZ’

Alevi Çalıştayı hakkında ise Balkız şu sözleri söyledi:

“İlkine bir şeyler çıkar diye katıldık. Taleplerimizi ortaklaştırdık. Biz sözümüzün arkasındayız. Sabrımız taşıyor. Yeter artık. Kendilerine göre Alevilik tanımı yapıyorlar. Size ne benim Alevilik anlayışımdan. Balans ayarı yapmaya çalışıyorlar. Biz tankmıyız. Bu iş kapalı kapılar arkasında Dolmabahçe yöntemiyle olmaz. Biz meydanlardan konuşuyoruz, Kaplı kapılar arkasından değil.”

GÜMÜŞ: DİYANET TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş de Diyanet’i eleştirdi. Gümüş, “Diyanet bizi kendisine tehtid olarak görüyormuş. Biz tehtid olmaya devam edeceğiz. Aleviler kendilerini üzerinde oynanan siyaset belgelerini nasıl çöpe attıysa, Diyanet’i de tarihin çöplüğüne atacaktır. Cenneti inşa etmek devletin görevi değildir. Sponsor olmak size mi düştü?” dedi.

Gümüş Alevilerin artık Türkiye’nin birinci sınıf vatandaşı olmak istediğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz. Aleviler olarak sadece alanlarda değil, seçimlerde de bir araya gelmeliyiz. Sorumluluk almalıyız.”

***

Vapur seferlerini iptal ettiler ama...

Kadıköy vapur seferleri dün iptal edildi. Bunun üzerine ABF yetkilileri, sorumlularla  temasa geçerek  vapur seferlerinin yeniden başlatılmasını sağladı.

Mitinge Türkiye’nin heryerinden yöre dernekleri aracılığıyla Aleviler geldi. Horasan, Buhara ve Kıbrıs’tan da katılım oldu. Mitingde Dersim’de yapılan barajlar da unutulmadı. “Dersim’de baraj istemiyoruz” sloganları atıldı. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan mitingde Madımak’ta katledilenlerin isimleri okundu. Mitinge aralarında CHP, DTP, ÖDP, EMEP, ESP, EHP, SHP, TKP gibi partilerin yanı sıra, Yeşiller ve Özgürlükçü Sol Hareketi, DİSK, KESK ve Eğitim-Sen de katıldı.

BİRGÜN - OZAN BİLİR - ZEYNEP KURAY - 09 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.