Alevi Açılımı ve Madımak Müzesi

Alevi Açılımı ve Madımak Müzesi

Alevi Açılımı ve Madımak Müzesi Yusuf KAYA*  Yaşadığımız yüzyıl temel haklar ve özgürlükler çağıdır. Devlet...

A+A-

Alevi Açılımı ve Madımak Müzesi Alevi Açılımı ve Madımak Müzesi

Yusuf KAYA*
 
Yaşadığımız yüzyıl temel haklar ve özgürlükler çağıdır. Devlet ve hükümetler şeffaf ve insan haklarına hizmet eden, demokratik politika yürüten kurumlar olmalıdır. Kendi yurttaşına tek tip “Türk, İslam” gömleği giydirme politikası artık tutmaz. Bu ilkel ve ırkçı bir politikadır. Türkiye’de her toplum kendi kimliği ve kültürü ile özgür, demokratik bir ortamda yaşayabilmelidir.

Türkiye’de toplumsal muhalefetin giderek zayıfladığı bir süreçte, Aleviler kendi talepleri ve örgütleri etrafında daha da sıkı bir şekilde kitleselleşiyor. Eski yıllara oranla Madımak katliamını lanetleyen çevrelerin sayısında artışı gözlenmektedir.

Türkiye’nin yıllardır çözüm bekleyen temel sorunlarına ve Alevilerin temel taleplerine kayıtsız kalınmıştır. Türkiye’deki sorunlara karşı duyarlı olan siyasetçiler ve toplumsal kesimlerin adayları, parti liderleri tarafından budanmış ve adaylıkları engellenmiştir. Siyasetin anti demokratik kurum ve kurallarla yürütüldüğü ülkemizde, bireylerin ve toplumsal kesimlerin siyasette temsil edilmesinin önü kesilmiştir.

Alevi kimliği Türkiye gerçeğidir! Bu gerçeği inkar ve ihmal eden tarihe ve Türkiye’ye karşı sorumludur. Türkiye’de yıllardır çözüm bekleyen, yoksulluk, yolsuzluk, düşünce özgürlüğü, farklı kimliklerin kendini özgürce ifade etme hakkı, işsizlik, sağlık, eğitim, çevre, küresel ısınmanın doğuracağı tehlikeli etkileri gibi bir dizi ciddi sorunları ile yüzleşmek istemeyen siyasi partiler Alevilerden oy alamayacaktır.

Aleviler güçlü sol duyusu ile yine solda duran demokrasi, laiklik, eşitlik ve Alevilerin sorunları konusunda duyarlı olan sol partilere ve sol, sosyalist, sosyal demokrat ve Alevi bağımsız adaylara oylarını verecektir.

Tek başına iktidarda olan AKP Hükümeti açılımların içinde boğulmaya başlamıştır. Açılımlarının ilkini Alevi açılımı diye başlatan AKP Hükümeti’nin alevi açılımından muradı, Aleviliği Diyanet İşleri Başkanlığı ve ilahiyatçılara tanımlatarak nihai bir asimilasyon yapmaktan öteye gitmemiştir. Alevi açılımı yapıyorum diyen AKP Hükümeti hala zorunlu din derslerini kaldırmıyor.

Siyasal İslam’ı sadece Türkiye’de değil Ortadoğu’da bir siyasi proje olarak yaşama geçirmenin çabasını yürütüyor.

Alevi açılımı konusunda samimi olsaydı Madımak Oteli bugün müze olmalıydı.

Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, Sivas Katliamı'nın 17. yılında Sivas'ta olacaklarını duyurdu.

25 Haziran - 6 Temmuz tarihleri arasında geçecek süreç, ‘Demokrasi, İnsan Hakları, Barış ve Laiklik İçin Mücadele Haftası’ olarak adlandırıldı. Belirlenen haftada düzenleyici kurumların öncülüğünde çeşitli protesto eylem ve etkinlikleri gerçekleşecek.

Katliamın 17. yılında demokrasi, eşitlik ve özgürlükten yana siyasi partilerin, emek örgütlerinin, meslek odalarının, derneklerin yönetici ve üyelerini, demokratları, aydınları, sanat, kültür, bilim insanlarını ve tüm canları 2 Temmuz 2010 Cuma günü Madımak’ın önünde cem olmaya çağırıyorlar.

Türkiye'nin laik, demokratik bir sosyal hukuk devleti olmasını isteyenler, Alevi, Sünni, Türk, Kürt, Çerkez, inanan, inanmayan ayrımı yapmadan herkesi, Madımak’ta birlik cemine çağırıyorlar.

2 Temmuz'da Madımak Oteli önünde olacaklarını, mücadelelerinin Madımak Oteli utanç müzesi olana kadar devam edeceğini kaydettiler.

AKP Hükümetinin açılımda en büyük adımı Madımak Oteli'ni utanç müzesi yapmak olduğu vurgulandı.
 
*Meteoroloji Yüksek Mühendisi

KAYNAK : Adanahaber.com - 25 Haziran 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.