Alevi açılımını başarırsak dünyaya örnek olacağız

Alevi açılımını başarırsak dünyaya örnek olacağız

Alevi açılımını başarırsak dünyaya örnek olacağız   Devlet Bakanı Faruk Çelik, biraz sabır istiyor: Alevilere bütçe,...

A+A-

Alevi açılımını başarırsak dünyaya örnek olacağızAlevi açılımını başarırsak dünyaya örnek olacağız
  
Devlet Bakanı Faruk Çelik, biraz sabır istiyor: Alevilere bütçe, cemevlerinin harcamaları, Alevi dedelerinin durumu, hepsi statüyle bağlantılı. Benim görüşüm aceleci davranılmaması. Hele bir Madımak'la başlayalım. Bir ay içinde çözelim, dünyayı etkileyecek

Alevi ve Roman açılımlarının kilit ismi Devlet Bakanı Faruk Çelik bu iki alanda bundan sonra atacakları adımlar ile yeni kurulacak Dış Türkler Başkanlığı'na ilişkin hedeflerini AKŞAM'a anlattı.

Çelik'le yaptığımız sohbetin ilginç satır başları şunlar oldu:

* ÖNYARGILARLA KUŞATILMIŞIZ: Ben Yusufeliliyim. Daha önce Roman, Alevilerin meselelerine hiç kafa yormamıştım. Hepimizde genel geçer anlayışlar vardı. Çalıştaylarda hepimiz önyargılarımızın ne kadar kuşatıcı olduğunu gördük. Biz bir Alevi dedesinin ne kadar saygın olduğunu, onlar bizim samimi görüşlerimizi bilmiyordu. İlahiyatçılar özeleştiri yaptı mesela. Herkese çok şey kazandırdı bu çalıştaylar.

* ÖNCE MADIMAK, SONRA DİN DERSLERİ: Yedi çalıştay yaptık. Ve katılımcıların görüşlerini yansıtan bir raporu ortaya koyduk. Burada altını çizmek isterim bu rapor hükümetin değil tamamen konunun taraflarının görüşleridir. Biz tüm taraflara eşit mesafede olduk. Tabii ki hükümet çıkan bu önerileri değerlendirecektir.  Nitekim ilk adımı Madımak Oteli konusunda atacağız. Çalıştaylarda park yapılması görüşü ağırlıklıydı. Orada hayatını kaybedenlerin aileleriyle yaptığımız toplantıda başka görüşler de dile getirildi. Şimdi bir de Sivas'taki sivil toplum örgütleriyle bir araya geleceğim. Ardından hükümet seviyesinde yeniden ele alacağız ve karara bağlayacağız. Bunun ardından din dersleri konusunu ele alabiliriz. Tabii bunları ele alırken Türkiye'deki mevzuat da önemli.

* ÖĞRENİM BAŞKA, EĞİTİM BAŞKA OLACAK: Mesela zorunlu din dersi kalksın deniyor. Ama Anayasanın 24. maddesi bağlayıcı. Din kültürü ve ahlak bilgisi zorunlu diyor. Anayasayı değiştirelim bu dersi kaldıralım şeklindeki sloganvari yaklaşımlar ipe un sermek. Bunu kaldırınca sosyal barışa nasıl katkı sağlar? Bu derse ihtiyaç var. Ama içeriğini din kültürü öğretimini öncelleyen bir yapıda verebiliriz. Tüm dinler hakkında, Alevilik, Sünnilik Yahudilik, Hıristiyanlık hakkında bilgiler verilebilir. Tabii bunun yanı sıra bir de 'isteğe bağlı din eğitimi'ni düzenlememiz gerekecek. Bu mantığı yani din kültürü dersi ile din eğitimi dersleri ayrımını kabul ettikten sonra gerisi onun mevzuata nasıl adapte edileceğidir. Bunu sağladığımızda AİHM'in istediği 'zorlayıcı unsurun ortadan kalkması' sağlanmış oluyor.

* ASIL MESELE STATÜ: Alevilere bütçe, cemevlerinin harcamaları, Alevi dedelerinin durumu, hizmet içi eğitimleri gibi konuların hepsi nihayet 'Alevilere ve cemevlerine nasıl bir statü tanınmalı' sorusuyla bağlantılı. Siz bir statü verirseniz kaynağı da sağlamak zorundasınız. Benim görüşüm statü konusunda aceleci davranılmaması. Hele bir Madımak'la başlayalım. Önümüzdeki bir ay içinde bunu çözelim.

* 1400 YILLIK KANGREN: Yabancı büyükelçiler gelip bilgi alıyor. 1400 yıllık kangren haline gelmiş bir sorunun hem özü hem de hukuki altyapısı itibarıyla çözülmesi bölgemizi ve geniş anlamda dünyayı yakından etkileyecek. Artık Ortadoğu'da insanlar Alevi, Şii, Sünni, şu bu gibi ayrımcılık yaratacak meseleler yerine enerjilerini barışa ve diğer önemli sorunlara yöneltebilecekler.

Tüm Türkler 27 Şubat'ta İstanbul'da

* DIŞ TÜRKLER BAŞKANLIĞI: Biz büyük bir imparatorluktan geliyoruz. O coğrafya ile ilişkileri koparma şansımız yok. Oradaki akraba ve soydaşlarımızın talepleriyle yurtdışında yaşayan 5 milyonun üzerinde vatandaşın sorunlarıyla kimin ilgileneceği konusunda bir dağınıklık söz konusuydu. Şimdi Dış Türkler Başkanlığı'nın kurulması için start veriyoruz. 150 kişilik bir teşkilat kurulacak. Mart ayında yasayı çıkarmayı hedefliyoruz.

* DÜNYA TÜRKLERİNİN DEV BULUŞMASI: 27 Şubat'ta İstanbul'da dev bir buluşma organize ediyoruz. Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerindeki Türk derneklerinin başkan ve yardımcıları, Balkan-Kafkas dernekleri yöneticilerinin aralarında olacağı 800 dernekten 2 bin kişi gelecek. Verdiğimiz burslarla Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencilerin sayısı 43 bine ulaştı. 135 milyon dolar harcandı. Büyük Öğrenci Projesi ile takibini yapacağız.

TOKİ Romanlara konut yapacak

* AVRUPA'DAKİ ROMANLAR DA GELİYOR: Romanlara yönelik atılacak adımları 14 Mart'ta Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yapılacak buluşmada Başbakan Erdoğan açıklayacak. Bu toplantıya Balkan ve Avrupa ülkelerindeki Romanların temsilcileri de katılacak. Hiçbir ülkede onlarla bu boyutta bir ilgi yok. Hepsine örnek olacağız. AB sürecine de büyük katkısı olacak.

* İKİ KATLI KONUT YAPILACAK: Roman Çalıştayında ortaya konan beklentiler doğrultusunda TOKİ iki katlı konutlar yapacak. Aynı zamanda çocuklarını yaşadıkları yerleşkelerde okula gönderme imkanı sağlanacak. Birinci talep iş olduğu için meslek edinmeleri için kurslar düzenlenecek. Uzun vadede zihinlerdeki önyargılar ve ayrımcı uygulamalar da değişecek. Kamu yönetimine yönelik genelgeler olacak. Sırf Roman Mahallesi diye önyargıyla hareket eden idareciler var maalesef.

Diyanet yasasında Aleviler neden yok

DİYANET İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası'nı yakında TBMM'ye sunuyoruz. Raporda diyanetle ilgili öneriler bu teşkilata şu anda entegre edilemiyor. Çünkü Alevilerin söylediği bunun özerk yapıya kavuşturulması. Şu andaki yapı içinde yer alma talepleri yok. Olsaydı bir düzenleme yapılırdı. Süreç içerisinde toplumsal olgunluk ve karşılıklı birbirini anlama neticesinde
olacaktır bunlar.

* TUTANAKLAR KİTAP OLACAK: Alevi çalıştayı tutanaklarını kaydettik. Yedi çalıştay yedi cilt halinde basılacak. Hiçbir şey yapılmasa bile sırf bu külliyat Türkiye için büyük kazanımdır. Bir de Alevilerle toplumun diğer kesimleri arasında önyargıları ortadan kaldıracak seminer programlarımız olacak.

UTKU ÇAKIRÖZER / AKŞAM - 14 ŞUBAT 2010, PAZAR

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.