"Alevi-Bektaşi mitingine katılanlar fişlendi mi?"

"Alevi-Bektaşi mitingine katılanlar fişlendi mi?"

"Alevi-Bektaşi mitingine katılanlar fişlendi mi?"CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, TBMM Başkanlığı'na İçişleri Bakanı...

A+A-

"Alevi-Bektaşi mitingine katılanlar fişlendi mi?""Alevi-Bektaşi mitingine katılanlar fişlendi mi?"

CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, TBMM Başkanlığı'na İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Ünsal, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a, hafta sonunda Ankara'da yapılan ''Bektaşi-Alevi mitingine katılan bazı alevi vatandaşların fişlendiği'' iddialarını sordu. Ayrıca, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat da aynı konu hakkında soru önergesi verdi.

Ankara- TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, ''Alevi yurttaşların en temel insan haklarının başında gelen toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkını kullanmaları, suç mudur? Eğer suç değilse, Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Derneği Suluova Şubesinden mitinge katılan yurttaşlarımızın polis tarafından fişlenmesinin hukuki gerekçeleri nedir?'' dedi.

Polisin, Türkiye'nin başka yörelerinde mitinge katılan yurttaşların kimliklerini tespit etmek için de benzer girişimlerde bulunup bulunmadığını öğrenmek isteyen Ünsal, dernek ve vakıflardan mitinge katılanların listelerinin temini dışında kameralarla tespit gibi illegal yollara başvurulup başvurulmadığını sordu.

Ünsal, ''Polis aracılığıyla alevi yurttaşların fişlenmesi, benzer demokratik hak arayışlarının engellenmesine yönelik bir girişim olarak algılanabilir mi? Bu antidemokratik uygulama hükümetimizin alevi açılımıyla bağdaşmakta mıdır? Fişlemeyi yapan sorumluluk hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?'' dedi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat da aynı konuda Atalay'a yönelttiği soru önergesinde, Suluova İlçe Emniyet Müdürü Osman Nuri Özel'in hangi amaçla liste istediğinin açıklanmasını isteyerek, ''İstenildiği an ulaşabilecek insanlar ne amaçla fişlenmektedir? Fişleme, Alevileri sindirme, korkutma, gözdağı verme olayı mıdır? Nazilerin 'sis ve Gece' politikasını biliyor musunuz?'' sorularını yöneltti.

DTP Grup Başkanvekili ve Van Milletvekili Fatma Kurtulan ise Atalay'a, göreve geldiğinden beri işkence ve kötü muamelede bulunmaktan dolayı hakkında soruşturma açılan, tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılan görevlilerin sayısını sordu.

Kurtulan, ''Polisin gösteri ve yürüyüşlerde müdahalelerde işkence ve kötü muamelede bulunması basına ve kamuoyuna açıkça yansımasına ve Engin Çeber'in işkence sonucu hayatını kaybettiği yetkililerce kabul edilmesine rağmen, işkence ve kötü muamelenin giderek artması ve önüne geçilmemesinin sebebi nedir'' dedi.

DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit de Atalay'a, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın Cumalı Köyündeki baba evini Tuncay Kocabay adlı müteahhide 2007 yılında inşa ettirip ettirmediğini öğrenmek isteyerek, ''Müteahhit firma inşaat bedelini almak için belediye başkanına başvurduğunda silah kabzası gösterilerek tehdit edildiği doğru mudur? Bu konudaki iddialar doğru mudur?'' diye sordu.

MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış ise Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, kadrolu öğretmen ile kadrosuz öğretmen arasında fark olup olmadığı konusunda kamuoyunun aydınlatılmasını istedi.

A.A. - CUMHURİYET - 13 Kasım 2008, Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.