'Alevi Çalıştayı'na start veriliyor

'Alevi Çalıştayı'na start veriliyor

'Alevi Çalıştayı'na start veriliyorHükümetin “Alevi açılımı” kapsamında, Alevilerin istek ve temennilerinin...

A+A-

'Alevi Çalıştayı'na start veriliyor'Alevi Çalıştayı'na start veriliyor

Hükümetin “Alevi açılımı” kapsamında, Alevilerin istek ve temennilerinin belirlenip, atılacak adımların hayata geçirilmesi amacıyla düzenlenen Alevi Çalıştayı, yarın Ankara’da başlıyor.

Çalıştayın ilk oturumuna Türkiye’deki tüm Alevi ve Bektaşi örgütlerinin önde gelen isimlerinden 35 kişinin katılması beklenirken Alevi Çalıştayı Genel Koordinatörü ve Moderatörü Necdet Subaşı, “Bir sonuca gidilmesi yönündeki kararlılık çalıştayların temel hedefi olacaktır” dedi.

Bilkent Otel’de düzenlenecek çalıştayın ilk oturumuna Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Alevi Dernekleri Federasyonu Sözcüsü Metin Tarhan, Alevi dedeleri Binali Doğan, Kurtcebe Noyan ve Veli Ulusoy’un da katılması bekleniyor.

Bakan gözetiminde 

Hükümetin Alevilerin belli başlı taleplerini demokrasi ve insan hakları temelinde yeniden ele alıp değerlendirme amacıyla “Alevi açılımı” olarak bilinen girişimi başlattığını hatırlatan Subaşı, konuyu Alevi örgütleri, akademik ve siyasal çevreler, siyaset, ilahiyat ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan temsilcilerin katılımıyla ele almanın, problemin çözümüne önemli bir katkı sağlayacağına inandığını söyledi. 

15’er gün arayla düzenlenmesi planlanan oturumlarda bilim adamları, sendika, meslek odası ve üniversite temsilcileri, medya temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, ilahiyatçılarla Diyanet görevlileri fikir ve önerilerini dile getirecek. Tüm oturumlarda hükümet adına Devlet Bakanı Faruk Çelik de bulunacak.

MİLLİYET - ANKARA AA - 02 Haziran 2009

Alevi Çalıştayı 3 Haziran'da
 
ANKARA (02.06.2009)- AKP Hükümeti, "Alevi açılımı" adı verdiği plan çerçevesinde, Alevi örgütlerinin de katılımıyla yarın Ankara'da bir çalıştay düzenleyecek. PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Çalıştay’ın ardından Alevilerin talepleri için pratik adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Alevi Çalıştayı adı altında yapılacak toplantıya ilişkin bilgi veren AKP'li Necdet Subaşı, çalıştaylarla, Alevilerin istek ve temennilerinin belirlenip, bu çerçevede atılacak adımların hayata geçirilmesinin amaçlandığını söyledi. 3 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirilecek ilk oturuma, Türkiye'deki tüm Alevi ve Bektaşi örgütlerinin önde gelen isimlerinden 35 kişi katılacak.

Katılımcılar arasında Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Alevi Dernekleri Federasyonu Sözcüsü Metin Tarhan ile Alevi dedeleri Binali Doğan, Kurtcebe Noyan ve Veli Ulusoy da bulunuyor. Diğer oturumların, 15'er gün arayla düzenlenmesi planlanıyor.

Toplantının katılımcıları arasında yer alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Avukat Fevzi Gümüş, hükümetin Kürt sorunu ya da Alevi sorunu karşısında “sorunları çözmek yerine etrafında dolandığı” eleştirisini yaptı. Çalıştay’ın ardından Alevilerin taleplerini karşılayacak pratik adımların atılması gerektiğini söyledi.
 
ATILIM - 2 Haziran 2009

Alevi Çalıştayı başlıyor

Alevi Çalıştayı başlıyorToplantıya Alevi ve Bektaşi örgütlerinin önde gelen isimlerinden 35 kişinin katılması bekleniyor.

AKP Hükümetinin uzun süreden beri dile getirdiği, ancak hiçbir somut adım atmadığı Alevi açılımı kapsamında, Alevilerin sorunlarını ve beklentilerini öğrenmek amacıyla 3 Haziran'da ''Alevi Çalıştayı'' adıyla bir toplantı düzenlenecek. Toplantıya Alevi ve Bektaşi örgütlerinin önde gelen isimlerinden 35 kişinin katılması bekleniyor.

Moderatörlüğünü Alevi Çalıştayı Genel Koordinatörü Necdet Subaşı'nın yapacağı çalıştayda Hükümet adına Devlet Bakanı Faruk Çelik hazır bulunacak.

ALEVİLERİN TALEPLERİ

Toplantıya davet edilen en büyük Alevi örgütü olan Alevi Bektaşi Federasyonu'nun başlıca talepleri ise şunlar:

*Alevi kimliğini resmen tanınmalıdır.

* Türkiye gerçekten laik bir ülke olmalıdır. Devlet din içinde değil, din dışında kalmalıdır.

* Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır. Çünkü laiklik ilkesi ihlali olan bu kurum gericiliği ve siyasal islamı besliyor.

* Zorunlu Din Dersleri Kaldırılmalıdır. Çünkü Alevi çocukları ve diğer farklı inanç sahibi çocuklara zorla Sünnilik eğitimi almak istemiyor. AİHM kararı bunu bir insan hakları ihlali olarak karara bağlamıştır

* Alevi köylerine cami yaptırma politikalarından vazgeçilmelidir. Bugüne kadar yapılan camiler derhal bir kararname ile cemevine çevrilmeli ve bu köylerdeki imamlar derhal geri çağrılmalıdır.

* Cemevlerimize derhal "ibadet yeri" statüsü verilmelidir. Bu yıllardır gasp edilmiş bir haktır. Derhal düzeltilmesi gerekir.

* Nüfus cüzdanlarındaki din hanesi tamamen çıkartılmalıdır. Çünkü bu uygulama ayrımcılık üretmekte olup, Yasalarla bireylere dinsel kanaatlerini açıklama zorunluluğunun getirilmesi, din ve inanç özgürlüğünün özünü zedelemektedir.

* Radyo ve televizyonlardaki tek yanlı yayınlara son verilmelidir. Tek yanlı yayınlar, “ötekiler” yaratarak, egemen dinin sosyal baskı mekanizmalarını üreterek, farklı olanlarını kendisini tanıtmasını kamu hizmeti adına engellemektedir.

* Ders kitapları, sözlükler, ansiklopediler ve Milli Eğitim Bakanlığınca önerilen yardımcı kitaplardaki, Aleviliği aşağılayan; tanımlamalar düzeltilmelidir.

* Basın ve yayın organları, dinsel hoşgörüsüzlüğü kışkırtan haber ve yayınları engellemek için öz denetim mekanizmalarını işletmelidir.

* Hacı Bektaş Dergahı’nın Yönetim ve Bakımı Alevilerin kurumlarına ya da yerel yönetime bırakılmalıdır.

* Alevilere karşı yapılan ayırımcılık ve haksızlık derhal düzeltilmelidir. Kanunlarda ve yasalardaki tüm ayrımcılık içeren maddeleri ayıklanmalıdır.

* Alevi eşitlik haklarından yararlanmak istiyorlar. Bu nedenle yasalar ve uygulamasında fiili eşitlik yaratılmalıdır.

* Uluslararası belgelere, insan haklarına ve temel özgürlüklere dayalı, bir toplumsal mutabakat sözleşmesi olan eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı ve çoğulculuğu esas alan demokratik bir Anayasa istemektedirler.

* Alevi kimliğinin tanınmasını, kendi özgünlüklerini yaşamak ve kendilerini , kendileri tanımlamak istiyorlar.

* Devlet “Alevilik” hakkında tanım getirmek ve Aleviliği devletleştirme projesinden vazgeçmelidir.

* Madımak Oteli Müze olmalıdır.

3 Haziran 2009 tarihinde ve basına kapalı olarak gerçekleştirilcek Çalıştay'ın 4 Haziran Pazar günüde devam etmesi bekleniyor

SKYTURK.TV - 2 Haziran 2009 Salı

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.