Alevi Çalıştayı'nda 'Şendiller' gerilimi önlendi

Alevi Çalıştayı'nda 'Şendiller' gerilimi önlendi

Alevi Çalıştayı'nda 'Şendiller' gerilimi önlendiAK Parti, 17 Aralık'ta yapılacak Alevi Çalıştayı'na Şendiller'in...

A+A-

Alevi Çalıştayı'nda 'Şendiller' gerilimi önlendiAlevi Çalıştayı'nda 'Şendiller' gerilimi önlendi

AK Parti, 17 Aralık'ta yapılacak Alevi Çalıştayı'na Şendiller'in gelmesi engelledi.

17 Aralık'ta yapılacak Alevi Çalıştayı'na Maraş katliamının beraat etmiş sanığı Ökkeş Şendiller'in davet edilmesi, AK Parti içinde de tepkiye neden oldu. AK Parti'nin Alevi kökenli milletvekilleri Reha Çamuroğlu ve İbrahim Yiğit, "O varsa biz gelmeyiz" deyince Devlet Bakanı Faruk Çelik, geri adım attı. Çelik, "Çalıştayı ertelemeyeceğiz. Ökkeş Şendiller gelmeyecek. 25 kadar kişiyi aradım ama Şendiller'i ben aramadım" dedi.

Hükümetin Alevi açılımı çerçevesinde düzenlediği Alevi Çalıştayı, "Şendiller" krizine sahne oldu. Alevilerin sorunlarının tartışılacağı 17 Aralık'taki çalıştaya Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller'in davet edilmesi Alevi derneklerinin tepkisine neden olurken, bu tepkiler AK Parti içine de sıçradı. Alevi dernekleri temsilcilerinin yanı sıra Arif Sağ, Fikri Sağlar gibi isimlerin, "O varsa biz yokuz" çıkışına AK Parti içinden de destek geldi. Alınan bilgilere göre AK Parti'nin Alevi kökenli milletvekilleri Reha Çamuroğlu ve İbrahim Yiğit, tepkilerini çalıştayları organize eden Devlet Bakanı Faruk Çelik'e ileterek, "O varsa biz yokuz" dedi. Bakan Çelik, milletvekillerine, "Ökkeş Şendiller'in ben çağırmadım; listeye de ben almadım. Çalıştayı ertelemeyeceğiz ama Şendiller gelmeyecek" dedi. Bu konuda bakan Çelik'ten garanti alan milletvekilleri rahatladı.

BAKAN ÇELİK : DAVETİ GERİ ALACAĞIM

AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, TBMM kulisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakan Çelik'e, "Ökkeş Şendiller Maraş olaylarında katliamında yer alan birisidir. Onun açılım toplantısına gelmesi, kapanmış bir yarayı yeniden kanatmak anlamına gelir ve biz onunla hiçbir şey tartışamayız. Alevi katliamına karışmış bir insanın orada bulunması bize üzüntü verir. Eğer o gelirse biz katılmayacağız" dediğini aktardı. Yiğit, "Bakan bey de bize, 'Siz de dahil olmak üzere 25 kişiyi telefonla aradım. Alttaki bürokratların yaptığı bir işse davetiyeyi geri alacağım bundan hiçbir şüpheniz olmasın' garantisi verdi" diye konuştu.

BAKAN ÇELİK : ŞENDİLLER'İ BEN DAVET ETMEDİM

Öte yandan Bakan Çelik, TBMM kulisinde gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, "Çalıştayı organize eden danışmanlarım, Alevi olaylarının da tartışılacağı oturuma 25 kişi davet etmişler. Davet edilenler arasında Ökkeş Şendiller de varmış. Ben 25 kadar kişiyi aradım ama Şendiller'i arayıp davet etmedim. Çalıştayı ertelemeyeceğiz: 17 Aralık'ta yapacağız. Ama Şendiller olmayacak" diye konuştu. Şendiller'in basına verdiği demeçlere tepki gösteren Çelik, "Biz mahkeme değiliz. İnsanları yargılamıyoruz. Sadece görüşlerine başvuruyoruz" dedi.

MARAŞ OLAYLARINDA 111 ALEVİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında çıkan olaylarda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 111 Alevi vatandaşı katledilmişti. Olaylar, 19 Aralık akşamı ülkücülerin yoğunlukta olduğu sinemaya atılan bomba ile başladı. "Bombayı solcular attı." söylentisi şehrin her tarafına yayıldı. 20 Aralık'ta bu kez Alevilerin gittiği Akın Kıraathanesi'ne bomba atıldı. Olaylar, 23 Aralık'ta kitlesel olaylara dönüştü. 111 kişi öldü, binin üzerinde insan yaralandı. 552 ev ve 289 işyeri tahrip edildi. 26 Aralık'ta Kahramanmaraş'ın da içinde bulunduğu 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi. Bir çok Alevi ailesi şehri terk etti. O dönemde Başbakan olan merhum Bülent Ecevit'e "olayların MİT tarafından tezgahlandığına dair gizli belge" sunulduğu iddia edildi ancak, Maraş olaylarının ardındaki esrar perdesi halen aralanmadı. Olayların baş sorumlusu olarak yargılanan Ökkeş Kenger, beraat etti. Kenger daha sonra soyadını Şendiller olarak değiştirdi. 1991'deki ittifakla Kahramanmaraş'tan milletvekili seçilen Şendiller, 1992'de MHP'den ayrılarak BBP'ye katıldı. Şendiller, olayların arkasında yabancı gizli servislerin ve Ermeni asıllı Garbis Altınyan'ın yer aldığını iddia ediyor.

NAZİ BENZETMESİ İPLERİ KOPARDI

Çalıştaya Şendiller'in davet edildiğini duyan Alevi derneklerinin "Yahudi toplantısına Hitler Çağrılır mı?" tepkisi üzerine Şendiller, şöyle cevap vermişti : "Nazi şapkası arıyorum. Bu noktadan sonra toplantıya gitmemeye rıza göstermem, haysiyetsizliği kabul etmem anlamına gelir. Yapılan tartışmalar, yadırganacak cinsten. Bu tartışmalarla toplumu istismar edenleri kınıyorum. Kaldı ki, beni o isimler değil, devlet davet etti. Sadece kendileri konuşup, kendileri çalmak istiyor. Bu mantıkla da, bu toplantılardan bir sonuç çıkmaz."

ARİF SAĞ'IN HAYATINI BİZ KURTARDIK

Ökkeş Şendiler, sanatçı Arif Sağ'ın "O varsa biz yokuz" sözlerine de tepki göstererek, "Madımak Oteli yanarken, Arif Sağ'ın da aralarında bulunduğu 40 kişi rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu ve benim gayretlerimle BBP İl Binasına alınarak, kurtarıldı. Ve Sayın Sağ, il binamızdan, bizlere teşekkür edeceğini söyleyerek, ayrıldı. Onun için şimdi böyle davranmasını anlamakta zorlanıyorum" dedi.

MARAŞ KATLİAMINI ERMENİ GABRİS ALTINYAN YAPTI

Şendiller, "Ben Maraş olaylarından beraat ettim. O olayların arkasında ABD ve Ermeni Garbis Altınyan var. 12 Eylül darbesini yapmak için böyle toplu ölümlerin yaşanacağı büyük bir olaya ihtiyaçları vardı. Siyasetçiler, Alevileri kışkırtıyor. İşkence ve katliamlar konusunda benim kadar kimsenin canı yanmadı. Çalıştay'da da Ermeni Garbis Altınyan'ın yaptıklarını anlatmak istiyorum" demişti.

Okan Haksever- Ankara / Dünya Bülteni - 14 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.