Alevi Cenazeleri nasıl kaldırılır? (kaldırılmalıdır)

Alevi Cenazeleri nasıl kaldırılır? (kaldırılmalıdır)

Acı ama gerçek. Ölülerimizi bile asimilasyona tabi tutuyorlar. Aleviler artık bu gerçeği görmek zorundalar. Yaşamın her alanında hiç takiyye yapmadan...

A+A-

Acı ama gerçek. Ölülerimizi bile asimilasyona tabi tutuyorlar. Aleviler artık bu gerçeği görmek zorundalar. Yaşamın her alanında hiç takiyye yapmadan inancını yaşamalıdırlar. Cenazelerimizi İslami geleneğe göre değil Alevi geleneğine göre defnetmeliyiz.

alevi-cenazeleri-nasil-kaldirilir

CENAZE YIKAMA DUASI

"Sevgili Canlar Hakk'tan geldik Hakk’a dönüyoruz. X… canımız bugün Hakk’a yürüdü. Sizlerden rahmet diliyoruz. Canlar önümüze gelen X… canı dünya kirlerinden temizlemeye geldik. Yüce Hakk X... canı size doğru yolculuğa hazırlarken eksiklerimiz olursa sen yüce katında bizleri bağışla. Pirlerimizin şefaatine eriştirin, Sevenlerine sağlık ve sabırlar verin. X... canımızı temizliyen Hakk'a doğru yolculuğa hazırlayan canlarımızdan Hakk razı olsun.

Cenaze yıkanmaya başlanır. Yıkandıktan sonra Pir cenazeyi yıkayan canlara dönerek: Hizmetiniz Hakk Katında kabul ola Pirlerimizin ışığı, Nuru, Güneşi sizinle olsun. Hızır yardımcınız olsun,” der.

Yıkama işlemi bittikten sonra, cenazenin yakınları, eşi, dostu cenazeye birer tas su dökebilirler. Cenaze temiz havlularla kurulanır kefene sarılır isteyen elbise giydirebilir. Bu arada orada bulunan canlardan konuşmak isteyenler Hakk’a yürüyen can için özel olarak söylenecek sözleri var ise söylendikten sonra cenaze tabuta konulduktan sonra tabutun üstüne Kırmızı bir bez örtüldükten sonra Cenaze Meydanı törenine geçilir

CENAZE MEYDAN DUASI

Sevgili Canlar Hakk’a yürüyen X... canımızıHakk'a uğurlamak üzere burada toplanmış bulunuyoruz.

Hakk’ı hakikati özünde gören, bu yüzden En-el hak diyen, 72 millete bir nazarla bakıp, eline, diline, beline sahip olmayı kendisine ilke edinen,

Dini sevgi, Kâbe’si insan, kitabı bilim

Hakk’a yürüyen X... doğanın bir alanında var olup bugün ise doğanın başka bir alanına dönüyor.

X... canımız sizin içinizde yiyip içti, sizlerle birlikte yaşadı ve bugün Hakk’a yürüdü. Hakk'a yürüyen canımız için sizden rızalık isteyeceğim.

Hakk'a yürüyen canımıza rızalık veriyormusunuz.

Rızalık veriyormusunuz. Eyvallah diyen canlarımızda Hakk razı olsun.

Pirlerimizin, evliyalarımızın, Nuru, Işığı, Güneşi sizinle olsun.

Sevgili Canlar Hakk’tan gelmiş Hakk’a giden, Hakk’ı Hakk bilen, Pirlerimiz, Evliyalarımız, Erenlerimiz. Divana geldik, darınıza durmuş bulunuyoruz.

Yoksulun hakkını arayan, mazluma yardım eden, zalimin zulmüne başkaldıran,

‘’gelin canlar bir olalım” diyen Pirimiz Pir Sultan Abdal.

Doğada doğduk, doğada yaşadık. Doğadaki her şeyin kardeşçe, paylaşılmasını savunan, o güzel aydınlık yolda ışık saçan,

Eline, Diline, Beline sahip olmayı, ibadet olarak kabul eden,

‘’Yeryüzündeki sular nasıl ki insanların ortak kullanım alanı ise, yeryüzündeki bütün toprak ve yeşillikler insanlığın ortak kullanım alanı olmalıdır’’ diyen pirimiz Şeyh Bedrettin.

İnsan sevgisini, her şeyden, üstün tutan, “Dil, Din, Irk” ayırımı yapmayan, bize sevgi yolunu gösteren, bütün insanlık âlemi için, “En-el Hak” deyip el açan, Pirimiz Hallac-ı Mansur.

Bugün burada huzurunuza, divanınıza, gönderdiğimiz X... canımızda, Işığınızı, Nurunuzu, Güneşinizi, Şevkinizi, Şefaatinizi esirgemeyin, onu bağışlayın.

Hakk’a yürüyen canımızın geride kalan yakınlarına, yol kardeşlerine sabretme gücü ve sağlıklar verin.

Sevgili Canlar, Buraya kadar gelip acımızı paylaşan, çaba harcayan, bize yardımcı olan siz değerli canlarımıza, bazı nedenlerle aramızda olmayıp acımızı paylaşan, canlarımıza teşekkür ederiz.

Hakk, Doğa, İnsan yardımcınız, Hızır yoldaşınız ola.

TOPRAK'TA SIRLAMA

Değerli dostlar, değerli canlar, bugün aramızdan bedenen ayrılan X... canımızı Toprak ana ile sırlamak için, ona karşı son görevimizi yerine getirmek için burada bulunuyoruz.

Sevgili Canlar, acılar paylaştıkça azalır, sevgi paylaştıkça çoğalır, dostluklar pekişir. Dostlukların pekiştiği, geliştiği bir yerde herkes huzur bulur. Sevgili Canlar, insan evladı bir defaya mahsus Dünya’ya gelir. Onun içindir ki yaşarken birbirinizin kıymetini bilin. Birbirinizi sevin, sayın, birbirinizin hakkına, hukukuna riayet edin. Paylaşmayı bilin. Düşenin elinden tutun. Haksızdan yana olmayın daima mazlumdan yana olunuz.

Canlar X... canımızı sırlamadan önce sizden bir kez daha Rızalık isteyeceğim.

X... canımıza rızalık veriyormusunuz.

Eyvallah diyen canlar Hakk sizden razı olsun.

Canlar, dostlar, şu anda yüzümüz yerde, özümüz darda. Yer anamız, Gök atamız, doğada doğduk, doğada her şeyi var ettik, yani bir Ten’de can bulduk, bugün varız, yarın yoğuz. Günün birinde mutlaka yine doğanın başka bir alanına döneriz. Erenlerimiz, Evliyalarımız, Pirlerimiz divana geldik, darınıza durduk. Merhametinize, Nurunuza, Işığınıza, Güneşinize sığındık. Hakka yürüyen, X... canımız sizlerin aşığınızdı. Sizler canansınız, o da bir candır. Şimdi can bedeni terk etti. Bedeni doğanın bir parçası olan, toprak anaya geri dönecek. Yani don değiştirecek.

Ya Hakk X... canımızda, Işığınızı, Nurunuzu, Güneşinizi Şevkinizi, Şefaatinizi, esirgemeyin, onu bağışlayın.

Hakk’a yürüyen canımızın geride kalan yakınlarına, yol kardeşlerine sabretme gücü ve sağlıklar verin.

Hakk'a yürüyen can toprakla sırlanır…

Sevgili Canlar buraya kadar gelip acımızı paylaşan, çaba harcayan, bize yardımcı olan siz değerli canlarımız, bazı nedenlerden dolayı aramızda olmayıp acımızı paylaşan, hepinize teşekkür ederiz.

Hakk, Doğa, İnsan yardımcınız, Hızır yoldaşınız ola.

SOFRA DUASI

Sevgili Dostlar, canlar bugün buraya fizikken aramızdan ayrılan X... canımız için, verilen lokmayı yemek için toplanmış bulunuyoruz. Ve onu bir kez daha saygı ile anacağız.

Canlar, sevgi bizim inancımızdır. Bizim inancımız insanı ve doğayı sever, iyiden ve güzelden yanadır. Haksızlığa karşıdır. Mazlumun, ezilenin ve yoksulun yanındadır.

Birlik, beraberlik ve paylaşmak, bizim inancımızın özünde vardır. Onun içindir ki Pirlerimiz bize "Bir olalım, iri olalım, diri olalım" demiştir.

Bizim inancımız eşitliğe ve adalete inanır. Bundan dolayıdır ki inancımız evrenseldir.

Bunun içindir ki cehalet, bizim inancın en büyük düşmanıdır.

Alevilik özünde asıl yer alan en önemli olgu insandır.

Bizim inancımızda güneş, yıldızlar, doğa ve insan sevgisi sonsuzdur.

Bugün buraya aramızdan ayrılan X... canımız için Hakk'tan Pirlerimizden şefaat dileyeceğiz.

Hakk, Pirlerimizin didarından, Erenlerin darından, Evliyalarımızın katarından ayırmaya.

Sevgili Evliyalar, Pirlerimiz, Hak Erenler

X... canımız için verilen binbir emekle hazırlanıp sofraya gelen lokmayı, kabul eyleyin. Pişirip hazırlayıp getirenler, hizmetleriniz kabul ola! Muratlarınız hâsıl ola! Lokmanız Pirlerimizin Dergâhlarına yazılmış ola.

Her zaman yüzünüz ak, ola.

Ömrünüz bereketli, yuvanız şen ola.

Niyazınız nur ola.

Yiyip yedirenler, ağrı acı görmeye.

Hizmet sahipleri hizmetlerinden şefaat bula.

Yiyene helal, yedirene delil ola.

Lokmalarınız kabul, muratlarınız hâsıl ola.

Hakk dergâhına yazılmış ola

Emeğiniz boşa gitmeye Lokma sahipleri niyetlerine vasıl ola

Erenler, Evliyalar yoldaşınız ola.

Yardımcınız Hızır ola

Hakk’ın divanına giden X… canımız nur içinde yata

Hakk, Doğa, İnsan yardımcınız, Hızır yoldaşınız ola

Helal hoş ola.

Barış AYDIN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler