Alevi Dedeler Toplantısı başladı

Alevi Dedeler Toplantısı başladı

Alevi Dedeler Toplantısı başladı   AKP Hükümetinin 'Alevi açılımı'na karşı 800 Alevi dedesi bugün Ankara'da bir...

A+A-

Alevi Dedeler Toplantısı başladı Alevi Dedeler Toplantısı başladı
 
AKP Hükümetinin 'Alevi açılımı'na karşı 800 Alevi dedesi bugün Ankara'da bir araya gelip, taleplerini netleştirecekler.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi'nin organize ettiği "Alevi dedeler toplantısı" bugün Ankara'da gerçekleştiriliyor.

Aleviler, Diyanet işleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi, Cemevlerine yasal statü verilmesi, din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması ve Madımak Oteli'nin müze yapılması taleplerinin Hükümet tarafından bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.

Bugün Ankara'da bir araya gelen 800 Alevi dedesi de başta Alevi Dedelerine maaş bağlanması, Cemevlerinden su ve elektirik parası alınmaması ve AKP'nin Alevi açılımı üzerine görüş ve eleştirilerini belirtecek.

Alevi örgütlerinden 25 kişilik bir heyet dün Meclis Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret ederek, Alevilerin sorunlarıyla ilgili bir dosya sundu. Görüşmede yer almak isteyen AKP'li Reha Çamuroğlu’na ise Alevilerden veto geldi.

Toptan ile görüşmeden sonra heyet adına açıklamayı açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Toptan'a 9 Kasım mitingiyle dile getirdikleri talepleri içeren bir dosya sunduklarını söyledi.

Balkız, "Zorunlu din dersinin kaldırılması, Madımak'ın müze olması, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilmesi, Diyanet'in kaldırılması, Hacı Bektaşi Veli Dergâhı yönetiminin Alevilere verilmesi gibi taleplerimizi ilettik" dedi.

Bir gazetecinin Çamuroğlu'nun neden toplantıya alınmadığıyla ilgili soru üzerine "Biz Meclis Başkanımızın konuğuyduk. Biz bu görüşmeden siyasi parti lehine ya da aleyhine sonuç çıkaracak bir adım atmayız. 25 örgütün adına buraya gelen kişilerin yanına, 26'ıncı olarak oturmasını istemeyiz" dedi.

ATILIM - 29 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.