Alevi dedeleri ve babaları istişare toplantısı

Alevi dedeleri ve babaları istişare toplantısı

Alevi dedeleri ve babaları istişare toplantısıHacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Merkezi ile Alevi Kültür Dernekleri...

A+A-

Alevi dedeleri ve babaları istişare toplantısıAlevi dedeleri ve babaları istişare toplantısı

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Merkezi ile Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Merkezi tarafından düzenlenen “2. Alevi Dede ve Babaları İstişare Toplantısı’’ İstanbul’da yapıldı

HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın neresinde olursa olsun, herhangi bir toplumun kendi din ve inançlarıyla ilgili ihtiyaçlarının yine kendileri tarafından karşılanması gerektiğine inandıklarını söyledi. Din ve inanç gibi konuların, her toplumun kendi iç işleri olduğunu belirten Geçmez, Alevi toplumu olarak iç işlerine karışılmasını istemediklerini belirtti.

“Alevileri tarif etmeyin”

“Sünniler imamlarıyla, Hristiyanlar papazlarıyla, Yahudiler hahamlarıyla kendi ihtiyaçlarını karşılasınlar ve sorunlarını çözsünler’’ diyen Geçmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyasi partilerin, hükümetlerin Aleviler’i tarif etmelerine şiddetle karşıyız. Türkiye Cumhuriyeti’nin imza attığı uluslararası sözleşmelere uymak gibi bir sorumluluk vardır. Asimilasyona karşıyız. Kimse inançlarımızı tarif etmesin.”

AKD Genel Başkanı Tekin Özdil de Anayasa’nın 10. maddesinde “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’’ ifadesinin yer aldığını, ancak bu maddenin hiçbir zaman uygulanmadığını söyledi.

Erdoğan ile görüştüler

Bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ile görüştü. Başbakan’ın Dolmabahçe Sarayı’ndaki çalışma ofisinde yapılan görüşmeye Devlet Bakanları Said Yazıcıoğlu, Mehmet Aydın ve AKP’nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu da katıldı.

Taraf/TURAN AKTAŞ - Istanbul - 7 Aralık 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.