Alevi Dedelerinden Düşkünlük Kararı İhtarı

Alevi Dedelerinden Düşkünlük Kararı İhtarı

ALEVİ DEDELERİ DÜŞKÜNLÜK KARARIANKARA 10.01.2008KONU: AKP tarafından 11 Ocak günü Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen “Muharrem...

A+A-

Alevi Dedelerinden Düşkünlük Kararı İhtarıALEVİ DEDELERİ DÜŞKÜNLÜK KARARI
ANKARA 10.01.2008

KONU:
AKP tarafından 11 Ocak günü Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen “Muharrem İftarı yemeğine” katılacak Alevilerin durumunun başta Alevi yol ve erkanı olmak üzere Aleviliğin temel değerleri ve Alevi hukuku açısından ele alınması, doğacak sonuçlar açısından bu insanlarımızın uyarılmasıdır.

AÇIKLAMALAR
1. Biz Aleviler  halife Yezit’in ordularınca Kerbela’da  Hz.Hüseyin ve arkadaşlarına karşı uygulanan büyük vahşetin, yapılan emsalsiz haksızlığın anısına, Hz.Hüseyin’in Yezit karşısında direnci adına tüm haksızlıları Kerbela bilerek  insana nerede bir baskı ve zulüm yapılıyorsa onu kendimize yapılmış sayarak, Muharrem ayında bunu durumu  daha derin bir biçimde içselleştirmek amacıyla Muharrem Orucu tutuyoruz. İnancımız, yolumuz Kerbela’da yaşatılan büyük haksızlığı, bu büyük acıyı tüm insanlar adına, tüm haksızlığa uğrayanlar adına bünyesine almış ve vazgeçilmez bir ritüeli haline getirmiştir. Bizler oruç tuttuğumuz 12 gün boyunca insanın insana yaptığı zulüm son bulsun diye insanlığa yaşatılan büyük acıları paylaşmak için büyük bir tevazu içerisinde tüm dünyasal zevklerden uzak durmaya, kalmaya çalışırız. Bu nedenledir ki Muharrem Orucumuzun tutuluş biçiminin de orucun açılma usulünün de orucun amacına uygun biçimde gerçekleşmesini gözetiriz. Gösterişten uzak, sade ve olabildiğine yalın ve olabildiğince içtenlikli olsun isteriz.

2. AKP’nin sözde Alevi açılımının bir parçası olarak bir kısım AKP devşirmesi Alevi aracılığıyla 11 Ocak günü Ankara Bilkent Otelde başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın baş konuk olarak katılacağı “Muharrem İftarı yemeği” yapılacağını ve bazı Alevi canlarımızın da bu yemeğe davet edilmiş olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Biz Ankara’da yaşayan ve Alevilik Araştırmaları Merkezi’nin (Alevi örgütlerimizin desek daha genişi kapsamış olur) çağrısı üzerine bir araya gelen dedeler olarak,  düzenlenen “Muharrem İftarı yemeğine” bazı saf, olayın ve durumun vahametinin farkında olmayan Alevilerin katılabileceğini düşünerek iftara  katılacak olanların durumunu başta Alevi yol ve erkanı olmak üzere Aleviliğin temel değerleri ve Alevi hukuku açısından ele alınmayı, doğacak sonuçlar açısından bu insanlarımızın uyarılmayı (insanlarımızı uyarmayı) amaçlıyoruz.

3. “AKP’nin Muharrem İftarı” düzenleyenin kimliği, düzenlenme amacı, düzenlenme biçim ve yeri, çağrı şekli açılarından tümüyle sorunludur.

Yemeğe ev sahipliği yapan AKP hükümeti beş yıllık iktidarı boyunca Alevi inancının temel değerleriyle zihniyet çatışması içerisinde olmuş, Aleviliğe yönelik red ve inkar politikalarını devam ettirmiş, Alevi toplumunun insani, hukuki, inançsal tüm taleplerini görmezlikten gelmiştir. Yemek sahibinin biz aleviler nazarında, itibar sorunu vardır.

Yemeğin amacı Alevilerin laik, demokrat, cumhuriyetçi, zalime karşı, mazlumdan yana, ırkçı, gerici siyasal oluşumlardan uzak olan dirençli duruşlarını zaafa uğratmak, AKP’ye devşirme Alevilerden bir “arka bahçe” yaratmaktır.

Yemeğin düzenlenme biçimi de Alevi geleneğine, yol ve erkanına tümüyle aykırıdır. Esas olarak oruç açımından ziyade Alevileri AKP’ye açmayı hedefleyen yemek bütün olarak MUHARREM ORUCU AÇIMIYLA herhangi bir ilişkisi olmayan bir gösteridir, şov amaçlıdır. Alevi Muharrem inancını, geleneğini tümüyle yok sayan hafife alan bir anlayışın ürünüdür ve  kabul edilemez.

AKP Yemeği biz Aleviler açısından olsa olsa bir HIZIR PAŞA SOFRASIDIR. Alevilere yönelik haksızlıklar, hukuksuzluklar, ayrımcılıklar üzerine kurulmuş bir sofradır. Ve o sofraya oturan her Alevi; kendi insanına yapılan haksızlıklara ortak olacaktır.

4. Çağrı biçiminden de AKP’nin kendi Aleviliğini ve Alevilerini yaratmayı hedeflediği ve karakter olarak buna uygun kişilere davetler yapıldığı görülmektedir.

Kişisel rant ve istikbal uğruna AKP yemeğini örgütleyip yemeğe destek verenler yalnızca kendi Alevi kişiliklerine karşı yanlış yapmakla kalmayacaklar, Alevi toplumunu; kimliksiz, çıkarcı, ilkesiz, rant uğruna değerlerini hiçe sayan bir noktaya sürükleneceği  imajını da yaratarak, toplumumuzun saygınlığını zedeleyeceklerdir.

5. Aleviliği ayakta tutan ilkelerden biri de “Alevilerin dostuna dost olma, karşıtlarından uzak durma” yaklaşımıdır. AKP sofrasına oturacak olanlar Alevilerden çok karşıtlarının hizmetinde olmuş olacaklardır.

6. Yapmış olduğumuz bu değerlendirme ne bir şeyhülislam fetvası ne de bir engizisyon mahkemesi kararı olarak ele alınmalıdır. Alevi dedesinin temel görevlerinden biri, insanlarını yanlış yapmamaları konusunda uyarmak, onları yol ve erkan kurallarına, ikrarlarına sadık kalmaya çağırmak, onlardan hak ve haklının yanında olmalarını istemektir. Bir Alevi canın yaptığı yanlışa sessiz kalan dede, o yanlışa ortak olur. Tüm bunlar olup biterken neden yol ve erkanın kurallarını işletmediği ona sorulur. Yanlış yapan bizzat dede ise, bu kez sorumluluğu iki kat olacaktır.

Alevi dedeleri olarak gözümüzün önünde değerlerimizin ayaklar altına alınmasına sessiz kalmaya hakkımız yoktur düşüncesindeyiz.

SONUÇ

Tüm bu değerlendirmeler ışığında Alevi inancının temel değerleri, Alevi yol ve erkan kuralları, Alevi hukuku çerçevesinde “AKP’nin Muharrem İftar Yemeğine” bilinçli olarak katılacak Alevi kişilerin, belirtilen hususları açıkça ihlal etmelerinden dolayı Alevi inancındaki en büyük müeyyide olan DÜŞKÜNLÜK YAPTIRIMI ile yüzyüze geleceklerini, bu kişileri DÜŞKÜN olarak niteleyeceğimizi kamuoyu önünde ilan ediyoruz.

ALEVİ HABER AJANSI - www.alevihaber.com

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.