'Alevi Dedelerine Fındık Vermeyin' haberine valilikten açıklama

'Alevi Dedelerine Fındık Vermeyin' haberine valilikten açıklama

'Alevi Dedelerine Fındık Vermeyin' haberine valilikten açıklamaOrdu Valisi Orhan Düzgün, ulusal basında yer alan 'Alevi Dedelerine...

A+A-

'Alevi Dedelerine Fındık Vermeyin' haberine valilikten açıklama'Alevi Dedelerine Fındık Vermeyin' haberine valilikten açıklama

Ordu Valisi Orhan Düzgün, ulusal basında yer alan 'Alevi Dedelerine Fındık Vermeyin' haberine ilişkin resmi bir açıklama yaptı. Aktarıyoruz:

"8 Ekim 2009 Perşembe günü (bugün) bazı basın organlarında ve internet haber sitelerinde; Ulubey Kaymakamlığınca muhtarlıklara gönderilen bir yazı ile Alevi Dedelerine fındık verilmemesi yönünde uyarıda bulunulduğu hususuna ilişkin olarak yer alan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bahse konu haberler üzerine Valiliğimce yapılan incelemede;

8 Eylül 2009 günü, İlçede Kaymakam Vekilliği görevini yürütmekte olan Kudret KURNAZ, asli görevi olan Gülyalı Kaymakamlığı sebebiyle Ulubey’de olmadığı bir sırada, bir vatandaşın, köyünde bazı kişilerin yetkisiz olarak fındık topladıkları, kendilerine Alevi Dedesi süsü verdiklerini, bu kişilerin topladıkları yardımı yerine ulaştırmadan kendi çıkarına kullandıklarını beyanla şikâyette bulunması üzerine; İlçe Yazı İşleri Müdürü Recai ÖZDEMİR, yürürlükteki herhangi bir yasa veya ‘’Kaymakamlık İmza Yetkileri Yönerge’’sinde kendisine verilmiş herhangi bir yetki olmadan, yetkisini aşarak bazı köy muhtarlıklarına hitaben söz konusu yazıyı hazırlayarak ve Kaymakam yerine imzalayarak göndermiştir.

Söz konusu yazışma, imza yetkisi sınırlarını aştığı için resmi bir yazışma niteliği taşımayıp, bir hüküm ifade etmemektedir. Bu vesileyle, bahse konu yazışmanın işlemden kaldırıldığı ve bir hüküm ifade etmediği, Ulubey Kaymakamlığının 08.10.2009 tarih ve 717 sayılı yazısıyla ilgili köy muhtarlıklarına bildirilmiştir.

Usul ve uygulama bakımından resmi yazışma kurallarına aykırı olarak yapılan yazışma ve yazışmada kullanılan üsluptan dolayı, İlçe Yazı İşleri Müdürü Recai ÖZDEMİR hakkında Valiliğimce soruşturma başlatılmıştır.

Diğer taraftan, 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanununa uygun olarak, yetkili makamlarca kendisine yetki verilen kişi veya kuruluşlarca yardım toplama faaliyetinde bulunulabileceği aşikardır. Ancak, habere konu olan yazının içeriğinde belirtildiği gibi yardım yapmayanlar hakkında yasal işlem yapılması gibi bir uygulama ise söz konusu olamaz. Zira, 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanununun 4. maddesinde, “yardımın isteğe bağlı olduğu, kişi veya kuruluşların yardımda bulunmaya zorlanamayacağı,” açıkça belirtilmektedir.

Haberlere konu olan yanlışlık düzeltilmiş olup sorumlular hakkında da yukarıda belirtildiği gibi gerekli yasal işlemler başlatılmıştır. Bundan sonra ilimizde yaşamakta olan Alevi kökenli vatandaşlarımıza farklı bir yaklaşımda bulunulması söz konusu olmayacaktır.

Konunun hassasiyetine ve önemine binaen tüm kamuoyuna duyurulur.
 
Orhan DÜZGÜN
Vali

KAYNAK : Alevihaber.com - 9 Ekim 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.