Alevi dedelerine maaş gündemde

Alevi dedelerine maaş gündemde

Alevi dedelerine maaş gündemdeAlevi açılımında atılacak adımlar netleşmeye başladı. Plan dedelere maaş bağlanması ile cem evlerine elektrik...

A+A-

Alevi dedelerine maaş gündemdeAlevi dedelerine maaş gündemde

Alevi açılımında atılacak adımlar netleşmeye başladı. Plan dedelere maaş bağlanması ile cem evlerine elektrik ve suyun ücretsiz verilmesini öngörüyor.

Hükümetin Alevilere yönelik atacağı adımlar netlik kazanmaya başladı. Çalışmaları Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu yürütecek. Açılımın 10 Kasım'daki Bakanlar Kurulu toplantısında masaya yatırıldığı öğrenildi. Toplantıda Başbakan Erdoğan kısa sürede atılabilecek adımların karara bağlanmasını istedi. İlk adım olarak dedelere maaş bağlanması gündemde. Maaşın Kültür Bakanlığı bütçesinden karşılanması bekleniyor. Kaç dedeye maaş bağlanacağı gelecek ay Alevi-Bektaşi dernek ve vakıf temsilcileriyle yapılacak görüşmeler sonunda netleşecek. Abdal Musa Vakfı'nın 'Alevi Enstitüsü' kurması ve burada sınavdan geçenlere maaş verilmesi alternatifler arasında yeralıyor.

YASAL DÜZENLEME YOK

Cem evlerinin 'kültür evi' sayılacağı ve elektrikle su ücretinden de muaf tutulacağı öğrenildi. Bunun için yasal düzenlemeye gidilmesi düşünülmüyor. Bazı belediyelerin, 'cem evlerinden su parası almama' kararı, tüm belediyelere genelleştirilecek. TEDAŞ da maaş bağlanan Alevi dedelerinin görev yaptığı cem evlerinden elektrik ücreti almayacak. Cem evlerine ibadethane statüsünün verilmesi ise gündemde değil. 'Zorunlu din dersi' uygulamasından da vazgeçileceği öğrenildi. Din Kültürü dersinin müfredatı yeniden düzenlenecek. Yeni müfredatta Alevilik de anlatılacak. İsteyen öğrenciler için ise seçmeli din dersi konulacak.

Geniş mutabakat arayışındayız

AK Partili Reha Çamuroğlu, Alevi açılımının artık bir hükümet politikası haline geldiğini belirterek, “Çok geniş mutabakat sağlama amacındayız” diye konuştu. Çamuroğlu, “Maaş bağlanacak dedelerin tamamı soydan dede olanlar değil, hizmet üretenler olacak" ifadelerini kullandı.

BİLAL ÇETİN / ANKARA
YENİ ŞAFAK - 22 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.