'Alevi Dernekleri' tabelasını astı

'Alevi Dernekleri' tabelasını astı

'Alevi Dernekleri' tabelasını astı  Bu güne kadar Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal, Hubyar Sultan, Hüseyin Gazi Derneği, Abdal Musa...

A+A-

'Alevi Dernekleri' tabelasını astı  'Alevi Dernekleri' tabelasını astı 

Bu güne kadar Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal, Hubyar Sultan, Hüseyin Gazi Derneği, Abdal Musa Derneği gibi isimler ile kurulan, açılan ve tabelalarını asan dernekler artık 'Alevi Dernekleri' adıyla anılıyor. Bu kapsamda Aliağa'da yıllardır Hacı Bektaş Veli adıyla faaliyette bulunan dernek, Pazartesi günü tabelasını indirerek 'Alevi Dernekleri' tabelasını taktı.

Yeni Mahalle eski Garaj yanında bulunan Cemevi binasındaki Alevi Dernekleri tabelasının değiştirilmesi törenine Alevi Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Mehmet Işık, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda alevi vatandaş katıldı.

Törende konuşan Dernek Başkanı Mehmet Işık, insanların kırsal kesimlerden kentlere gelmeye başlayınca bazı ihtiyaçlar ortaya çıkmaya başladığını belirterek “Kültürel ve inançsal bazı ihtiyaçlarımızı yapamaz olduk. Bu yüzden 1990'lı yılların başında Türkiye'nin çeşitli yerlerine Alevi Dernekleri kurulmaya başlandı. Ancak çeşitli sorunlarla karşılaştık. Alevi ve Cem evi kelimelerini yani kendi kimliğimizi kullanamıyorduk. Bu yüzdende kurulan dernekler; Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal, Hubyar Sultan, Hüseyin Gazi Derneği, Abdal Musa Derneği gibi yol önderlerimizin adına açıldı. 2000 yılında Alevi Bektaşi Kuruluşları Derneği Kuruldu ve İçişleri Bakanlığı bu isimde dernek kurulmaz diye kapatılması için mahkemeye verdi. Verilen mücadele ile ve Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde mecliste yasalaşan 6.ve 7. uyum paketindeki hükümler gereği Alevi ismi ile dernek kurulabileceğine karar verildi” dedi.

'ALEVİ ÜST KİMLİKTİR'

Her ne kadar çeşitli isimlerle anılsada üst kimliğin alevilik olduğunu ifade eden Şube Başkanı Işık, “Yıl 2002 olmuştu. Çeşitli yerlerde yapılan toplantılarla şartlar oluşturulmaya başlandı ve nihayet 2008 Eylül ayında Genel Merkezimizde yapılan kongrede derneğimizin isminin Alevi Kültür Dernekleri olarak değiştirilmesine oy birliği ile karar verilmiştir. Alevi kimliğimizdir. Alevi, üst kimliktir. Tahtacı, Kızılbaşlık, Bektaşilik olabiliriz. Ama ortak adımız Alevi'dir ve uzun yıllar yasaklanan adımızı alıyoruz. Bundan sonra Alevi Kültür Dernekleri olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi..
 
KAYNAK : aliagaekspres.com.tr - 3 Aralık 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.