Alevi iftarına 'Düşkün' ihtarı

Alevi iftarına 'Düşkün' ihtarı

Alevi iftarına 'Düşkün' ihtarıAKP’nin organize ettiği “Alevi iftarı”yla ilgili tartışmalar, yeni bir boyut kazandı. Alevi dedeleri, iftara katılacakları...

A+A-

Alevi iftarına 'Düşkün' ihtarı

AKP’nin organize ettiği “Alevi iftarı”yla ilgili tartışmalar, yeni bir boyut kazandı. Alevi dedeleri, iftara katılacakları “düşkün” ilan etmeye hazırlanıyor. Dedeler, bugün bir basın toplantısı düzenleyecek ve iftara katılacaklara “Gitmeyin, düşkün olursunuz” uyarısında bulunacak. Düşkünlük, Alevi yol ve erkanına aykırı hareket edenlere ve Alevi karşıtlarıyla işbirliği yapanlara uygulanan çok ağır bir yaptırım.

DEDELER KOMİTESİ

12 Alevi dedesi, bugün bir araya gelip, yarınki iftarla ilgili önemli kararlar alacak. Dedeler, Pir Sultan Abdal Derneği ile Alevilik Araştırma Merkezi’nin çağrısıyla bir araya geliyor. 12 dede, saat 11.00’de Mülkiyeliler Birliği’nde yapacakları toplantıyla, 11 Ocak’taki iftara katılacak Alevilere uyarılarda bulunacak. Bu uyarının dikkate alınmaması durumunda, katılımcıların “düşkün” ilan edilmesi gündeme gelecek.

Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, yarınki iftara katılacakların “düşkün” ilan edilmesi konusunda, “Bu konuda dedelerimizin verdiği karar bizim için önemlidir. Bu kararı göreceğiz. Bu, bizim için saygıdeğer ve bağlayıcıdır” dedi.

AP’YE DE YAPTILAR

“Düşkünlük”le ilgili en ciddi uygulamalardan birisi, 1970’lerin başında yaşanmıştı. AP’ye, dönemin Alevi partisi olarak bilinen Birlik Partisi’nin 5 milletvekili “güvenoyu” vermişti. Bu vekiller, o dönemde “düşkün” ilan edildi. Alevi toplumu, bu 5 ismi dışlamıştı.

“Düşkün”, Alevi yol ve erkan kurallarına açıkça aykırı davranarak Alevilik ve Alevilere zarar veren kişilere uygulanan bir yaptırım. Alevi toplumu “düşkün” ilan edilen kişiyle inançsal, kültürel, sosyal ve insani her türlü ilişkisini tamamen kesiyor. Aleviler, “düşkün” ilan ettikleri kişinin sadece cenazesini kaldırıyor. Düşkünlük, işlenen fiilin ağırlığına göre kısa süreli dışlamadan, ömür boyu dışlamaya kadar gidebiliyor.

Adam öldürmek, başkasının eşini kaçırmak, ırza tecavüz, Aleviliğin sırlarını yabancılara açmak, Alevi karşıtlarıyla işbirliği yapmak gibi fiiller “düşkünlük” için gerekçe olabiliyor.

Bir kişinin “düşkün” olup olmayacağına, dedelerin başkanlık ettiği “Cem toplantısı”nda karar veriliyor.

REHA ÇAMUROĞLU - Hızır yardımcıları olsun

AKP İstanbul milletvekili ve yarınki Alevi iftarının organizatörü Reha Çamuroğlu, dedelerin iftara katılacakları “düşkün” ilan etmeye hazırlanmasına sert tepki gösterdi. Çamuroğlu, “Allah kolaylık versin. Hızır yardımcıları olsun. Kendilerine sadece gülüyorum. Abuk sabuk işlerle uğraşıyorlar. Bizim tarihimizde böyle bir uygulama yok. Onları da ben topluma şikayet ediyorum” dedi.

İftarı düzenleyen Abdal Musa Vakfı Başkanı Ali Tören de, “Düşkünlüğe ancak halk mahkemelerince karar verilir. Bunlar kendi kendileri düşmüşler. Önce kendilerini kaldırsınlar. Bunların Allah’la, İslam’la ilgileri yoktur. Muhatap almayız” diye konuştu.

Ali Yıldırım Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, yemeğe katılacakların Alevi toplumuna en büyük kötülüğü yapacağını savundu. Yıldırım, “Hızır Paşa Sivas’ta Pir Sultan Abdal’ı asarak, Yavuz Sultan Selim de Alevileri katlederek ün kazandı. Reha Çamuroğlu da Alevilerin asimile edilme çabasına katkıda bulunarak tarihteki yerini almıştır” dedi.

UFUK URAS - Alevi açılımı asimilasyon politikası

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, AKP’nin Alevi açılımını “Alevi işbirlikçiler aracılığıyla yeni bir Alevi asimilasyon politikasının hayata geçirilmesi” olarak değerlendirdi. Uras, Sivas katliamı ve diğer katliamlar nedeniyle Alevilere yönelik tüm hak ihlalleri adına özür dilenmesini ve Sivas katliamının yapıldığı Madımak’ın müze yapılma talebinin karşılanmasını istedi. Uras, yaptığı yazılı açıklamada Muharrem iftarının iyi niyetli bir açılım olmadığını belirtti.

Ali Ekber ERTÜRK

AKŞAM - 10 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.