Alevi öğrencilere fişleme

Alevi öğrencilere fişleme

Türbanlı öğretmen, öğrencilerinin hangi inanca mensup olduğunu sordurup liste hazırladı Alevi öğrencilere fişleme * İstanbul Üsküdar'da...

A+A-

Alevi öğrencilere fişlemeTürbanlı öğretmen, öğrencilerinin hangi inanca mensup olduğunu sordurup liste hazırladı

Alevi öğrencilere fişleme

* İstanbul Üsküdar'da Esatpaşa İlköğretim Okulu 5-C sınıfının türbanlı öğretmeni Necla Tekgül, kendisi gibi ailesi tesettürlü olan öğrencisine görev vererek sınıfındaki Alevi öğrencileri tespit etmesini istedi. Görevlendirilen öğrencinin "Alevi misin" diye sorguladığı arkadaşlarının durumu ailelerine bildirmesi üzerine veliler okula akın etti.

AKP iktidarı döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki dinci kadrolaşmanın akıl almaz icraatlarından sonuncusu İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yaşandı. Öğretmen ve idarecilerin özellikle Alevi öğrencilere yönelik baskı ve ayrımcı yaklaşımı önce Amasya'da, arkasından Esenyurt'ta, kısa bir süre önce de Şişli'deki bir okulda görülmüştü. Bu kez de Üsküdar Esatpaşa İlköğretim Okulu'nun 5-C sınıfı öğretmeni Necla Tekgül , kendisi gibi ailesi tesettürlü olan bir öğrencisine görev vererek sınıftaki Alevi öğrencilerin isimlerini kendisine bildirmesini istedi. Görevlendirilen öğrenci, arkadaşlarını sorgulayınca durumdan haberdar olan veliler telaşa kapıldı. Öğretmen, "Ne var bunda, sadece merak ettim" diyerek kendini savunurken okul müdürü Cengiz İçel de önce öğretmenini savundu, sonra da "Büyütmeyin, bana 7 Alevi öğrencinin isminin olduğu bir liste geldi, yırtıp attım" deyip konuyu geçiştirmeye çalıştı.

Geçen hafta içinde Esatpaşa İlkokulu 5-C sınıfı öğretmeni Necla Tekgül, bir öğrencisini çağırarak "Arkadaşlarına Alevi olup olmadığını sor, Alevi olanların isimlerini bana bildir" diyerek görev verdi. Öğretmeni gibi annesi de tesettürlü olan öğrenci, arkadaşlarına soru yönelterek Alevi olanları öğretmenine bildirdi. Ancak öğrenciler eve gittiklerinde durumu ailelerine anlattılar.

Öğrencilerden B.A 'nın annesi, öğretmen tarafından görevlendirilen öğrencinin annesine, ertesi gün okula gelmesini ve öğretmenin yanında konuşmaları gerektiğini söyledi. Ancak arkadaşlarını sorgulayan öğrencinin annesi, "Okula gelmemi ve sizinle görüşmemi gerektiren bir durum yok" diyerek bu isteği geri çevirdi.

'SADECE MERAK ETTİM'

Alevi öğrencilere fişlemeAlevi öğrencinin velisinin "Sizin çocuğunuz diğer öğrencilerin inancını ne hakla sorguluyor" diye çıkışması üzerine kendi çocuğuna dönen diğer velinin "Oğlum, ben sana öğretmenin dediğini yapma demedim mi" diye azarlamasından, öğretmenin verdiği görevden kendisinin de haberdar olduğu ortaya çıktı. Arkadaşlarına inancını soran öğrenci ağlamaya başlayarak "Benim bir suçum yok, bunu yapmamı öğretmenim istedi" diyerek arkadaşının ailesinden özür diledi.

Ertesi gün öğretmen Necla Tekgül'ün yanına giderek tiyatro odasında görüşen B.A'nın annesi F.A , "Bu sorgulamayı neden yaptınız" diye sorduğunda, öğretmen, "Ne var bunda, sadece merak ettim. Sizin çocuğunuz din dersinde çok başarılı ve sınavlara girerken elini açıp dua ediyor. Ben de bir Alevi bunu yapar mı diye merak ettim. Arkadaşına sordurttum" diye böyle bir soruşturma yaptığını itiraf etti.

Sorgulanan diğer öğrencilerin velileri de Esatpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Cengiz İçel'in yanına giderek öğretmen hakkında soruşturma başlatılmasını istediler. Ancak müdür İçel, büyükülecek bir yanı olmayan olayın kapatılması gerektiğini, kendisine gelen ve 7 Alevi öğrencinin ismi olan listeyi yırtıp attığını söyleyerek velileri gönderdi. Okul çıkışında kendi aralarında konuşan velilerden G. Ç, N. Y, S. B. ve F. A. okul müdürünün olayı ciddiye almadığını görünce Esatpaşa Mahalle muhtarına ve polis karakoluna giderek durumu ilettiler.

Ertesi gün veliler, mahalle muhtarıyla birlikte yeniden okul müdürüne gittiler. Müdürün türbanlı sekreteri, kendilerini müdür odasına aldı. Velilere karşı bu kez alttan almaya başlayan müdür, öğretmenin kendilerinden özür dileyeceğini söyledi. Gerçekten de öğretmen, velilerle görüşerek özür diledi. Ancak veliler, bu konunun özürle geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğunu ve soruşturma açılmasını istediklerini belirttiler. Müdür gerekenin yapılacağını söyleyip velileri gönderdi.

SEMAH EKİBİ İÇİNMİŞ!

Veliler, sabırsızlıkla bekledikleri soruşturma haberi gelmeyince yeniden okulun yolunu tuttular. Okul müdürü Cengiz İçel, türbanlı öğretmeni kurtarmak için iyi düşünülmüş bir senaryo ile velileri ikna etmeye çalıştı. İçel'in, "İçiniz rahat olsun, bu Alevi öğrencilerin listesi yıl sonu gösterileri için kurulacak semah ekibi için oluşturulmuş. Öğretmenimiz, Aleviler daha iyi semah döner diye onları seçmek istemiş ve o yüzden o öğrenciyi görevlendirip sormuş" demesi de velileri ikna etmedi. Veliler, bu senaryonun sonradan uydurulduğunu ve doğru olsa bile öğrencilerin inancının sorgulanamayacağını belirterek soruşturma istediler. Okul müdürü, söz vermesine karşın soruşturma açmadı.

Bu arada okul çıkışında resmini çekmeye çalıştığımız türbanlı öğretmen Necla Tekgül, hızla mavi renkli Skoda marka arabasına binerek okuldan uzaklaştı. Tekgül, ertesi gün de okula korumalarla birlikte arabasız olarak geldi.

MİYASE İLKNUR / CUMHURİYET - 20 Mart 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.