Alevi öğrenciye dayak TBMM Raporunda

Alevi öğrenciye dayak TBMM Raporunda

İSTANBUL'DA BİR ALEVİ ÖĞRENCİYE ŞİDDET, TBMM RAPORUNA GİRDİAlevi öğrenciye dayakTBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, bir lisede...

A+A-

Alevi öğrenciye dayakİSTANBUL'DA BİR ALEVİ ÖĞRENCİYE ŞİDDET, TBMM RAPORUNA GİRDİ
Alevi öğrenciye dayak

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, bir lisede bir öğretmenin ramazanda oruç sorgulaması yaptığı, Alevi bir öğrenciye şiddet uyguladığı iddialarını doğruladı. Milliyet, bu öğrencinin babasıyla konuştu
 
İstanbul Esenyurt'ta bir lisede edebiyat öğretmeni Z.Y.'nin, ramazanda oruç sorgulaması yaptığı Alevi bir öğrenciye ayrımcılık yaparak şiddet uyguladığı yolundaki iddiaları araştıran TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, raporunu hazırladı.

Raporda, öğretmenin tavrının din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmadığı belirtildi. Komisyon Başkanı Zafer Üskül, MHP Milletvekili Mehmet Ekici ve CHP Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile düzenlediği basın toplantısında, Esenyurt'ta, Ali Kul Çok Programlı Lisesi'nde görevli edebiyat öğretmeni Z.Y.'nin, Alevi bir öğrenci üzerinde baskı kurduğu yönünde öğrencinin babasının başvurusu üzerine İstanbul'a gittiklerini söyledi.

Üskül, "öğretmen Z.Y.'nin ramazanda bir şeyler yiyen bir kız öğrenciye, 'Neden yemek yediğini, Alevi olup olmadığını ve sınıfta başka Alevi olup olmadığını' sorduğu, 'Ben Aleviyim' diyen B.K.'ya, 'Senin benden çekeceğin var' diyerek şiddet uyguladığı ve düşük not verdiği" yolundaki iddiaları araştırdıklarını söyledi.

Bir kez dayak

Üskül, okul yönetimi, öğrenciler, öğretmenler ve şiddet uygulanan öğrenciyle görüştüklerini, bu sırada İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de olayı soruşturduğunu öğrendiklerini anlattı. Raporda, ramazanda yaşanan olaya ilişkin iddiaların inandırıcı bulunduğu belirtildi.

Z.Y.'nin çelişkili açıklamalar yaptığı hatta, "sınıfta Alevilikle ilgili gerilimin müfredattan kaynaklandığını" söylediği kaydedildi.

Rapordaki tespitler özetle şöyle: "Ramazanda sınıfta gerçekleşen Alevilik ile ilgili konuşmalardan sonra B.K.'nın, öğretmen Z.Y.'den en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır. Öğretmenin, 'İçinizde Alevi var mı?' şeklindeki sorusunun Anayasa hükümlerine aykırılık teşkil ettiği saptanmıştır."

Üskül, sicilinde daha önce de şiddet nedeniyle iki kez aylıktan kesme cezası bulunan öğretmenin açığa alındığını söyledi.

Özdemir de Alevi öğrencinin dayak nedeniyle sağlık raporu aldığını, son zamanlarda bazı yöneticilerin ayrımcılık yapmaya başladığını vurguladı.

Kız kardeşi de aynı okulda

Bu arada, aynı okulda B.K.'nın ikizi olan kız kardeşinin de öğrenim gördüğü, ancak başka bir sınıfta okuyan kardeş K.'nın, herhangi bir baskıya maruz kalmadığı anlaşıldı. Esenyurt Belediyesi'nde çalışan Baba Ziyram K.'nın eşinin Sünni olduğu ve 25 yıllık evliliklerinde bu olayın ardından gerginlik yaşandığı belirtildi.

ANKARA Milliyet

Şikâyet etti, kurtulamadı

Lise 1. sınıf öğrencisi B.K.'nın babası Ziyram K., oğlunun dayak yediğini veli toplantısının ardından öğrendiğini söyledi. Edebiyat öğretmeni Z.Y. ile oğlunun durumunu 25 Kasım'da okulda düzenlenen toplantıda konuştuğunu belirten baba K., "Çocuğumun durumunun iyi olmadığını söyledi. Dışarıda konuştuğumuzda 'Okulunu değiştir',' Burası iyi bir okul değil, sürgün yeri burası' gibi sözler sarf etti. Eve dönünce oğlumla konuştum. Yaşadıklarını evde ve okulda huzursuzluk olmaması için bana anlatmamış. 'Baba, o hoca bana taktı' diyerek yaşadıklarını anlattı.

'Aleviysen çekeceğin var' diye ramazanda uyardıktan sonra öğretmenin kendisini tekmeyle dövdüğünü de söyledi. Ben de ertesi gün gidip durumu okul müdürüyle konuştum" dedi.

Müdürden oğlunun sınıfının değiştirilmesini istediğini ifade eden baba K., şöyle konuştu: "Müdür bunun mümkün olmadığını belirterek, daha önce benzer şikâyetler nedeniyle uyardıkları öğretmenle ilgili şikâyetçi olmamı salık verdi. Ben de İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurularımı yaptım. 2 gün sonra oğlumun yeniden dayak yediğini öğrendim. Sınıfta biri gülmüş, 'Kim güldü?' derken, B.'yi sınıfta tekme tokat dövmüş. Kliniğe gidip sağlık raporu aldık ve şikâyetçi olduk. Durumu TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na da faksla bildirdim."

'Oğlum kötü etkilendi'

Oğlunun başına, karnına ve bacağına darbe aldığını belirten baba K., "Eğitim kurumunda bu yaştaki çocukların arasında mezhep ayrımı yapılmasına anlam veremiyorum. Hepimizin Allah'ı, Peygamber'i bir değil mi? Bu yaştaki çocuklara ayrımcılık hem de okulda aşılanıyor. Biz ne kimsenin inancına ne de mezhebine karışırız. Herkes istediği ve düşündüğü gibi yaşasın. Oğlum tüm yaşananlardan kötü etkilendi" dedi.

Baba K., dün akşam saatlerine kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ya da herhangi bir hükümet üyesinin kendisini aramadığını kaydetti.

GÜRKAN AKGÜNEŞ İstanbul
MİLLİYET - 08 Aralık 2007

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.