Alevi örgütlerinden Sabah gazetesine tepki

Alevi örgütlerinden Sabah gazetesine tepki

Alevi örgütlerinden Sabah gazetesine tepki ALEVİ Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Sabah Yazarı Emre Aköz’ün “Savcının...

A+A-

Alevi örgütlerinden Sabah gazetesine tepki Alevi örgütlerinden Sabah gazetesine tepki

ALEVİ Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Sabah Yazarı Emre Aköz’ün “Savcının bahsettiği mezhep hangisi” başlıklı köşe yazısına tepki gösterdi.

Balkız dün yaptığı yazılı açıklamada, Aköz’ün köşesinden sorduğu “hangi mezhep” sorusuna, “Alevilik” cevabı verdi. Aköz’ün Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel’in bir televizyon programında “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) uzun yıllardır sistemli bir şekilde siyasallaştırıldığını, bazı kararların mezhepsel kaygılarla alındığını” sözlerini aktararak köşesinden “Gerçekten Yüksek Yargı bir mezhebin hakimiyetinde mi”, “Yüzde 15 nüfusa karşın HSYK’daki koltukların yüzde 50’sinin bu mezhep mensuplarından oluşması normal mi” sorularını sormasına tepki gösterdi.

Balkız, yapılanları ayrımcılık olarak değerlendirerek, “Amaç AKP’nin henüz YÖK’leştiremediği, Kütükleştiremediği, HSYK olunca konuyu bir mezhebe getirerek, bu mezhebi ve onun mensuplarını karalayarak belki daha kolay olur yolunu seçmek, belden aşağıya vurmanın da ötesinde Muaviye zihniyetinden başka bir şey değildir” dedi.

Balkız, açıklamasında Aköz’e şu soruları sordu: “Nüfusun yüzde 15’i kastettiğiniz o mezhebe mensupsa eğer, 81 validen, 1000 kaymakamdan, onca müsteşardan, generalden, emniyet müdüründen, okul müdüründen, kendi gazetesindeki köşe yazarlarından, muhabirlerden, hatta çaycılardan kaçı Alevidir? 100 bin personele mensup Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Alevi çaycı odacı var mıdır?”

Sabah gazetesi yöneticilerine Aköz’ün köşesinin devam edip etmeyeceği sorusunu yönelten Balkız, Sabah gazetesini almama çağrısı yaptı.

EVRENSEL - 25 Temmuz 2009

Alevilerden Emre Aköz’e dava

Alevileri yüksek yargı içinde örgütlenmekle suçlayan Sabah gazetesi yazarına tepki yağıyor

AMASYA (Cumhuriyet) - Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, geçen günlerde bir yazısında Alevileri hedef gösteren Sabah gazetesi yazarı Emre Aköz hakkında dava açacaklarını açıkladı.

Aköz, 23 Temmuz’da Sabah gazetesindeki yazısında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) yaşanan son krizde Alevilerin parmağının olduğunu ima etti. Aköz, HSYK’de üyelerin yüzde 50’sini Alevilerin oluşturduğunu, tıkanıklığın bundan kaynaklandığını ileri sürdü. Aköz’ün iddialarına tepki gösteren Balkız, “Ne yaparsak yapalım; Muaviye soylulara yaranamıyoruz. Emre Aköz benzeri aklı mı kıt, kalemi mi kirli, zihniyeti mi bozuk, vicdanını mı kiralamış belli olmayan bir Yezit çıkıp, bu çağda bu soruları sorabiliyor” dedi. Aköz’ü ayrımcılık yapmakla suçlayan Balkız, şu soruları yöneltti: “Nüfusun yüzde 15’i kastettiğiniz o mezhebe mensup ise eğer; 81 validen, bin kaymakamdan, onca müsteşardan, generalden, emniyet müdüründen, müfettişten, kendi gazetesindeki köşe yazarlarından, muhabirlerden, hatta çaycılardan kaçı Alevidir acaba? Sabah gazetesi yöneticileri, bu adamı o köşede tutacak mısınız? Siz, laik, demokrat, vicdan sahibi, sağduyu sahibi, toplumumuzun bir ve bütün olduğunu savunan, farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak değerlendiren gönlü geniş, engin yurttaşlar; Emre Aköz ve benzerlerini okumaya, yazdığı gazeteyi satın almaya devam edecek misiniz?” Balkız, Aköz hakkında yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.

Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş de, Türkiye’de her alanda Alevilere ayrımcılık olduğunu ve AKP iktidarının bunu devlet politikası haline getirdiğini belirtti.
 
Cumhuriyet - 25 Temmuz 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.