Alevi temsilcileri 5 talepte uzlaştı

Alevi temsilcileri 5 talepte uzlaştı

Alevi temsilcileri 5 talepte uzlaştı Alevi Çalıştayı'nda ilk oturum sona erdi. Alevi ve Bektaşi temsilcileri arasında başlangıçta...

A+A-

Alevi temsilcileri 5 talepte uzlaştıAlevi temsilcileri 5 talepte uzlaştı
 
Alevi Çalıştayı'nda ilk oturum sona erdi. Alevi ve Bektaşi temsilcileri arasında başlangıçta yaşanan tartışma, oturumun sonunda yerini iyimser bir havaya bıraktı.5 ayrı talep üzerinde uzlaşıldı, hükümetin önüne koyuldu. Talepler arasında din dersinin seçmeli olması, cemevlerine yasal statü verilmesi de var. Şimdi hükümetin atacağı adımlar beklenecek. Bakan Faruk Çelik ise Alevi temsilcilerine "ben çözümden yana tarafım" güvencesini verdi.

Alevi Çalıştayı'nda 1. oturum bitti. 40'ı aşkın Alevi ve Bektaşi örgüt temsilcisi görüşlerini söyledi, taleplerini masaya koydu. İlk gün aralarında görüş ayrılığı yaşansa da oturum sonunda bazı başlıklarda anlaşma sağlandı, ortak talepler hükümete iletildi.

Zorunlu din dersinin seçmeli olması, cemevlerine yasal statü verilmesi, Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi, Alevi köylerine camii yapılmaması ve Alevi dergahlarının iadesi istendi.

Ama Alevi temsilcilerin uzlaşamadığı başlıklar da vardı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması ve Alevi dedelerine maaş bağlanması gibi.

"Aleviler anlaşacak"

Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Ali Balkız, "Aleviler aşure pişirir gibi pişirecek ve anlaşacaklardır" dedi.

Balkız, "Gelinen nokta, örgütlü Alevi gücünün başarısıdır" diye konuştu.

Çalıştayda hem Alevilerin birbirlerini, hem de Devlet Bakanı Faruk Çelik'in Alevileri dinlediğini belirten Balkız, sonuçta Madımak Oteli'nin müze olması, cemevleri ve kültür evlerinin yasal statüye kavuşturulması, zorunlu din  derslerinin kaldırılması, Alevi köylerine cami yapılma politikalarından vazgeçilmesi, başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere "ellerinden alınmış değerlerin" gerçek sahiplerine iade edilmesi konusunda tüm katılımcıların mutabık kaldığını söyledi.

Yıllardır mücadele ettiklerini, denemedikleri yol kalmadığını ifade eden Balkız, "Gelinen nokta örgütlü Alevi gücünün başarısıdır" dedi.

Balkız, ilerleyecekleri yolda ne kadar meşakkat çekeceklerinin de farkında olduklarınıdile getirdi.Ali Balkız, Alevi sorununu çözmenin hem çok kolay hem de zor olduğunu belirterek, "Kolaydır çünkü laikliği, demokrasiyi arzu ediyoruz biz. Laikliği ve demokrasiyi, düşünce ve inanç özgürlüğünü arzu ederken bu çağda ülkemizde hakettiğimizi düşünüyoruz ama kimi direnç noktalarının olduğunu da biliyoruz" diye konuştu.

Ne aldatan ne de aldatılan olmak istediklerini söyleyen Balkız, "Bundanböyle hükümeti, AK Parti'yi teleskopla, mercekle incelemeye, izlemeye devamedeceklerini" belirtti.

Türkiye'nin demokratikleşmesi, Alevilerin haklarının kendilerine teslim edilmesi konusunda teşvik etmeye devam edeceklerine işaret eden Balkız, "Yolumuz uzun ama umutluyuz. Geçmişte yaşadıklarımızı bize unutturmak istiyorlar. Belki geçmişte yaşadıklarımız hafızalarımızın bir köşesinde kalacak ama çok daha önemli olanı önümüzdeki günler, aylar, yıllardır. Aleviler geçmişte yaşananları hak etmemişti, bundan böyle güzel, insani, haklı, yasal şeyleri beklemek gibi bir hakka da sahipler. O hakkımızı alıncaya kadar bu yolda yürümeyedevam edeceğiz

Gümüş: "Umutlu gelişmeler var"

Sadece kendi aralarında değil hükümet ile de uyumun sağlanacağı konusunda ilk günden farklı olarak umutlu mesajlar verildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, "Bu konuda siyasi irade gösterilecek mi? Buna ilişkin umutlu gelişmeler var" dedi.

Oturumun moderatörü Necdet Subaşı da gerekli mesajların alındığını açıkladı.

Subaşı, "Örneğin din derslerine ilişkin tüm Alevi grupları açısından ne anlam ifade ettiğini anlamaya çalıştık, merak ettiğimiz herşeye ulaştığımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

"Alevilerin sorunları devlet kaynaklı"

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Genel Başkanı Tekin Özdil de Alevi dedelerinin maaşa bağlanması yönündeki düşünceyi doğru bulmadıklarını belirterek, bunu inançlara müdahale olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Özdil, Aleviliğin sorunlarının devletten kaynaklı olduğunu Bakan Çelik'e ifadeettiklerini belirtti.Postnişin Veliyeddin Ulusoy, isteklerini Bakan Çelik'e ilettiklerini kaydederek, "Başlangıçtaki kadar kötümser değiliz. Daha iyimseriz daha iyiye doğru gideceğine inanıyoruz" dedi.

Su TV Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Özdemir de toplantının hükümetin attığı önemli bir adım olduğunu belirterek, "Ancak Alevi meselelerinin çözümünde bir manipülasyon söz konusudur. Bugünkü seçilmiş meşru hükümetin üzerinde yetki sahibi olmaya çalışan devlet iktidarının, artık Alevi meselesinin üzerinden eliniçekmesi gerektiğine inanıyorum. Sivil, seçilmiş yönetimlerle Alevi örgütlerinin biraraya gelip çözüm noktalarını üretmesine tüm toplum kesimleri katkıkoymalıdır" diye konuştu.

Bakan Çelik toplantı boyunca sessizdi

Devlet Bakanı Faruk Çelik ise toplantı boyunca sessiz kalmayı tercih etti. Oturum bittikten sonra, toplantıya katılan Alevi temsilcilerine  "ben çözümden yana tarafım" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Tacikistan yolunda 5 saat bu konuyu konuştuğu bilgisini de paylaştı, Gül'ün de devrede olduğu mesajını verdi.

Çelik basına yaptığı açıklamada da hükümetin samimi olduğunu vurguladı, "Amacımız kim olursa olsun, eşit, adil ve kardeşçe bu anlayış yatmaktadır" dedi.

Alevi Çalıştayı kapsamında 6 ayrı oturum daha yapılacak. Bir sonraki oturumda akademisyenler masada olacak.  

CNNTURK - 4 Haziran Perşembe 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.