Aleviler AKP Hükümetinin Açılımını Yeterli Bulmuyor

Aleviler AKP Hükümetinin Açılımını Yeterli Bulmuyor

Aleviler AKP Hükümetinin Açılımını Yeterli Bulmuyor    Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, AKP Hükümeti’nin...

A+A-

Aleviler AKP Hükümetinin Açılımını Yeterli BulmuyorAleviler AKP Hükümetinin Açılımını Yeterli Bulmuyor
   
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, AKP Hükümeti’nin uygulamaya koymak için düğmeye bastığı “Alevi açılımı”nı bir ilk adım olarak önemsediklerini ancak yeterli bulmadıklarını belirtti.

Balkız, Birgün’e yaptığı açıklamada, “Madımak Oteli’nin kebapçı yerine kitapçı olması bizim için bir şey değiştirmez. İki durumda da oteli müze haline getirmemiş oluyorsunuz. Ayrıca dedelere maaş verilmesi de hiç uygun değil. Dedeler inançlarında, yaşamlarında ve söylemlerinde hürdür, memur olamazlar ve maaş dağıtılan sofraya oturmazlar. Hükümet, Alevi kurumlarına ekonomik destek sağlamak istiyorsa başka bir yöntem bulmalıdır” diye konuştu.

Hükümetin Alevilerin taleplerine karşı verdiği yanıtı müzakere etmek istediklerini ifade eden Balkız, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı’ndan randevu talep ettiklerini belirtti. Balkız, 28 Kasım tarihinde Meclis Başkanıyla görüşeceklerini, Alevilerle ilgili öneri ve projelerini yüz yüze konuşacaklarını kaydetti.

Yerel seçimler öncesinde konunun çokça tartışılacağından emin olduğunu ifade eden Balkız, şunları kaydetti: “Biz hep yok sayıldık, dinlenmedik ve görmezden gelindik. Yıllardır haklarımız için mücadele ediyoruz. Şimdi gelinen noktada devlet, sorunu çözmeye çalışıyor gibi görünüyor. Bugünkü gelişmelerin, daha önceki Alevi açılımları gibi tüketilmesini, bir süre sonra unutulmasını istemiyoruz. Buna izin vermeyeceğiz. Hükümetle yapacağımız görüşmelerin ardından taleplerimiz hakkında makul bir noktada uzlaşabileceğimizi düşünüyoruz.”

***

CHP Madımak sanıklarını sordu

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a Almanya’daki Sivas Katliamı sanıklarının Türkiye’nin istememesi üzerine mi iade edilmediğini sordu. Milletvekili Özbolat, Madımak katillerinin iadesi konusunda Bakan Atalay"ın yanıtlanması istemiyle verdiği önergede şu soruları sordu: "Alman makamları bazı yayın organlarında, Almanya’da yaşayan Madımak Katliamı sanıklarının iadesi konusunda sorunun Türkiye’den kaynaklandığına dair açıklamalarda bulunuyorlar.

İade işlemlerin gerçekleşmemesinin nedenlerini açıklayabilir misiniz? Türk makamları iade isteminde suçlular için sadece "izinsiz gösteriye katılma" suçlamasını mı yöneltmiştir? Madımak Katliamı sanıkları için interpole ‘kırmızı bülten’ başvurusu yapıldı mı? Yapıldı ise başvuru tarihleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Medyada, geçtiğimiz günlerde Madımak Katliamı Dava savcısının davanın düşmesi için başvuruda bulunduğu haberlerini okuduk. Bu durumda Almanya’da yaşayan sanıklar için çıkarılan yakalama müzekkerelerinin infaz kabiliyeti ortadan kalkar mı? Yoksa yaklaşık iki yıl önce kabul edilen ‘Terörle Mücadele Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı’ gereği bu sanıkların aranmalarına devam edilir mi? Dava ile ilgilenen Alman savcısının iddia ettiği gibi Türk makamları tarafından, Alman hükümetinin istediği ek belgeler gönderilmedi mi?

Fuat Ateş - BİRGÜN – 25 Kasım 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.