Aleviler Alman dizisine tepkili

Aleviler Alman dizisine tepkili

Aleviler Alman dizisine tepkiliAlman devlet televizyonunda yayımlanan bir dizide Alevi bir ailede yaşanan ensest tecavüzün konu edilmesi Alevilerin tepkisine...

A+A-

Aleviler Alman dizisine tepkiliAleviler Alman dizisine tepkili

Alman devlet televizyonunda yayımlanan bir dizide Alevi bir ailede yaşanan ensest tecavüzün konu edilmesi Alevilerin tepkisine neden oluyor. Televizyon binası önünde yapılan protesto gösterisine binlerce kişi katılırken, çeşitli Alevi örgütleri de diziyi kınayan açıklamalarda bulundu.

Alman Birinci Radyo Televizyonu'nda (ARD) yayınlanan “Tatort” adlı dizide, Alevi bir kızın babasının tecavüzüne uğramasını canlandırması, Alevi inancı hakkındaki "mum söndü" gibi önyargıları desteklemesi nedeniyle tepki çekiyor. “Aile içi cinsellik” iddiası, geçmişten beri Alevi inancına karşı kullanılan bir karalama olarak biliniyor. Dizi senaryosunda bu karalamanın, çeşitli İslami cemaatlerin yaygın şekilde etkin olduğu Almanya’da devlet televizyonunda yinelenmesi dikkat çekiyor. Almanya'daki Aleviler, başkent Berlin'deki ARD binası önünde bir protesto gösterisi düzenleyerek, televizyonun Alevi toplumundan özür dilemesini istedi.

Önceki gün ARD binası önünde yapılan gösteriye binlerce kişi katıldı. Diziyi kınayan Aleviler, "ARD, Alevi halkından özür dilemelidir" dedi. Göstericiler, Almanya Anayasası'nın eşitlik ilkesinin belirtildiği pankartlar taşıdı. ARD binasının önüne siyah çelenk bırakan protestocuların ARD yetkileri ile görüşme talepleri ise reddedildi.

İftira Alman devlet televizyonunda

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüksel Özdemir, ARD'nin bu tutumunu sert bir dille kınadı. Özdemir, "Bu olayla ilgili federal düzeyde birçok girişimimiz var. Çağdaş, demokratik, laik bir toplumda yaşayan biz Aleviler, buraya entegre olan, fakat kesinlikle burada asimilasyonu kabul etmeyen bir toplum olarak yaşıyoruz. Yüzyıllardır Alevilere yakıştırılan çirkin bir ifadenin, Almanya'nın resmi kanallarında tekrar gündeme getirilmesi ve bunun uydurma bir senaryodan hareketle dile getirilmiş olması, Alman vatandaşı olan yurttaşlarımızı derinden üzmüştür. Bu konuda da ARD ve NDR yetkilerinin mutlaka Alevi toplumundan özür dilemesi gerekmektedir. Diğer taraftan Aleviler'in kendilerini ifade edebilecekleri ve hatta Tartort dizisinin yayınlandığı saate Alevi kurum ve kuruluşlarının konuşabileceği bir programın yapılmasını da kendilerinden talep ediyoruz. Yargı konusunda, bir hukukçular komisyonu oluşturuldu. Komisyondaki arkadaşlarımız konuyu incelemekte" dedi.

Özdemir, ARD televizyon yetkilileri ile görüşme isteklerinin, yetkili kişiler olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini, bina önüne siyah çelenkler bırakarak, buradan ayrılacaklarını sözlerine ekledi.

Dizi yarın Köln’de protesto edilecek

AABF olarak daha geniş kitlelerle gösteriler düzenleyeceklerini ifade eden Özdemir, "Diğer taraftan da bir çok kültür merkezlerimizde protestolar düzenlendi. 30 Aralık'ta Köln'de tüm Almanya'daki Alevi vatandaşlarımızın, demokratik insan ve kuruluşların katılacağı daha geniş çapta bir gösteri olacaktır. Bu olayın sadece bir senaristin sorumluluğunda tutulmasını da doğru bulmuyoruz. Tamamen kasıtlı, maksatlı ve çok planlı bir çalışma olduğunu maalesef sezinliyoruz" diye konuştu.

Öte yandan Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da, ARD'de yayınlanan diziyi kınadı. Kolat, "Türkiye'de de Alevi toplumuna karşı var olan 'mum söndü' gibi önyargıların, bu kez Almanya'da gündeme gelmesi çok şaşırtıcı. İnsanın aklına, bunun arkasında bir şey olup olmadığı geliyor. Niye böyle bir şey yapılıyor? Çünkü daha önceden Müslümanlar terörizmle eşdeğer tutuluyordu. Bu kez de Alevi toplumuna saldırı var gibi gözüküyor. Alevilerle Sünnileri karşı karşıya getirecek her türlü yaklaşıma karşı gelmek gerekir. Biz ARD denetim kurullarında göçmen kökenlilerin olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

PSAKD: Alman hükümeti sorumlu

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) de, diziyi yayımlayan televizyonu kınadı. Açıklamada, dizide “Alevi  bir babanın öz kızına tecavüz etmesi, tecavüze uğrayan kişinin Sünni olan eniştesine sığınmasının konu edilmesi, yüzyıllardır Alevilere bu yönde atılan iftiraları destekler nitelikte olup, bu durum tüm Alevi toplumunu hem rencide etmiş, hem de son derece üzmüştür. Aleviler yüzyıllarca yaşadıkları coğrafyada, özellikle de Anadolu'da aşağılanmış, horlanmış, inkar edilmiş, hatta toplu katliamlarla karşı karşıya kalmışlardır.  Anadolu'da ibadet ve inançlarını bu iftiralar ve baskılar nedeniyle gizli bir şekilde sürdüren Alevilerin, bu sefer de Almanya'da böylesine iğrenç bir iftirayla karşı karşıya kalması son derece düşündürücü, bir o kadar da üzücü ve utanç vericidir” denildi.

PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç imzasıyla yayımlanan açıklamada, “ARD Televizyonunun Almanya'nın devlet kanallarından birisi olması nedeniyle bu durum Alman hükümetini de ilgilendirmektedir. Bu sorumluluk sadece Televizyon kanalı ile ilişkilendirilemez” denilerek, Alman hükümetinin de Alevi toplumundan özür dilemesi gerektiği vurgulandı.

HABER MERKEZİ - www.sol.org.tr
SOL GÜNLÜK SİYASİ GAZETE - 29 Aralık 2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.