Aleviler Almanya'daki "Tatort" Adlı Dizinin Yayından Kaldırılmasını İstedi

Aleviler Almanya'daki "Tatort" Adlı Dizinin Yayından Kaldırılmasını İstedi

Aleviler Almanya'daki "Tatort" Adlı Dizinin Yayından Kaldırılmasını İstedi Almanya'da bir televizyonda yayınlanan "Tatort"...

A+A-

Aleviler Almanya'daki "Tatort" Adlı Dizinin Yayından Kaldırılmasını İstedi Aleviler Almanya'daki "Tatort" Adlı Dizinin Yayından Kaldırılmasını İstedi

Almanya'da bir televizyonda yayınlanan "Tatort" adlı dizi, Alevilerin büyük tepkisini topladı.

Aleviler, ARD televizyonunda yayınlanan "Tatort" adlı dizinin 'Namusuma Layık Olmak' bölümünde Alevi bir babanın kızına tecavüz etmesi, hamile kalan kızın da Sünni eniştesine sığındıktan sonra başörtüsü takması görüntülerine tepki gösterdi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Bizim yıllardır Türkiye'de karşı karşıya olduğumuz iftira hakaret niteliği olan bu ifadelerin Almanya'da ortaya çıkması bizi tamamen şaşırttı. Tatort adlı dizinin derhal yayından kaldırılması gerekiyor" dedi.

Dizinin yayından kaldırılması ve bu konuda üzüntülerini dile getirmek için Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz'a bir mektup yazdığını anlatan Eser, "Almanya'da yaşayan bir milyondan fazla Alevi ve Türkiye'deki Aleviler bu dizi yüzünden çok ciddi rencide edilmiş, hakarete uğramıştır" diye konuştu.

ARD kanalının söz konusu diziyi yapmada başvurduğu kaynakların yerinin Türkiye olduğunu iddia eden Eser, bu bilgiyi verenlerin niyetlerinin iyi olmadığını açıkça ortada olduğunu söyledi. Eser, "ARD TV'nin danışman kadrosu ve dizi ekibi, söz konusu bölümdeki diyalogları oluşturmak için Osmanlı döneminin Alevi toplumu üzerindeki toplumsal ve sosyal baskıları artırmak için kullandığı Şeyhülislam fetvalarını ve iftiralarını referans almıştır. Türkiye'deki gericilik, siyasal İslam ve fanatizmle ittifak kurmuştur. Bu sadece art niyet değil aşağılık bir tavırdır. Dizinin bir an önce yayından kaldırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın olaya tepki gösteren açıklamalarını iyi bir gelişme olarak nitelendiren Eser, "Bu bir gelişmedir, ama biz aynı Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Türkiye'deki benzer iftiralara yönelik de açıklamalar yapmasını beklerdik. Ayıbın önce Türkiye'den temizlenmesi lazım. Yayınlanan dizi tamamen aşağılık bir dizidir. Yayıncılık ilkesi ve insan haklarıyla hiçbir alakası yok" dedi.
 
27 Aralık 2007 - İHA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.