Aleviler Çamuroğlu'na tepkili

Aleviler Çamuroğlu'na tepkili

Aleviler Çamuroğlu'na tepkili     AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun 'Muharrem İftan'na katılmayacağını...

A+A-

Aleviler Çamuroğlu'na tepkiliAleviler Çamuroğlu'na tepkili   
 
AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun 'Muharrem İftan'na katılmayacağını açıklayan örgütleri demokrasi düşmanlığıyla suçlamasına Alevi örgütü temsilcileri tarafından sert tepki gösterildi. Bir zamanlar DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile yan yana siyaset yapan, 12 Eylül'de gözaltına alındığını söyleyen ve Dönüyordu adında Alevilik tarihi ile ilgili kitap yazan Çamuroğlu'nun son geldiği noktayı kaygı verici olarak nitelendiren temsilciler eleştiri yağmuruna tuttu.

Konuyla ilgili konuşan Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Emel Sungur, "Çamuroğlu kendisinden beklenmeyecek bir seviyede konuşmuştur. Aleviliğe dair kitapları dahi bulunan Çamuroğlu'nun geldiği nokta kaygı vericidir. Kendisi adına üzgünüm" dedi. Çamuroğlu'nun daha önce "Alevi dernekleri içinde rant kavgası var" dediğini de hatırlatan Sungur, "Alevi örgüderinde rant değil demokrasi, barış ve eşitlik elde etme çabası vardır. İnanç önderlerimiz bu uğurda ciddi mücadeleler vermiş ve bedeller ödemiştir. Şimdi ben sormak istiyorum, acaba Çamuroğlu bir rant kavgası içinde mi yer alıyor?" diye konuştu. AKP hükümetinin Alevilere yaklaşımını samimi bulmadığını belirten Sungur, samimi bir hükümetin Alevilik kültüründe yeri dahi olmayan iftar yemeği düzenleyeceğine, zorunlu din derslerini kaldırması ya da anayasa taslağında Alevilere ilişkin gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini kaydetti.

'AYRIMCILIK YAPILIYOR'

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser ise, "bazı alevi örgütleri sorunun çözülmesini istemiyorlar" iddiasının aslında AKP'nin kendi yanlışlıklarını örtmeye ve Aleviler arasında ayrımcılık yapmaya yönelik bir taktik olduğunu belirtti. Eser, çözümden uzak duranın AKP'nin kendisi olduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle çözüm ve diyalog dili yerine çatışma dili kullanıyorlar. Çamuroğlu'nun "Alevi cemaatinden büyük destek görüyoruz', 'sorunları ortadan kaldırmak, bir grubun oyuncağını elinden almak olacak ama biz alacağız', 'bunlar zibidi, şaklabanlık yapıyorlar' gibi ifadeleri açılım, kucaklaşma ve diyalog arayışının dili olamaz" diye konuştu.

"Aleviler diyalogdan kaçıyor" değerlendirmesinin mesnetsiz olduğunu ifade eden Eser şunları kaydetti: "Biz Alevi sorununun çözümünde varız. Katılımcı, şeffaf, demokratik kuralları benimsemek ve sorunun siyasi, hukuksal zeminde ve özgürlükçü laiklik ilkesine uygun çözümü için diyalog kurmaya hazırız. Ancak bu güne kadar hükümetler, kendilerini hiç ilgilendirmeyecek konularda fetvalar vererek adeta birer ulema gibi Alevi sorununu teolojik bir açıdan ele almaya çalıştı." Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise, AKP'nin organize ettiği iftarın ardında yerel seçim hesaplarının yattığını söyledi.

* * *

Önce solcuydu, bir ara DYP'li oldu, şimdi AKP'li

AKP adına "Muharrem orucu iftar yemeği" düzenlemesiyle gündeme gelen Reha Çamuroğlu'nun siyasi yaşamı son derece dalgalı. 1958'de İstanbul'da doğan Çamuroğlu Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. 1980 öncesinde sol hareketin içinde yer alan Çamuroğlu, siyasi faaliyetleri nedeniyle bir ara tutuklandı ve beş ay Bayrampaşa Cezaevi'nde yattı. Cem Vakfı'nda bir süre görev yapan Çamuroğlu, sol cenahta başladığı siyasi hayatında 1990'larda radikal bir dönüş yaparak DYP saflarına katıldı. Bir süre bu partide çalışan Çamuroğlu, bunun ardından 22 Temmuz 2007 seçimlerinde AKP'den aday olarak herkesi bir kez daha şaşırttı. Siyasi yorumcular, "Aslında Sünni mezhebinden olan ve Aleviliğe çok uzak duran AKP'liler, salt seçim kaygısı yüzünden Çamuroğlu'na kanca attılar. Çamuroğlu milletvekili olabilmek uğruna AKP ile işbirliği yapmayı kabul etti. Böylece milyonlarca Aleviyi hayal kırıklığına uğrattığı gibi, AKP'lilere de büyük bir taviz vermiş oldu. Keşke ihtirasının kurbanı olmasaydı da yaşamına araştırmacı yazar olarak devam etseydi. Yazdığı kitaplar yüzbinler tarafından ilgiyle okunuyordu" dediler.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA
BİRGÜN - 12 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.