Aleviler Doğan'la görüşen Başbakan'a tepkili

Aleviler Doğan'la görüşen Başbakan'a tepkili

Aleviler Doğan'la görüşen Başbakan'a tepkili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile görüşmesi...

A+A-

Aleviler Doğan'la görüşen Başbakan'a tepkili Aleviler Doğan'la görüşen Başbakan'a tepkili

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile görüşmesi bazı Alevilerin tepkisini çekti. 9 Kasım mitingini düzenleyen Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, "Alevilerle temas ihtiyacı varsa buna Alevilerin yumuşak karnından başlanmaması gerekir" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Ankara'da 9 Kasım mitingi sonrası geleceğe ilişkin yol haritasını ve hükümete sunacağı projeleri belirlemek üzere toplandı.
 
Toplantının açılışında konuşan Federasyon Başkanı Balkız, parlamentodan Alevilerin sorunlarına çözüm üretmesini beklediklerini vurguladı, görüşmelerin kendileriyle yapılmasını istedi.

Balkız, "9 Kasım mitingini yapan Alevi Bektaşi Federasyonu ve diğer örgütler burada" dedi.

İzzettin Doğan'ın Alevi miting için "Bu iş güvenlik sorunu haline gelecektir, getirilecektir" dediğini anımsatan Balkız, "Bu söze  hayret eder, kimseye yakıştırmayız" diyerek, Doğan'a tepkisini de gösterdi.

"Üvey evlat gibiyiz"

Balkız, Alevilerin Türkiye'de yaşayan herkes gibi ülkeyi sevdiklerini ve askerlik yaptıklarını, devletin yurttaşlarına sunduğu olanaklardan eşit derecede yararlanmak istediklerini ancak bundan yoksun olduklarını ifade etti, "Bundan dolayı mutsuzuz, eşit değiliz, üvey evlat gibiyiz" diye konuştu.

Barış dilini kullandıklarını, Aleviliğin hiçkimseyi ayrı muameleye tabi tutmamayı öğrettiğini kaydeden Balkız, devletten Alevi kültürünün kendilerine öğrettiklerini istemeye haklarının olduğunu anlattı.

Zorunlu din dersleriyle ilgili yüzlerce dava açıldığını ve açılmaya devam ettiğini, bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) ve Danıştay'da kararlar alındığını belirten Balkız, "Hükümet bu kararları uygulamakta çok nazlı davranıyor hatta bu kararları görmezden gelme gibi bir tutum sergiliyor" dedi.

Alevilerin sorunlarını dile getirmek için 9 Kasım'da düzenledikleri mitingin Kerbela, Sivas ve Madımak gibi milat olduğunu ifade eden Balkız, Alevilerin ilk kez bir hakarete maruz kalmadan sokağa çıktıklarını kaydetti.

"Alevi hareketi için dilekçe devri bitti, sokakta mücadele dönemi başladı" diyen Balkız, isteklerinin makul olmadığını düşünen hiçbir vicdan sahibi bulunmadığını savundu.

Bahçeli'nin açıklamaları

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Alevi sorunları için çözüme hazırız" bakışının önemli olduğunu ancak Bahçeli'nin "Aleviliği İslam içinde kabul eden kesimlerle, gruplarla görüşeceğiz" dediğini anlatan Balkız, "Biz bu davayı götürürken, Aleviliğin İslam içinde mi dışında mı olduğunu tartışmıyoruz. Alevilerin sorunlarını tartışıyoruz. Hükümet yetkilileri de benzer deyimler kullandı. Aleviliği İslamiyetin içinde görenler ve görmeyenler. Görenler makul, akıllı, hoş, cennetlik Aleviler, görmeyenler cennetten mahrum kalacak Aleviler gibi bir kategoriyi biz kabul etmiyoruz. Biz Alevi kimliğimizle her Alevinin kendisini nasıl tarif ediyorsa ona bırakılması şartıyla onun sorumluluk ve yükümlülük alanı olduğu bilinciyle, siyasilerin bizi tanımlama, ortadan yarma girişimlerini asla doğru bulmuyoruz" dedi.

Sonuç bildirgesinden...

Alevi Bektaşi Federasyonu toplantısının sonuç bildirgesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılarak, yerine "Din ve İnanç İşleri Üst Kurulu" kurulması" istendi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda düzenlenen toplantının sonuç bildirgesinde "Kamusal yaşam ile okul, iş yerleri gibi sosyal ortamlarda her türlü ayrımcılığa son verilmesi gerektiği" ifade edildi. Bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mal varlığı devletin başka kurumlarına, personeli Devlet Personel Başkanlığı'na aktarılmalıdır. Yerine hiçbir dini ve inancı finanse etmeyen, görevi sadece din ve inançlar arasında denetimi sağlamak olan Din ve İnanç İşleri Üst Kurulu kurulmalıdır. 12 Eylül rejiminin ürünü olan antidemokratik 82 Anayasası kaldırılmalıdır. Toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak; çoğulcu, katılımcı, demokratik, gerçek laikliği esas alan, çok kültürlülüğü ve çok inançlılığı koruyan yeni bir Anayasa yapılmalıdır."

Bildirgede, "Madımak Oteli'nin Utanç Müzesi olması, cemevlerinin yasal güvenceye kavuşturularak ibadethane statüsündeki mekanlarla aynı haklara sahip olması, zorunlu din dersinin kaldırılması, Alevi köylerine cami yapma uygulamasına son verilmesi, Hacı Bektaş Dergahı'nın yönetimi, bakımı ve Alevi toplumuyla inançsal ve kültürel ilişkisinin Alevi Bektaşi Federasyonu'na bırakılmalısı" gibi talepler de yer aldı.

Tekin Özdil:  "Erdoğan herkesle görüşsün"

Bu arada Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Alevi topluluğunu temsil eden herkesle görüşmesini istediklerini söyledi.

Özdil, Mersin Hacı Bektaş Kültür Merkezi'ndeki "3. Alevi Dede ve Babalar Toplantısı" öncesinde düzenlediği basın toplantısında, dün Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmeyi değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan'ın Alevi topluluğunu temsil eden herkesle görüşmesini istediklerini ifade eden Özdil, "Devletin elinde Alevi dernekleri ve bunların üye sayısı hakkında veriler bulunuyor. Başbakan isterse bunlara 10 dakikada ulaşabilir. Bu yapılırsa, kimin ne kadar insanı temsil ettiğini çok net bilebilir, kimlerle görüşmesi gerektiğini de bilebilir. Eğer doğru insanlarla doğru zamanda görüşürse, toplumsal barış açısından çok sağlıklı olacağını düşünüyoruz" dedi.

"Hükümetin 6 yıldır Alevilere bir randevu bile vermediğini" savunan Özdil, "Bu, Hükümet açısından bir demokrasi ayıbı ancak artık seçimlerden önce görüşüleceğinin ifade edildiği belirtildi" diye konuştu.

CNNTÜRK - 7 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.