Aleviler 'eşitlik' istedi

Aleviler 'eşitlik' istedi

Aleviler 'eşitlik' istedi Alevi dernekleri tarafından dün Kadıköy'de düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı. Mitingde "Ayrımcılığa...

A+A-

Aleviler 'eşitlik' istedi Aleviler 'eşitlik' istedi

Alevi dernekleri tarafından dün Kadıköy'de düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı. Mitingde "Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı" dile getirildi

KADIKÖY'DE Alevi dernekleri tarafından düzenlenen" Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" mitinginde buluşan binlerce Alevi vatandaş hep bir ağızdan "Sevgi bizim dinimizdir" sloganı attı. Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği, çeşitli Alevi örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerin de katıldığı mitinge gelen vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanmaya başladı. Alevi vatandaşlar, "Madımak Müze Olsun", "Zorunlu Din Dersleri Kaldırılsın", "Cem Evleri İbadethanemizdir", "Diyanet Kaldırılsın" yazılı pankart ve dövizler taşıyarak Kadıköy Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

"GÖRSÜNLER BU RESMİ"

Miting nedeniyle Kadıköy'e inen ara sokaklar ve Rıhtım Caddesi trafiğe kapatılırken çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Mitinge Sabahat Akkiraz, Ferhat Tunç, Şevval Sam, Suavi, Edip Akbayram'ın da aralarında bulunduğu sanatçılar katıldı. Mitingde bir konuşma yapan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, ''Bu Alevilerden adam olmaz diyorlardı, bu Aleviler biraraya gelemez, bu Alevilerden iş çıkmaz diyorlardı. Şimdi görsünler bu resimi, görsünler bu sesi, görsünler o güzel cemalınızı'' dedi. Bir yıl önce düzenlenen mitingden sonra Alevilerin çok moral kazandığını kaydeden Balkız; Alevilerin, onurla, gururla, kendi ibadetleriyle dünyaya örnek olduklarını ve örgütlenmenin erdemlerini kavradıklarını söyledi. Mitinge katılanlar saat 16.00 sıralarında olaysız bir şekilde dağıldı.

Erdoğan YAPIK / SABAH 09.11.2009

***

H1N1'e karşı maskeli, eldivenli arama

  • Arama yapan güvenlik güçlerinin tümünde maske ve eldiven vardı.
  • Mitinge, Antalya'dan Ayvalık'a kadar birçok yerden gelen oldu.
  • Mitingin sunuculuğunu aktör İlyas Salman üstlendi.
  • Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'e destek, Ufuk Uras'a ise tepki vardı.
  • Türkiye'ye girişi yasak olan müzisyen Ozan Emekçi'ye destek verildi.
  • ABF Başkanı Balkız, Alevi Çalıştayı'na katılmayacaklarını söyledi.
  • Balkız, CHP, MHP ve AKP'nin Alevilerin sesi olmadığını söyleyerek, Alevi partisi iddialarına göz kırptı.
  • Mitingde birçok cemevinin tapusunun Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olduğu belirtildi. Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilip tapuların Alevilere verilmesi istendi.

SABAH - Erdinç ERGENÇ / HABER MERKEZİ - 09.11.2009

***

Yüzbinlerce Alevi Kadıköy'de buluştu

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, ''(Bu Alevilerden adam olmaz, bu Aleviler bir araya gelemez, bu Alevilerden iş çıkmaz) diyorlardı. Şimdi görsünler bu resmi, görsünler bu sesi, görsünler o güzel cemalinizi'' dedi.

Balkız, Kadıköy'de Alevi Bektaşi Federasyonu'nun yanı sıra Pir Sultan Abdal Derneği, çeşitli Alevi örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerin de katıldığı ''Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı'' mitinginde konuşma yaptı.

Ankara'da geçen yıl düzenlenen mitingde, Diyanet İşleri Başkanlığının ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, Madımak Oteli'nin müze olmasını ve Alevi köylerine cami yapılmaktan vazgeçilmesini istediklerini belirten Balkız, bugüne kadar hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi.

Balkız, AK Parti'nin 3 Haziran 2009 tarihinde bir Alevi Çalıştayı düzenlediğini, Çalıştay'a 35 Alevi örgüt temsilcisi ile birlikte katıldıklarını ve taleplerini birleştirerek Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik'e sunduklarını kaydetti.

Bir yıl önce düzenlenen mitingden sonra Alevilerin çok moral kazandığını belirten Balkız, Alevilerin, onurla gururla, kendi kavram anlayışlarıyla, kendi ibadetleriyle dünyaya örnek olduklarını ve örgütlenmenin erdemlerini kavradıklarını ifade etti. Balkız, ''(Bu Alevilerden adam olmaz) diyorlardı, (bu Aleviler bir araya gelemez, bu Alevilerden iş çıkmaz) diyorlardı. Şimdi görsünler bu resmi, görsünler bu sesi, görsünler o güzel cemalinizi'' dedi.

Alevilerin hiç bir haklarının olmadığını savunan Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sayın Başbakan'a şunu söylemek isteriz, bu iş kapalı kapılar arkasında olabilecek bir iş değil. Hele hele Dolmabahçe yöntemleriyle çözülebilecek bir iş asla değildir. Biz Dolmabahçe'ye gelip görüşecek kesimler değiliz, olmadık, olmayacağız. Biz meydanlarda konuşacağız. Sayın Başbakan, biz 2010 yılında okullar açıldığında biz çocuklarımıza 'zorunlu din derslerine girmeyin, boykot edin' demek istemiyoruz.''

Balkız, devletin evrensel anlamda bütün kurum ve kuruluşlarıyla gerçekten demokrat, laik, sosyal, eşitlikçi ve özgürlükçü, insan haklarına dayalı bir yapıya kavuşuncaya dek bu yollarda yürümeye devam edeceklerini söyledi.

İstanbul'da birçok Alevi'nin bulunduğuna dikkati çeken Balkız, ''Burada Şahkulu var, Karacaahmet var. Bunlar Osmanlı döneminden kalma, atalarımızdan kalma bizim mekanlarımız, dergahlarımız. Buradaki dostlarımız, dernek yöneticilerimiz ve vakıf yöneticilerimiz kirada oturuyorlar. Hangi caminin cemaati oraya kirayla girip çıkıyor, Hacıbektaş'ta olduğu gibi içeriye girerken bilet alıp giriyor. Bu ne biçim dünya bu ne biçim hak bu ne biçim hukuksuzluk'' diye konuştu.

FEVZİ GÜMÜŞ'ÜN KONUŞMASI

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de Diyanet İşleri Başkanlığının laik bir devlette bulunmaması gereken bir kurum olduğunu savunarak, kaldırılmasını istediklerini söyledi. Devletin inançlara eşit mesafede olması gerektiğini belirten Gümüş, zorunlu din dersinin de insan hak ve özgürlüklerine aykırı olduğunu, buna hem iç hukukta hem de AİHM'de karar verildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli'de cemevi ziyaretine de değinen Gümüş, ''Onun ayakkabı çıkararak cemevine girmesi kimi çevrelerce alkışlandı ama Cumhurbaşkanı bilmelidir ki cemevine saygının ilk koşulu Alevilerin ibadet yerini tanımaktır'' dedi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de, ''Daha dün bizi terörist ilan edenleri, sesini çıkaranları şaklaban ilan edenleri yanlarına alıp polis kordonları altında cemevlerimizi ziyaret ediyorlar. Cemevi gönül evidir. Sizin girdiğiniz yerse dört duvardır. Bu sesi herkes duysun'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Balkız, Gümüş ve Özdil, barış güvercini uçurdu.

Mitinge, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, sanatçı Suavi, Şevval Sam ve çok sayıda kişi katıldı.

Miting, verilen konserlerle sona erdi.

Miting alanı, katılımcılar çok kalabalık olduğu için Kadıköy otobüs duraklarında kuruldu. Mitinge katılanlar, yoğun kalabalık nedeniyle Rıhtım Caddesi'nin girişinde oluşturulan kontrol noktalarından üstleri aranarak içeri alındı.

Arama noktalarında bazı polislerin ''domuz gribi''ne karşı maske taktıkları görüldü.

SABAH - 08.11.2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.