Aleviler: Hızır Paşa sofrasına oturmayacağız

Aleviler: Hızır Paşa sofrasına oturmayacağız

Aleviler: Hızır Paşa sofrasına oturmayacağız   İSTANBUL (07.01.2009)- Alevilerin demokratik taleplerine kulağını tıkayan AKP Hükümeti,...

A+A-

Aleviler: Hızır Paşa sofrasına oturmayacağızAleviler: Hızır Paşa sofrasına oturmayacağız 
 
İSTANBUL (07.01.2009)- Alevilerin demokratik taleplerine kulağını tıkayan AKP Hükümeti, asimilasyon çabalarına bugün Hızır Paşa Sofrası kurarak devam ediyor. Alevi örgütleri yaptıkları açıklamalar ile AKP’nin sofrasına oturmayacaklarını dile getirdi.

Demokratik Alevi örgütleri, AKP'nin bugün İstanbul'da düzenleyeceği “Muharrem İftarı”nı protesto eden açıklamalar yaptı. 'Alevi açılımı'nı sürdürmeye çalışan AKP'nin kurmayı planladığı iftar sofrası ile siyasi şov peşinde olduğuna işaret etti. Alevi geleneklerinde olmayan iftara, Başbakan Erdoğan da katılacak. İftar, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun girişimiyle, AKP'nin Alevi açılımı politikalarının yürütücüsü Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı tarafından yapılıyor. İftara tepki gösteren demokratik Alevi örgütleri yemeğe katılmayacak.

PSAKD: Bu sofra haramdır

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş, bugün yaptığı yazılı açıklamada, AKP'nin sinsi asimilasyon politikalarına devam ettiğini ifade etti, “AKP’nin asimilasyon sofrasına oturmayacağız” dedi. AKP'nin geçen yıl düzenlediği iftarın fiyaskoya dönüştüğünü hatırlatan Gümüş, “Gerekli dersleri çıkarmayan AKP iktidarının 7 Ocak 2009’da İstanbul Feshane’de vereceği iftar yemeği AKP ve Hızır Paşa’nın sofrasına oturan ve kendilerini Alevi olarak tanımlayan bizce sadece rant ilişkilerinin peşinde koşan kimi Alevi çevrelerine yeni bir tokat olacağını şimdiden söylemek mümkündü” dedi.

İftar, Sünnileştirme planının bir parçası

Alevilerin Kerbela'da yaşanan kıyımın yasını tutmak için oruç tuttuğunu hatırlatan Gümüş, “Aleviler, zengin sofralardan uzak bir şekilde oruçlarını açarlar. Son iki yıldır, ısrarla Alevi iftarı denilerek, olmayan bir tanımlamanın ve oruç açma şeklinin gündemde tutulması iktidarın ve AKP zihniyetine teslim olmuş kimi Alevi çevrelerin art niyetini göstermektedir. 'Alevi iftarı' tanımlaması Aleviliğin içinin boşaltılması ve Sünnileştirilmesi anlamına gelmektedir. Çünkü, bir inanç ya da kültürün yok edilmesi, ona ait dilin yozlaştırılması ve başkalaştırılmasıyla başlar” diye belirtti. “Lüks mekânlarda düzenlenen iftar yemeği, geleneksel Aleviliğin neresinde vardır?” diye sordu.

Kerbela’nın acısını yüreğinde hissedenler oturmayacak

PSAKD Genel Başkanı Gümüş, Abdal Musa Vakfı'nın bu kadar büyük bütçeli bir yemeğin masraflarını nasıl karşıladığını kamuoyuna açıklamasını istedi. “Yolsuzluklardan beslenen bir iktidarın rant ilişkilerine çöreklenmek suretiyle kurulan bu sofra, haramdır. Ve bir yıl önceki yemeğe katılmayan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, ne değişmiştir ki, bu yıl iftarda bulunacağını söylemiştir. Bu buluşma Dolmabahçe Sarayı’ndaki hangi gizli pazarlıkların meyvesidir?” diye belirtti.

Gümüş açıklamasının devamında, “12 Eylül öncesinin ‘namlı’ katillerini ceme alan, 2 Temmuz, Maraş Katliamı gibi anmalarının hiçbirinde yer almayan, Alevilerin ödediği bedelin hiçbir yerinde bulunmayan İzzettin Doğan’ın, kendisine politik bir gelecek kurmak isteyen ve geçen yıl 'Bu iş hallolursa Süleymaniye’de şükür namazı kılacağım' diyerek aslında niteliğini ortaya koyan Reha Çamuroğlu’nun üstlendiği misyonun Alevilerin sorunlarını çözmek değil Alevilerin asimilasyonuna ortaklık olduğu görülecektir. Yıllardır bedel ödeyerek Alevilerin kimlik mücadelesini veren biz Aleviler, AKP’nin asimilasyon sofrasına oturmayacağız. Kendisine Alevi diyen, Kerbela’nın acısını yüreğinde hisseden tüm Alevi canlarımızı da bu utanç sofrasında bulunmamaya çağırıyoruz” çağrısında bulundu.

AKP, hiçbir adım atmadı

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkan ı Ali Kenanoğlu da Cem Vakfı ile AKP arasında yapılan Bostancı görüşmesini hatırlattı. Cem Vakfının toplantıda ortaya koyduğu taleplerin Alevilerin demokratik taleplerini sulandırdığını kaydetti. “İstemler, devletin Aleviliğe el atması ve çeki düzen vermesine yönelik taleplerdir. Bu iftar bu talepler çerçevesinde gerçekleşmektedir” yorumunda bulundu. Kenanoğlu, “Bu iftarı Aleviliğinin asimilasyonun bir parçası, Alevilerin 9 Kasım’da Ankara’da haykırdığı talepler konusunda hiçbir adım atmayan AKP'nin seçimler öncesindeki bir siyasi şovu olarak görüyor ve bu İftara (!) katılmayacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz. ” diye belirtti.

ATILIM - 07.01.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.