Aleviler hükümetten somut adım bekliyor

Aleviler hükümetten somut adım bekliyor

Aleviler hükümetten somut adım bekliyor Verilen sözlerin vaatten öte geçmediğini belirten Aleviler AKP’nin kendilerini yedeklemek...

A+A-

Aleviler hükümetten somut adım bekliyorAleviler hükümetten somut adım bekliyor

Verilen sözlerin vaatten öte geçmediğini belirten Aleviler AKP’nin kendilerini yedeklemek istediğini söylediler

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun taleplerini dile getirmek için Ankara’da düzenlediği miting sonrası birçok kesimde Aleviler tartışılmaya başlandı. Yaşanan tartışmalar ve öneriler hakkında ne düşündükleri ve hükümetin yeni Alevi açılımını nasıl değerlendirdiklerini Esenyurt’ta bulunan Alevi dernekleriyle konuştuk.

Alevilerin ilk kez taleplerini dile getirmek için meydana çıktığına dikkat çeken Firuzköy Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Sadık Sözen, bu mitinge Cem Vakfı gibi bazı Alevi kurumlarının pastadan pay almak için katılmadıklarını söyledi. Cem Vakfı’nda 2000 yılında yapılan inanç önderleri toplantısında alınan kararlara uyulmadığına değinin Sözen, bu şekilde bölünmeye yol açtıklarını dile getirdi. Hacı Bektaşi Veli’nin, “Bir şeyi ısıtamıyorsan ısıtılanı soğutma” sözünü hatırlatan Sözen, Cem Vakfı’nın ısıtılmış aşı soğutmaya çalıştığını sözlerine ekledi. Hükümetin Alevilere yönelik açılımını değerlendiren Sözen, verilen sözlerin vaatlerden ibaret olduğunu belirtti. AKP’nin de geçmiş hükümetler gibi Alevileri kendilerine yedekleme niyetinde olduğunu aktaran Sözen, “Bize veremi gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar. Biz diyanetin kaldırılmasını istiyoruz, onlarsa kaldırmayacaklarını söylüyorlar. Bazı Alevi kurumları da hükümetten pay almak uğruna Diyanetin içinde yer almayı kabul ediyorlar. Eğer devlet Diyaneti kurabiliyorsa bu kurumu yine kendisi kaldırabilir. İşin içine parayı sokarak yeni Hızır Paşalar oluşturmaya çalışıyorlar. Biz bu oyunu bozmak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Ayrımcılık ortadan kaldırılmalı

Hükümetin Alevi açılımını geç kalmış olmakla birlikte olumlu olarak gördüklerini söyleyen Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Cengiz Altınarık, Alevi sorununun tamamen çözülebilmesi için düşünsel, inançsal ve mekansal sorunların giderilmesi gerektiğini ifade etti. “Cemevlerine dede, zakir ve diğer yardımcı personel kadroları verilmelidir. Cemevlerinin değişik kültürel ve sosyal ihtiyaçları için bütçeden Sünni mezhepteki kardeşlerimizin olduğu gibi belli bir bütçe ayrılmalıdır. Aleviler açısından Madımak Oteli’nin müze olarak acilen düzenlenmesi gerekmektedir” diyerek taleplerini dile getiren Altınarık, ayrımcılığın bir an önce sonlandırılmasını istediklerini belirtti.

Firuzköy CemEvi Başkanı Mehmet Baran ise geç haberdar olmaları nedeniyle Ankara’da yapılan mitinge katılamadıklarını belirterek, hükümetin Alevi açılımını tamamen yapmacık olarak değerlendiriyor. Söylenenlerin somut bir biçimde Meclis’ten çıkmadığı müddetçe sorunların çözüleceğine inanmadıklarını dile getiren Baran, seçimlere kısa bir süre kala böyle söylemlerin insanları düşündürdüğünü ifade etti. İzzettin Doğan’ın, Sivas’ta gerçekleşen olaylardan diri diri yakılan kişileri de sorumlu olarak göstermesinin kendilerini şaşırttığını aktaran Baran, bu konuda kendisinden açıklama beklediklerini sözlerine ekledi.

(İstanbul/EVRENSEL)  – 25 Kasım 2008 / FOTO : Alevihaber.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.