Aleviler için ikiyüzlülüğün partileri

Aleviler için ikiyüzlülüğün partileri

Aleviler için ikiyüzlülüğün partileriPSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş tarafından "Laf değil, icraat istiyoruz!"...

A+A-

Aleviler için ikiyüzlülüğün partileriAleviler için ikiyüzlülüğün partileri

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş tarafından "Laf değil, icraat istiyoruz!" başlıklı yazılı bir açıklama yapılarak AKP, CHP ve MHP Alevilere dönük ikiyüzlü tutumları nedeniyle eleştirildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından dün yazılı bir açıklama yapılarak Meclis’teki siyasi partilerin Aleviler tarafından samimi bulunmadığı ve bu partilerden laf değil icraat istendiği belirtildi. Açıklamada, "Mevcut siyasi partilerin, ‘Türk İslam Sentezi’ üzerine oturmuş sistemin temel dokusunu değiştirebileceklerine inanmadıkları", "AKP’nin, MHP’nin ve CHP’nin Alevilere yönelik söylemlerini inandırıcı bulmadıkları" belirtilerek çözümün, "Alevilerin ciddi bir yaptırım gücü oluşturmasından, bütün demokrasi güçleriyle birlikte adalet, özgürlük ve eşitlik için karar mekanizmalarında yer almasından" geçtiğinin altı çiziliyor.

Açıklamada, iktidar partisi AKP'nin ikiyüzlülüğü "1993’de Madımak’ta 12 yaşındaki Koray’ı bile yakan katilleri “ağabeyilerinin” savunması", Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken, "1994 yılında bir gece sabaha karşı saat 3’de Karacaahmet Dergahı’nı yıkmaya çalışması" hatırlatılarak teşhir ediliyor.

MHP için açıklamada "1978’de Maraş’ta evlerinin önüne üç hilalli bayraklar çizildikten sonra katledilen onlarca kardeşimizin acısını bilmesek neredeyse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Alevi dostluğu ile yanıp tutuştuğuna inanacağız! 1979’da Sivas’ta, 1980 Çorum’da yapılan saldırıları, katliam girişimlerini, yanı başımızda Piyangotepe’de, Balgat’ta öldürülen yoldaşlarımızı bilmesek MHP’nin Alevi dostu olduğuna neredeyse inanacağız!" ifadeleri yer alıyor.

CHP, açıklamada "AKP’nin oyunları bilindiği için 'CHP'ye karşı linç kampanyasına fırsat vermeyeceğiz' diyen Deniz Baykal’a ve linç kampanyası olduğuna, Dersim katliamı kınamadığını, acıları bile paylaşmaktan kaçındığını, sorunları şiddetle değil barışla çözeceğiz bile diyemediğini bilmesek neredeyse inanacağız! Sivas Madımak katliamı için haklı olarak AKP’yi eleştiren ve AKP’lilere Madımak katliamı için özür borçlu olduklarını hatırlatan CHP’lilere, Genel Başkanlarının katliamdan bu yana 16 yıl içinde bir kez bile Madımak Oteli önüne gidip bir karanfil bile bırakmadığını bilmesek neredeyse inanacağız!" sözleri ile eleştiriliyor.

"Vicdan Mahkemesi" talebi

Fevzi Gümüş tarafından yapılan açıklamada, Dersim Katliamı ile ilgili olarak da "katliamının acılarının biraz olsun dinmesi" ve "toplumsal barışın, uzlaşmanın, kardeşliğin ve dolayısıyla eşitliğin tesis edilmesi" için de "Dersim Katliamı İçin Vicdan Mahkemesi" kurulması isteniyor.

(soL Haber Merkezi) - 27 Kasım 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.