Aleviler katliamı unutmadı

Aleviler katliamı unutmadı

Aleviler katliamı unutmadıKahramanmaraş katliamı, 31.inci yılında Alevi derneklerince bir kez daha kınandı. Açıklamalarda, Alevilerin taleplerine...

A+A-

Aleviler katliamı unutmadıAleviler katliamı unutmadı

Kahramanmaraş katliamı, 31.inci yılında Alevi derneklerince bir kez daha kınandı. Açıklamalarda, Alevilerin taleplerine sessiz kalan AKP hükümetine ve Alevi Çalıştayı'na tepki vardı.

Ayrıca araştırmacı Orhan Tüleylioğlu'nun, Maraş katliamını yazdığı "Kahraman MARAŞ katliamı" adlı kitabı da um:ag tarafından okurlarla buluşturuldu.

Alevi Bektaşi Federasyonu’ndan (ABF) yapılan açıklamada, üzerinden 31 yıl geçmesine karşın Maraş katliamının yaralarının sarılmadığı belirtilerek sonraki yıllarda da Malatya, Çorum, Sıvas, Gazi, Ümraniye katliamlarıyla Alevilere yönelik katliamların devam ettiği vurgulandı. ABF’den yapılan açıklamada, “Maraş katliamı ve sonrasında yaşanan katliamları unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Maraş katliamının 31. yılında yaşamını yitiren canlarımızı saygıyla anıyor, katilleri, koruyucularını ve onları yönlendiren insanlık dışı gerici faşist ideolojilerini nefretle kınıyoruz” denildi.

‘Devletin hafızası çok zayıf’

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de Maraş katliamının 31. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada katliamı ve katliamın sanığı Ökkeş Şendiller’in AKP hükümetinin düzenlediği Alevi Çalıştayı’na davet edilmesini kınadı. Geçmez, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Hükümetin Şendiller’i davet etmiş olması, devletin barış ve demokrasi adına hafızasının çok zayıf olduğunu ve Maraş katliamını hatırlamadığını kanıtlamaktadır. Üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen, Maraş katliamı ile ilgili tüm gerçekler hâlâ açığa çıkartılmamıştır. Asker ve sivil darbeciler yargılansın ama yakın tarihimizin 12 Eylülcüleri, ‘durumdan vazife çıkaran’ ve ‘tahrik olan’ eli kanlıları da yargılansın. Ne Maraş katliamını ne de Sıvas katliamını, hesap sorulmadıkça unutmayacağız. Ancak hükümet ve devlet bu katliamları hatırladığında biz unutacağız.”

‘Sistemli asimilasyon’

Amasya Hamdullah Efendi Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Çelebi de muharrem ayı ve Maraş katliamı nedeniyle yaptığı açıklamada, Çorum, Maraş, Sıvas, Gazi ve Madımak katliamlarının günümüzdeki Kerbela olayları olduğunu vurguladı. Çelebi, “Madımak’ta yanan insanlıktı, candı. Amasya’da Alevi köylerine zorla cami yaptırılıp, kadrolu imamlar atandı. Okullarda zorunlu din dersleri devam ediyor. Cemevlerimize yasal statü verilmediği gibi, öcü olarak bakılıyor. Alevilere yönelik sistemli bir asimilasyon süreci yaşanıyor. Atatürk’ün yolundan ayrılmayacağız, davamızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Objektifhaber.com - 24.12.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.