Aleviler Madımak'ın müze olmasında ısrarlı

Aleviler Madımak'ın müze olmasında ısrarlı

Aleviler Madımak'ın müze olmasında ısrarlıAlevi örgütleri, Madımak Oteli'nin giriş katındaki kebapçının Kültür...

A+A-

Aleviler Madımak'ın müze olmasında ısrarlıAleviler Madımak'ın müze olmasında ısrarlı

Alevi örgütleri, Madımak Oteli'nin giriş katındaki kebapçının Kültür Bakanlığı'na bağlı mağaza yapılmasına, 'Bu 33 cana saygısızlık. AKP Alevilerin taleplerini sulandırıyor. Oy için bunu yapıyor' diyerek sert tepki gösterdi

Alevi örgütleri, hükümetin, 2 Temmuz 1993'te 33 kişinin yanarak can verdiği Madımak Oteli'nin giriş katındaki kebapçıyı, Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) mağazası yapmasına sert tepki göstererek, "33 cana saygısızlık bu. Müze yapılmasında ısrarcıyız. AKP, Alevilerin taleplerini sulandırıyor. Alevilerden oy almak için bunu yapıyorlar" dedi.

'Çözüm değil'

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Milliyet'in Madımak Oteli'nin giriş katının 15 Ocak'a kadar DÖSİM mağazası olacağına ilişkin haberini, "Hükümetin aldığı bu karar, çözüm değil" diye değerlendirdi.

9 Kasım 2008'de Ankara’da düzenledikleri mitingde Aleviler adına dile getirdikleri taleplerin, AKP tarafından sulandırılmaya çalışıldığını savunan Balkız, "Madımak'ın müze olmasını istemiştik. DÖSİM mağazası, çiçekçi olması, anı köşesi yapılması talebimizi karşılamıyor" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, "Orayı 2009'a kadar müze yapacağım, namus şeref sözü" dediğini belirten Balkız, şunları söyledi: "Sözlerini çok çabuk unutmuşa benziyor. Buna razı olamayız. Taleplerimizi ciddiyetle masaya yatırmalı, gerekeni yerine getirmelidirler. Katliam, devletin güvenlik güçlerinin gözü önünde işlendi. Böyle bir olaydan dolayı yurttaşlarını koruyamadığı için, devlete özür dilemek görevi düşer. Özür dilemek de, orayı müze yapmaktan geçer. "

‘Otel müze olmalı’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş de, otelin müze yapılmasında ısrarcı olduklarını belirterek, "AKP, 9 Kasım mitinginde açığa çıkan toplumsal tazyikten sıyrılmak için Alevi taleplerini sulandırıyor" dedi.

Gümüş, şunları kaydetti: "Talebimiz çok açık. O da otelin müze yapılmasıdır. DÖSİM'e, çiçekçiye çevrilmesi, Alevilerin istemlerinin sulandırılması anlamını taşıyor. Saygısızlıktır bu. Yerel seçim öncesinde Alevilerden oy alabilmek ve Alevilerin taleplerini mecrasından çıkarmak için bunu yapıyorlar. Bu çözümü kabul etmek mümkün değil. Otelin müze olması tek çözümdür."

Milliyet - Önder Yılmaz - 04.01.2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.