Aleviler, 'memur dede'yi kabul etmiyor

Aleviler, 'memur dede'yi kabul etmiyor

Aleviler, 'memur dede'yi kabul etmiyorAlevi Çalıştayı raporu tamamlandı. Raporda, "devletin dedesi, memur dede" talebi de var. Ancak,...

A+A-

Aleviler, 'memur dede'yi kabul etmiyorAleviler, 'memur dede'yi kabul etmiyor

Alevi Çalıştayı raporu tamamlandı. Raporda, "devletin dedesi, memur dede" talebi de var. Ancak, Alevi örgütleri, "devletin dedesi olmaz" diyor, bu şekilde Aleviler'in bölünmek istendiğine dikkat çekiyor.

İSTANBUL- Alevi Çalıştaylarının ardından hazırlanan komisyon raporu, Devlet Bakanı Faruk Çelik'e sunuldu. Raporda, daha önce de tartışmalara konu olan "Memur dede" talebi de var.

Raporda, Cemevlerinde görev yapan dede ve zakirlerin 657 kapsamına tabi devlet memuru olması isteniyor. Rapora göre, dede ve zakirler, "meslek içi eğitim"den geçirilecek, Aleviliği öğretecek ve Alevi ibadetini icra edecek şekilde "yetiştirilecek."

Raporda ayrıca, TRT'de Aleviliği öğretici programlara daha çok yer verilmesi öngörülüyor. Programların Alevi akademisyenleri ve dedeler tarafından yapılması, üniversitelerde Alevilik ile ilgili bölümlerin açılması da talepler içinde.

Alevilerin "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi" talebi dikkate alınmazken, raporda "Diyanet'in altında oluşturulan bir kurulda Aleviliğin temsil edilmesi" talep ediliyor. Kurulda mezhepleri temsil eden başkanlıkların olması planlanıyor.

'DEVLETİN DEDESİ OLMAYACAĞIZ'

Alevi dedelerinin memur olması tartışmalarının ilk gündeme geldiği dönemde, dedeler bir toplantı yaparak "Devletin dedesi olmayacağız" demişlerdi. Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de "Memur dede" uygulamasına karşı. ABF ve PSAKD Başkanları, konuya ilişkin ETHA'ya konuştu.

Fevzi Gümüş (PSAKD Başkanı): Bu, AKP'nin Alevi açılımını ortaya attığı günden beri tartışılan bir konu ve biliyorsunuz Alevi dedeleri toplantısı yapıldı. Toplantıda öne çıkan 'devletin dedesi olmayacağız' olmuştu. Dedeler eğer memur olursa imamlardan farkı kalmaz, devletin söylediklerini taliplerine aktarmak zorunda kalırlar. Biz de dernek olarak 'devletin Alevisi olmayacağız' diyoruz.

AKP, ALEVİLERİ BÖLMEK İSTİYOR

Ali Balkız (ABF Başkanı): Alevi dedeleri zakirleri devletin kapısında kul olamazlar. Onların diyanetine, yardımına, parasına pullarına ihtiyaçları yoktur. Belki AKP kendi Alevi dedesini yaratarak üç beş kuruş paraya tamah edecek olan birilerini bulabilir. Bunları Alevilerin içine salabilir. Ama birileri şunu bilmelidir ki, ne Alevilikte bunun yeri vardır, ne de Aleviler arasında. Belli ki AKP yeni bir oyunun peşinde. Aleviler bu topraklarda var olduğu sürece ne zaman hazineden tek kuruş para almıştırlar ki bundan böyle de alabilsinler. AKP bu oyun ile Alevileri ikiye bölmek istiyor.

Etkin Haber Ajansı / 27 Ağustos 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.