Aleviler resmî Hacıbektaş'ta yok

Aleviler resmî Hacıbektaş'ta yok

Aleviler resmî Hacıbektaş'ta yokHacıbektaş Belediye Başkanı, Hacı Bektaş-ı Veli'yi Alevilikten ayırmakta kararlı. Alevi kuruluşları,...

A+A-

Aleviler resmî Hacıbektaş'ta yokAleviler resmî Hacıbektaş'ta yok

Hacıbektaş Belediye Başkanı, Hacı Bektaş-ı Veli'yi Alevilikten ayırmakta kararlı.

Alevi kuruluşları, Belediye Başkanı'nın dışlayıcı tavrı nedeniyle Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma etkinliklerine bu yıl da katılmama kararı aldıklarını ve kendi alternatif programlarını yapacaklarını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde bu yıl 19'uncusu düzenlenen Uluslararası (45. Ulusal) Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'nin, Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu'nun olumsuz tutumları nedeniyle sönük geçeceği söyleniyor. Hacıbektaş Belediye Başkanı ile Alevi örgüt ve kurumları arasında birkaç yıldır devam eden tartışma, bu yılki törenlere de yansıdı ve Alevi kuruluşları, resmi etkinliklere katılmama kararı alarak, aynı tarihlerde Hacıbektaş'ta kendi etkinliklerini düzenleyeceklerini açıkladılar.

"Alevilerin kendilerini ifade etmeleri engelleniyor"

Hacıbektaş törenlerinde son yıllarda yaşanan tartışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Selmanpakoğlu'nun, resmi törenlerde Alevi örgütleri adına ortak yapılan konuşmaları engellediğini belirtti.

"Belediye Başkanı bize orada söz hakkı vermiyor. Bizi kendi Türk – İslam sentezi çizgisinden görmüyor. Maalesef Aleviliği de kendi siyasal görüşü gibi algılıyor" diyen Balkız, Alevilerin kimlikleriyle bağdaşmayan etkinlikler yapıldığını ve bu durumu iki yıldır protesto ettiklerini belirtti.

Her şeye rağmen bu yıl etkinliklere katılmak için Selmanpakoğlu ile görüşmeyi denediklerini ancak yanıt alamadıklarını söyleyen Balkız, "bunun üzerine, biz de, Hacıbektaş'taki Hacı Bektaş Kültür Derneği'nin ev sahipliğinde, etkinliklerin birinci gününde, Türkiye'deki ve dünyadaki bütün Alevi Bektaşi örgütlerinin temsilcilerinin katılacağı bir toplantı yapacağız. 17 Ağustos'ta ise ilk kez, 'Alevi Gençliği Serçeşme'de Buluşuyor' başlıklı bir forum yapılacak" dedi.

Hacı Bektaş-ı Veli'nin Alevi kültürü için çok önemli olduğunu ifade eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, "geçmiş yıllarda yaşananlar gösterdi ki, Alevi örgütleri olarak Hacıbektaş Belediye Başkanı'nın, Alevi örgütlerini etkinliklere davet etmemek, görmezden gelmek yönündeki tutumu, anma etkinliklerini 'inin cinin top oynadığı' bir ortama sürüklemektedir. Bu durum Belediye Başkanı'nı memnun edebilir, amacına hizmet edebilir ama, bir gerçek var ki, Alevi kamuoyu bu durumdan rahatsız olmaktadır" dedi.

SOL HABER - 11 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.