Aleviler 'Utanç Müzesi' istedi

Aleviler 'Utanç Müzesi' istedi

Aleviler 'Utanç Müzesi' istediPir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) üyeleri, Kültür Bakanlığı önüne...

A+A-

Aleviler 'Utanç Müzesi' istedi
Aleviler 'Utanç Müzesi' istedi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) üyeleri, Kültür Bakanlığı önüne yürüyerek, Can’larını kaybettikleri Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi’ne dönüştürülmesini talep etti.

PSAKD üyeleri İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Samsun’dan Ankara’ya gelerek, “Madımak Utanç Müzesi Olsun” sloganıyla başlattıkları yürüyüşü Ankara’da sona erdirdiler.

Kolej Meydanı’nda toplanan PSAKD üyeleri, “Madımak Oteli Utanç Müzesi olacak” yazılı pankartın arkasında yürüdü. 2 Temmuz 1993’te Madımak’ta katledilen Can’ların fotoğraflarının yer aldığı pankart ve dövizler de taşındı. “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’ı unutma unutturma” sloganlarıyla yürüyen PSAKD’lilere, Sivas katliamında katledilen 33 Can’ın aileleri, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SDP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Taka, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Ankara 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sadrettin Güvener, DİSK, KESK ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri ve Akader, TKP üyeleri de destek verdi.

‘KATLİAMIN ÜSTÜ ÖRTÜLEMEZ’

PSAKD’lilerin Atatürk Bulvarı’ndan yürümesine polis izin vermedi. Yürüyüş kolunun geçtiği hatta polis, bulvardaki araçları durdurarak, yürüyüşçülerin yola çıkmalarını engelledi. Polisin akan trafiği keyfi bir biçimde durdurması araç sürücülerinin de tepkisine yol açtı.

Polisin engellemesi üzerine PSAKD üyeleri kaldırımdan Kültür ve Turizm Bakanlığı önüne yürüdü. Bakanlık önünde açıklama yapan PSAKD Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, 18 yıldır vicdan ve adalet sahiplerinin Madımak Oteli’nin müze olmasını istediğini söyledi. Suçluları başka yerde aramanın ve Madımak Oteli’ni kültür merkezi haline getirmenin, katliamın üstünü örtmek anlamına geldiğini belirten Güzelgül, “O günkü devlet yöneticilerinin kişisel sorumlulukları bir yana, kurum olarak devlet suçludur, bu nedenle özür dilemelidir. Sadece katliamda yakınlarını kaybedenler değil, tüm insanlık aleminden özür dilemelidir. Özür dilemenin yolu ise Madımak Oteli’ni utanç müzesi yapmaktır” dedi.

Hükümete, “Samimiyseniz otel yeniden düzenlenirken katliamda yaşamını yitiren Can’ların ailelerinin ve PSAKD’nin öneri ve görüşlerini alın” diye seslenen Güzelgül, Madımak’ın Utanç Müzesi olması için mücadelelerinin süreceğini söyledi.

(Ankara/EVRENSEL) - 7 Haziran 2011

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.