Aleviler Yine Meydanlara Hazırlanıyor

Aleviler Yine Meydanlara Hazırlanıyor

Aleviler Yine Meydanlara Hazırlanıyor     Alevi örgütleri, Kasım ayı içerisinde yaptıkları “Büyük Alevi Mitingi”nin...

A+A-

Aleviler Yine Meydanlara HazırlanıyorAleviler Yine Meydanlara Hazırlanıyor 
  
Alevi örgütleri, Kasım ayı içerisinde yaptıkları “Büyük Alevi Mitingi”nin ardından, bu kez Maraş olaylarının yıl dönümünde alanlara iniyor.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin öncülüğünde Alevi kurumları, 21 Aralık’ta Adana’da büyük bir mitingle Maraş olaylarında hayatını kaybedenleri anacak. Uğur Mumcu Meydanı’nda saat 13.00’da başlayacak miting için Türkiye’nin bir çok yerinden vatandaşlar Adana’ya gelecek. Mitingde, Maraş olaylarında yakınını kaybeden Ozan Emekçi de bir konser verecek.

Alevilerin, bazı taleplerine ilişkin 9 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirdikleri ve pek çok tartışmaya sahne olan mitingin ardından, Aleviler bu kez de Maraş olayları sırasında hayatını kaybedenleri alanlarda anacak. Kahramanmaraş olayları, 30’ncu yılında büyük bir mitingle kınanacak. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde 21 Aralık Pazar Günü Adana’da “30’ncu Yılında Maraş Katliamı’nı Unutmadık, Unutturmayacağız” başlığıyla yapılacak mitinge, Türkiye’nin pek çok yerinden vatandaşların katılması bekleniyor.

-"SORUMLULAR YARGILANMADI"-

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Maraş olayları üzerinden 30 yıl geçtiğine dikkat çekerek, “ Bu katliamda sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadan kurtuldular ya da göstermelik dava dosyaları ile yargılanıp beraat ettirildiler. Çünkü, Maraş katliamı tasarlanırken senaryonun en önemli parçası katliamcıların önce izole edilmesi, sonra bu izolasyon yardımı ile suçsuz ilan edilmesi idi” dedi.

Gümüş, ANKA’ ya yaptığı açıklamada, Maraş olaylarında amacın 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamak olduğunu savunarak, şu iddialarda da bulundu:

“Halklar ve inançlar bahçesi olan Maraş’ta Alevi, solcu ve demokrat insanlar kıyıma uğratılmışlardır. Böyle büyük ölçekli bir senaryonun devletin derin güçlerinden icazet alınmadan yapılması mümkün değildi. Zaten katliamda baş aktörün derin devlet olduğu yıllar sonra Bülent Ecevit’in çekmecesinden çıkan bilgi notunda ortaya çıktı. Sivas’ta 33 canımızın yakıldığı katliam için ‘Biz Sivas’taki şeriatçı örgütlenmenin gücünü ve herhangi bir kalkışmada ne kadar sürede kontrol altına alınabileceğini görmek istedik. Ama ipin ucu kaçtı, saldırganlara hakim olamadık’ diyen derin devlet anlayışı tarih boyunca gerici, şeriatçı, faşist güçlerle kol kola idi. Madımak Katliamı’ndan 15 yıl önce Sivas’ta ve Çorum’da idi. Zira bu anlayışın var olma sebebi, yaşamsal dayanakları ve hizmet amacı karakteristiğini ayan beyan ortaya koymaktadır.

Maraş’ta insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyoruz. Madımak’ın toplumsal belleğimizde açtığı yarayı da demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, eşitliğe, çok kültürlülüğe inanan kesimlerle sarabileceğimizi biliyoruz. Katliamlarla yüzleşmenin ve gerçek faillerin bulunmasının gerekliliğine inanıyor, Maraş’ın unutulması halinde farklı kimlik ve inançtaki her insanın can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerin artarak devam edeceğini görüyoruz.”

TÜRKTIME - ANKA - 15.12.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.