Aleviler Zorunlu Din Derslerine Karşı Eylemde

Aleviler Zorunlu Din Derslerine Karşı Eylemde

Aleviler Zorunlu Din Derslerine Karşı Eylemde(BİA) - Yeni eğitim yılı yaklaşırken, hükümetin AİHM ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din...

A+A-

Aleviler Zorunlu Din Derslerine Karşı EylemdeAleviler Zorunlu Din Derslerine Karşı Eylemde

(BİA) - Yeni eğitim yılı yaklaşırken, hükümetin AİHM ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din derslerini kaldırmamasını eleştiren Alevi örgütleri oturma eylemlerine başladı. Taksim'deki eylemde konuşan ABF başkanı Balkız "Beklemeye tahammülümüz yok" dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) üyesi 100'den fazla kişi Taksim'de oturma eylemi yaparak zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istedi; hükümeti bu yönde verilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Danıştay kararlarını uygulamaya çağırdı.

Dün öğlen saatlerinde İstiklal Caddesi'ndeki tramvay durağının önünde gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını okuyan ABF Genel Başkanı Ali Balkız "Zorunlu din dersi uygulaması bir insan hakları ihlalidir. Eğitim hakkına; din ve vicdan özgürlüğüne aykırıdır" dedi.

AK'ye başvuru

AİHM'in Ocak 2008'de kesinleşen, Danıştay 8. Dairesi'nin de Aralık 2007'de verdiği kararların yanı sıra yerel mahkemelerde devam eden yüzlerce dava olduğunu söyleyen Balkız, hükümetin buna rağmen adım atmadığını, başvurularını cevapsız bıraktığını ekledi.

"Hükümetin bu kayıtsızlığı karşısında, 13 Ağustos'ta sorunu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine iletmek zorunda kaldık. Bilindiği üzere Komite, AİHM kararlarının uygulanıp uygulanmadığını da denetleyen bir organ. Komite’den gelecek yanıtı hem hükümet, hem de biz taraflar olarak bekliyoruz."

Talepler

ABF sitesinde yer alan açıklama eylülde okulların yeniden açılacağı hatırlatılarak "daha fazla beklemeye tahammülümüz yok" denildi.

"Resmi adı 'Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi' olan bu ders; 12 Eylül Hukukunun bir sonucu olup, bugün Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarına zemin hazırladı. AKP bu iklimin yarattığı koşulların sonucu. Darbeciler, ayrıca bu nedenle de yargılanmalı."

Alevi örgütleri pratik taleplerini de şöyle sıraladı:

  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredat programı yeniden hazırlanmalı, çağdaş ve bilimsel olmalı, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi, Din Kültürü konularını içermeli.
  • Elbette Alevilik de okutulmalı. Alevilikle ilgili bölümün yazımı Alevi eğitimcilere bırakılmalı.
  • Her halükarda ders seçmeli olmalı.

Eylem devam edecek

Balkız, talepleri yerine getirilene dek, okullar açılana kadar her pazar günü oturma eylemine devam edeceklerini belirtti.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Gençlik Komisyonu adına Ali Abbas Coşkun ve Aydınlık Gençlik Meclisi Girişimi adına Ceyhun Günal da oturma eylemlerini destekleyen bir açıklama yaptı.

AİHM kararı

AİHM, Ekim 2007'de aldığı kararla zorunlu din derslerinin "eğitim hakkı"nın ihlali olduğunu söylemişti.

Hasan Zengin ve kızı Eylem'in başvurusunda mahkeme, dersin içeriğinin sadece İslam'ın Sünni yorumuna dayandığını vurgulamıştı. Mahkeme ayrıca gayrimüslim çocukların dersten muaf tutulmasının da "inanç özgürlüğünü" sağlamak için yeterli olmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu kararın "eski müfredata dair olduğunu" söylemiş, "Yeni müfredatta Aleviliği de yer veriyoruz" diyerek kararın uygulanamayacağını iddia etmişti.(EÜ/EZÖ)

* Eylemin videosunu izlemek için: 24 Ağustos Alevi eylemi

Erhan ÜSTÜNDAĞ
BİA Haber Merkezi - İstanbul
25 Ağustos 2008, Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.