Aleviler Zorunlu Din Derslerine Karşı Kadıköy'deydi

Aleviler Zorunlu Din Derslerine Karşı Kadıköy'deydi

Aleviler Zorunlu Din Derslerine Karşı Kadıköy'deydiPir Sultan Abdal Kültür Derneği çağrısıyla bir araya gelen Alevi örgütleri,...

A+A-

Aleviler Zorunlu Din Derslerine Karşı Kadıköy'deydiAleviler Zorunlu Din Derslerine Karşı Kadıköy'deydi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği çağrısıyla bir araya gelen Alevi örgütleri, zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle Ankara'nın ardından İstanbul'da da 24 saat süreyle oturma eylemi yaptı. Eylemlerin bir sonraki durağı İzmir olacak.

Kadıköy'de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) önderliğinde bir araya gelen Alevi örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, Cumartesi günü, "Din hanesinin nüfus cüzdanlarından çıkartılması ve zorunlu din derslerinin kaldırılması" için miting düzenledi. Mitingin ardından, 24 saat süreyle oturma eylemi gerçekleştirildi.

Tepe Natilius önünde Cumartesi günü saat 12.00'da toplanan PSAKD, Alevi Bektaşi Federasyonu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Halkevleri, Devrimci Liseliler ve Liseli Öğrenci Birliği (LÖB) üyeleri, Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü.

"Eşit yurttaşlık hakkı için laik ve demokratik bir ülke istiyoruz", "Cemevleri ibadethanelerimizdir", "Madımak müze olacak" , "Diyanet lağv edilsin", "Asimilasyona karşı direneceğiz", "İnançlara saygı duyulsun", "Zurunlu din dersi kaldırılsın" ve "YÖK dağıtılsın" yazılı pankart ve dövizler taşıyan yaklaşık bin kişi, Rıhtım Caddesi üzerinden meydana ulaştı.

Eylemciler arasında sanatçılar Tolga Sağ, Pınar Sağ, Ferhat Tunç, Metin Karataş, Mehmet Ekici, Ali Ekber Eren ve Grup Yorum da yer aldı.

Gümüş: İktidarın hukuk tanımaz tavrının karşısındayız

Pir Sultan Abdal Kültür Derneğe Genel Başkanı Fevzi Gümüş, 30 yıldır Alevi çocuklarına zorunlu din dersinin dayatıldığını söyledi. Gümüş, "Zorunlu din dersleri insan hakları ihlalidir, insanlık suçudur; Alevi çocuklarının asimilasyonuna hizmet etmektedir. Farklılıkları yok sayan, görmezden gelen, inkâr eden yaklaşımın anayasal güvence bulmuş halidir" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) zorunlu din derslerinin kaldırılması yönündeki kararını hatırlatan Gümüş, "Türban söz konusu olduğunda inanç özgürlüğünün bayraktarlığını yapan bu iktidar, Alevilerin en temel taleplerini görmüyor, mahkeme kararlarını uygulamıyor" diye konuştu.

Gümüş, Alevi köylerine zorla cami yapımına ve hoparlörle ezan okunmasına son verilmesini, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını, Cem evlerinin siyasi statüye kavuşturulmasını ve Alevi toplumlarına verilmesini istedi. Ayrıca Madımak Oteli'nin müze yapılmasını talep etti.

Balkız: Hükümet AİHM kararını tanımıyor
 
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise "AİHM'nin zorunlu din dersinin kaldırılması ile ilgili kararlarının uygulanmasını istiyoruz" dedi, "Devlet, sorunların çözümü için Aleviler ile Kürtleri tanımak zorundadır" diye konuştu.

Eylem gece boyunca sürdü

Eylem, gece boyunca sürdürdü. Battaniye ve yorganları ile oturan ve zaman zaman yaktıkları ateş etrafında türkü söyleyip halay çeken grup, daha önce Ankara'da gerçekleştirdikleri oturma eylemini Şubat ya da Mart ayında İzmir'in Alsancak Meydanı'nda tekrarlayacaklarını duyurdu. (BB/EÖ)

İstanbul - BİA Haber Merkezi - 08 Kasım 2010, Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.